Fájdalmas zalai szabadrúgás; Újpesten nem szabad pánikba esni

Vágólapra másolva!
2024.04.22. 11:43
Mészöly Géza állítja, Újpesten nem szabad pánikba esni (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 29. fordulójának vasárnapi mérkőzésein a Mezőkövesd kikapott Kecskeméten, így nyolc év után kiesett az élvonalból, a Fehérvár hazai pályán 1–1-et játszott a ZTE-vel, míg az Újpest 2–1-re kikapott az MTK-tól hazai pályán, s ezzel sorozatban harmadik vereségét szenvedte el. Összegyűjtöttük a találkozók után a vezetőedzők nyilatkozatait.

 

FEHÉRVÁR–ZTE 1–1
Bartosz Grzelak, a Fehérvár FC vezetőedzője
– Nagy csatában szereztek egy pontot a ZTE ellen. Elégedett?
– Erős ellenféllel játszottunk, jó képességű játékosai vannak a ZTE-nek, ráadásul veszélyesek a kontratámadásai, ezt azonban jól kezeltük. Az első félidőben sokat birtokoltuk a labdát, de kevés helyzetet alakítottunk ki, a szünet után jött a vezető gól, és volt esélyünk a másodikra is. Fájdalmas volt a szabadrúgás után kapott gól, a döntetlent veszteségnek érezzük, de felléptünk a második helyre, az a feladatunk, hogy az utolsó négy meccsre összpontosítsunk.
– Mi az, ami kevésbé működött, mint egy héttel ezelőtt a Paks elleni rangadón?
– Két különböző meccsről beszélünk, akkor idegenben játszottunk, más stílusú ellenféllel. Több helyzetre lett volna szükség, többet kellett volna támadni a tizenhatost. Ha egy-nullánál kihasználjuk a helyzetünket, most azt mondanánk, tökéletes mérkőzés van mögöttünk.
– Öt fordulóval ezelőtt még tizenegy pontos hátrányban voltak a Pakssal szemben, most előztek, a második helyen állnak.
– Nem felejthetjük el, tavasszal volt egy rossz időszakunk, de aztán a KTE elleni meccsel átfordult minden. Kialakult a jó csapatdinamika, a játékosokkal megbeszéltük, hogy harcolunk az utolsó pillanatig.

Márton Gábor, a ZTE FC vezetőedzője

– Pontot szereztek az ezüstéremért versenyben lévő Fehérvár otthonában – nem érdemtelenül…
– Érdekes játék a futball. A múlt héten kiválóan játszottunk a Ferencváros ellen, nem járt érte pont, most viszont nem futballoztunk jól és szereztünk egyet. Nyilván örülünk neki, de a csapatjátékunk nem úgy működött, ahogy szerettük volna. Nem tudtunk annyi helyzetet kialakítani, mint amennyit előzetesen terveztünk.
– A második félidő elején volt egy büntetőgyanús eset a hazai tizenhatoson belül. Szabályosnak látta Schön Szabolcs megmozdulását Mim Gergellyel szemben?
– A legjobb az, ha ilyenkor nem mondok semmit… Messze voltam az esettől, nem tudtam még visszanézni, gondolom, akinek kellett, megtette, és ez a döntés született.
– Ellenfélként először tért vissza a Sóstói Stadionba, amióta távozott a fehérvári kispadról. Milyen érzések dolgoztak önben?
– Sokszor elmondtam már, jól éreztem magam a klubnál, ugyanakkor nem volt a helyén kezelve az akkori munkánk. Ez azonban már a múlt, ezúttal az ellenfél érdekeit képviselve tértem vissza.

 

ÚJPEST–MTK 1–2

Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője

– Sorozatban a harmadik vereségüket szenvedték el, mit lehet ilyenkor mondani?
– Kezdjük inkább azzal, ami jó volt… Az első félidőben nagy fölényben és jó felfogásban futballoztunk, a játékosok szemlátomást élvezték a meccset. Viszont kétségtelen, hogy be kellett volna rúgni a második gólt. Kellettek a labdaszerzések is, ám ezek a részletek a második félidőben már kevésbé működtek. Az MTK-t ráadásul jó futballisták erősítik, Bognár István a második félidőben kimondottan jól játszott, a többiek is jól megtalálták az üres területeket, és ezzel egyre nagyobb zavart okoztak a védelmünkben. Mi is éreztük, hogy ebből baj lehet, próbáltunk változtatni, de hiába. Folytatódott a pechszériánk. Tíz másodperccel a vége előtt kaptuk a második gólt, ráadásul az azt megelőző szabálytalanság is véleményes volt.
– Az eredmények alapján egyre nagyobb gödörben van a csapat.
– Tény, hogy voltak hibák, főleg az második félidő első részében, de nem tudom azt mondani, hogy nagyon gyengén futballoztunk. Az eredményeink valóban nem túl rózsásak, de az első félidőben mutatott játékra lehet építeni. Nem szabad pánikba esni.

– A szurkolók viszont a lefújás után elég kemény kritikát fogalmaztak meg a csapattal és a játékkal szemben.
– Megértem a szurkolók csalódottságát, én is ugyanezt a dühöt éreztem a mérkőzés után. Fel kell emelnünk a fejünket, és ott folytatni, ahol az első félidőben abbahagytuk.

Horváth Dávid, az MTK vezetőedzője

– Sokáig ikszes meccsnek tűnt: mi volt az oka annak, hogy végül meg tudták nyerni a találkozót?
– Az NB I-ben nagyon kicsi a különbség a csapatok alaptudása között, így sokszor a jó döntéseken múlik a siker. Nagyon összeszedett Újpesttel találkoztunk, viszonylag korán hátrányba kerültünk, így mindenképpen változtatni kellett játékunkon, több energiát kellett beletennünk a mérkőzésbe. Lehet, hogy máskor ezek a változtatások nem hoztak volna három pontot, de most beváltak, és a cseréink is nagyon jól szálltak be.
– A második félidőre érezhetően feljavult a csapat játéka. Mit kért a futballistáktól a szünetben?
– Az első félidőben a labdaszerzések után rendre rossz döntéseket hoztunk, ezen változtatnunk kellett, mert emiatt lelassult és nehézkes volt a játék. Ennek köszönhetően a második félidőben már sokkal több veszélyes támadást tudtunk vezetni.
– Immár öt forduló óta veretlenek, minek köszönhető a jó széria?
– Jó a csapat hozzáállása és jó a hangulat az öltözőben. Az is sokat segített, hogy a célunkat, a bennmaradást már elértük, löketet adott, és magabiztosabbá, felszabadultabbá tette a labdarúgóinkat. Ez az, ami hetek óta érezhető és a pályán nyújtott teljesítményünkben is visszaköszön.

 

KECSKEMÉTI TE–MEZŐKÖVESD 2–1

Szabó István, a KTE vezetőedzője

– Küzdelmes mérkőzést nyertek meg – hogyan?
– Nehéz összecsapásra készültünk, mert úgy kalkuláltunk, néhány változtatás lesz a mezőkövesdiek összeállításában. Csakhogy sokkal több volt, mint amire készültünk, ráadásul nem abban a szisztémában futballoztak a kövesdiek, mint az előző két-három mérkőzésen, így nem könnyű meghatározni, mi is lehet a nyerő taktika. Ennek ellenére az első félidőben is megvoltak a lehetőségeink, de az a játékrész nem sikerült, hátrányba is kerültünk.
– Mi változott a második félidőre?
– Fontos volt, hogy a görcsösséget kiűzzük a játékosokból. Tudtuk, nagyon kell ez a három pont, és úgy láttam, hogy a cserék után az oldalvonalak mentén sokkal bátrabb és jobb lett a játékunk, több veszélyes beadás érkezett a kapu elé, nyomás alatt tartottuk az ellenfelet.
– Nyilván mindegyik győzelem fontos, de ez miért volt különösen az? Volt kétely a kiesés elkerülésével kapcsolatban?
– Ez a második évünk az élvonalban, sohasem panaszkodtunk, de most meghatározó játékosok távoztak vagy dőltek ki hosszú időre sérülés miatt. Emiatt jelentős fegyverténynek tartom, hogy ennyi pontunk van, és még szeretnénk néhányat begyűjteni.

Milan Milanovics, a Mezőkövesd vezetőedzője

– Hogyan lehet értékelni egy mérkőzést, amelyen véglegessé vált, kiesett a csapata?
– Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, szervezettek voltunk, megoldottuk a védekezést és gólt is szereztünk. El kell ismerni, hogy a második félidőben a Kecskemét több energiát tudott mozgósítani, fizikailag erősebb volt, fölénk kerekedett és megérdemelten nyert.
– Miként lehet hatni egy öltözőre, ahol olyan játékosok ülnek, akik lélekben feladták a küzdelmet?
– Nagyon jó kérdés. Természetesen nehéz, de több futballista profi hozzáállást tanúsított, és egyértelművé vált a cél: felkészülni a következő idényre. Meg akarjuk találni azokat a fiatalokat, akikre számíthatunk, és úgy gondolom, akik a KTE ellen lehetőséget kaptak, meghálálták a bizalmat.
– Matematikailag biztossá vált a búcsú, mégis, mintha most jobb teljesítményt nyújtottak volna, mint az elmúlt hetekben.
– Ez valóban így van, motiváltabbak, fegyelmezettebbek voltak a játékosok, de talán az ellenfél sem volt olyan erős, mint az előző hetekben. Fizikailag felőrölt bennünket a Kecskemét, így a második félidőben már nem voltunk veszélyesek a kapura.

LABDARÚGÓ NB I, 29. FORDULÓ
Április 20., szombat
Puskás Akadémia–Paksi FC 5–0
Ferencváros–Kisvárda 0–0
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC 5–3
Április 21., vasárnap
Kecskeméti TE–Mezőkövesd 2–1
Fehérvár FC–Zalaegerszegi TE FC 1–1
Újpest FC–MTK Budapest 1–2

AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk 

  1. Ferencvárosi TC

29

20

  5

  4

71–26

+45 

65 

  2. Fehérvár FC

29

15

  5

  9

51–38

+13 

50 

  3. Paksi FC

29

15

  5

  9

46–39

  +7 

50 

  4. Puskás Akadémia

29

12

10

  7

49–30

+19 

46 

  5. MTK Budapest

29

12

  7

10

40–52

–12 

43 

  6. Debreceni VSC

29

12

  6

11

45–39

  +6 

42 

  7. Diósgyőri VTK

29

11

  7

11

48–49

  –1 

40 

  8. Kecskeméti TE

29

11

  4

14

40–44

  –4 

37 

  9. Zalaegerszegi TE

29

10

  6

13

49–56

  –7 

36 

10. Újpest FC

29

10

  4

15

38–61

–23 

34 

11. Kisvárda

29

  7

  4

18

32–46

–14 

25 

12. Mezőkövesd

29

  5

  5

19

25–54

–29 

20 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik