Huszáros hajrával fordított a Fehérvár az Újpest ellen

Vágólapra másolva!
2023.11.04. 17:50
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-12-fordulo-7403" target="_blank">Izgalmas lett a hajrá! <br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Koncz Márton)</a>
A labdarúgó NB I 12. fordulójában a Fehérvár 2–1-re megverte odahaza az Újpestet.

 

LABDARÚGÓ NB I
12. FORDULÓ
Fehérvár FC–Újpest FC 2–1 (Lirim M. Kastrati 79., Karamoko 89., ill. Ambrose 8.)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 4990 néző. Vezette: Andó-Szabó

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, amelyen az első meglepetést talán azzal okozta Nebojsa Vignjevics, hogy Djordje Nikolicsot állította be a kapuba. Az idényt a szerb kapus kezdte az újpesti gólvonalon, ám több bizonytalansága után Banai Dávid került a helyére, aki múlt vasárnap három gólt kapott a Groupama Arénában. Nagyon egyikért sem volt hibáztatható, és amikor szerdán Tatabányán a Magyar Kupa-mérkőzésen Djordje Nikoliccsal kezdődött az Újpest összeállítása, azt hitték a szurkolók, a harmadosztályú ellenfél otthonában olyan labdarúgók kapnak lehetőséget, akik a bajnokikon kevesebbszer szerepelnek – mint például a szerb játékos.

Ám kiderült, ezen a fontos poszton drasztikus lépésre szánta el magát a lila-fehérek vezetőedzője, és Fehérváron Kenan Kodro lövésénél máris dolga akadt a kapusnak – szerencséje volt, oda jött a labda, ahol állt. Az első percekben egyébként ez volt az egyetlen érdemi lehetőség a házigazdák előtt, mert inkább az Újpest birtokolta a labdát, a játék főleg a Vidi térfelén zajlott, és nem is volt meglepő, hogy a fővárosiak viszonylag korán megszerezték a vezetést.

Heinz Mörschel is bekerült a csapatba, és ő adta a gólpasszt, az akciót pedig az a Peter Ambrose fejezte be, aki a Fradi otthonában ordító helyzetben rontott – pedig egyenlíthetett volna. Könnyen lehet, hogy a centernek álmatlan éjszakákat okozott az eltékozolt lehetőség, és végiggondolta, mit kellett volna másképp csinálnia, mert a Sóstói Stadionban nehezebb szituációból is a kapuba talált.

Jókora hangorkán fogadta a találatot a vendégszektort teljesen megtöltő újpestiek részéről, akik addig és azt követően is szervezetten, hangosan biztatták csapatukat. A másik kapu mögött a Vidi-tábor is folyamatosan hallatta a hangját, így ha nem is volt telt ház, nagyszerű futballhangulatban érezhették magukat a jelenlévők.

Bartosz Grzelak csapata persze megpróbált azonnal váltani, a félidő közepétől a piros-kékek birtokolták többet a labdát, de ezt az újpestiek egyáltalán nem bánták. Várták a lehetőséget, hogy a kiürült hazai térfélen villámgyorsan átrobogva újabb helyzeteket alakítsanak ki, mint amikor Kiss Tamás lefutotta a fehérvári védelmet, de hajszállal rövidebben passzolt Peter Ambrose felé, mint kellett volna, így odalett a kecsegtető helyzet.

A második félidőben közelebb volt az Újpest a második gól megszerzéséhez, mint a Fehérvár az egyenlítéshez. Tajti Mátyás életerős lövése után a labda a lécen csattant, ott akár eldőlhetett volna a mérkőzés, Heinz Mörschel is gólt szerezhetett volna, egyébként pedig a játék általában a vendégek térfelén zajlott.

Az újpestiek a taktikai táblán megrajzoltaknak megfelelően elfoglalták a pozíciókat a tizenhatosuk előterében, a piros-kékek passzolgattak az áthatolhatatlannak tűnő fal előtt, ha pedig hiba csúszott valamelyik hazai átadásba, a jobb szélen Kiss Tamás, középen Peter Ambrose, a bal oldalon pedig Csoboth Kevin sprintelt előre, Tajti Mátyás meg hosszú indítással próbálta szöktetni valamelyiküket.

Húsz perccel a játékidő vége előtt komoly esélyt kaphatott volna a Fehérvár: Djorjde Nikolics kivetődött, Schön Szabolcs eltolta mellette a labdát, és elesett. Andó-Szabó Sándor tizenegyest ítélt, a videoszobában azonban úgy látták, nem történt szabálytalanság.

Kalmár Zsolt, aki a sérülése után csak csereként lépett pályára, megváltoztatta a játék képét: lett élet, futball és így helyzet a Vidi játékában, Kenan Kodro azonban nem találta el a kaput, néhány másodperccel pedig a lécet lőtte telibe a labdával. Izgalmasan alakult tehát a mérkőzés befejező szakasza is, az Újpest finoman, ha csak tehette, megpróbálta húzni az időt, ám korán tette, mert egy szépen végigvezetett akció végén Lirim M. Kastrati közelről egyenlíteni tudott.

A mérkőzés pedig már-már megmagyarázhatatlan hiba döntötte el: Branko Pauljevics felfoghatatlan módon egy rosszul sikerült hazai beadást követően visszafejelte a labdát középre, saját kapuja előterébe, és bár a néhány másodperccel korábban pályára lépő Mamoudou Karamoko is meghökkent kissé az előrehozott karácsonyi ajándéktól, ilyen lehetőséget nem utasíthatott vissza – könyörtelenül a léc alá lőtt. Elképesztő butaság volt ez a védő részéről.

Noha az Újpest a hétperces hosszabbítás során egyenlíthetett volna, a Fehérvár kiharcolta a győzelmet, és rendkívül fontos három pontot szerzett, míg az Újpest csakis magát okolhatja – szó szerint győzelemhez segítette ellenfelet... 2–1

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2023–2024, 12. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
November 4., szombat
Mezőkövesd–Debrecen 2–1Mezőkövesd,Városi StadionCsonka Bence
2119
Puskás Akadémia–Diósgyőr 0–0Felcsút, Pancho ArénaDerdák Marcell
1680
Fehérvár–Újpest 2–1Székesfehérvár,Sóstói StadionAndó-Szabó Sándor
4990
November 5., vasárnap
12.30: Kisvárda Master Good–ZTE FC (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti StadionBognár Tamás
14.45: Kecskeméti TE–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)Kecskemét,Széktói StadionPintér Csaba
18.30: Paksi FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)Paks, Paksi FC StadionVad II István
Az állás
1. Ferencvárosi TC 10 8 1 1 33–12 +21 25
2. Paksi FC 11 7 3 1 23–13 +10 24
3. Újpest FC 12 6 2 4 21–22 –1 20
4. Puskás Akadémia 12 5 5 2 20–15 +5 20
5. Fehérvár FC 12 5 2 5 24–20 +4 17
6. Debreceni VSC 12 5 2 5 20–18 +2 17
7. Diósgyőri VTK 12 5 2 5 18–17 +1 17
8. MTK Budapest 11 4 2 5 11–20 –9 14
9. Kecskeméti TE 11 4 1 6 16–18 –2 13
10. Mezőkövesd 11 3 1 7 13–20 –7 10
11. Zalaegerszegi TE 11 2 2 7 15–28 –13 8
12. Kisvárda 11 2 1 8 10–21 –11 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik