NB I: a Paksnak kevés helyzet is elég a gólhoz – mire jut ezzel az FTC ellen?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.08.26. 12:38
null
Fotó: Koncz Márton
Négy kör után kizárólag vidéki együttesek foglalják el a tabella első öt helyét a labdarúgó NB I-ben. A kétnapos, most már teljes 5. fordulóban a hibátlan mérleggel éllovas Debrecen az MTK-t fogadja, a veretlenül második Puskás Akadémia Kecskeméten vendégszerepel, az újonc létére harmadik DVTK pedig  a Kisvárdát látja vendégül. Az Újpest a ZTE-vel találkozik a Szusza-stadionban, a mezőny végén kullogó Fehérvár és Mezőkövesd egymással meccsel, a forduló rangadóját pedig vasárnap a Groupama Arénában játsszák, ahol a címvédő Ferencváros a helyzeteit jó százalékban kihasználó Paks ellen lép pályára.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 5. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–PUSKÁS AKADÉMIA FC


♦ Csupán 7-szer találkoztak az NB I-ben, a mérleg teljesen kiegyenlített, mindkét csapat 2-szer nyert, 3-szor pedig ikszeltek. A gólkülönbség 11–10 a felcsútiak javára.

♦ A két együttes előző 5, egymás elleni mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni a Puskás Akadémia, 2015 májusában a Pancho Arénában 4–0-ra. Ez a felcsútiak legnagyobb sikere a párharcban, a kecskemétieké pedig a legutóbbi áprilisi találkozójukon, Horváth Krisztofer duplájával és Szalai Gábor találatával idegenben elért 3–0.

♦ A KTE pályaválasztása mellett is döntetlenre állnak, hiszen mindegyik eredménytípus 1-szer fordult elő, legutóbb, tavaly novemberben 1–1-re végeztek.

♦ Az Európa-konferencialigában is indult Kecskemét eddig kétarcúan szerepelt ebben az idényben: a 3 hazai tétmeccsét – közte a 2 bajnokit – megnyerte, a 2 idegenbelit viszont elbukta, a múlt héten az újonc MTK-nál kapott ki 1–0-ra.

♦ A PAFC az egyike annak a 3 csapatnak, amely még veretlen az NB I-ben (2 győzelem, 2 döntetlen), ráadásul a mezőny egyetlen olyan tagja, amely még egyszer sem volt hátrányban ebben a kiírásban.

♦ A KTE az előző 4 otthoni bajnokiját megnyerte, ezeken 3-szor gólt sem kapott. Pályaválasztóként legutóbb április végén a Pakstól kapott ki: 2–0-ról 3–2-re.

♦ A Puskás Akadémia vendégként még hibátlan, érdekesség, hogy a két legnagyobb szurkolótáború gárda, a DVTK (1–0) és az FTC (2–1) otthonából is győztesen távozott. Az előző 6 idegenbeli NB I-es találkozójából csak a május 7-i zalaegerszegit bukta el (1–2), 4 diadal és 1 döntetlen mellett.


DIÓSGYŐRI VTK–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Eddig 9 NB I-es találkozón mérte össze erejét a két csapat, és minimális különbséggel a DVTK áll jobban: 3 diósgyőri győzelem, 4 iksz, 2 kisvárdai siker.

♦ A párharcuk első 5 meccséből 4 is döntetlenre végződött, azóta 2-szer győzött a Várda, majd 2-szer a Diósgyőr diadalmaskodott (2–0 és 1–0).

♦ A DVTK Arénában 2 hazai siker mellett 1 iksz és 1 vendégdiadal született. Mindkét együttes kétgólos győzelmeket aratott.

♦ A Diósgyőr az első 4 fordulóban 7 pontot gyűjtött, ilyen jól legutóbb 2017-ben rajtolt, ráadásul az előző 3 bajnokiján nem kapott ki (2 siker, 1 iksz). Idénybeli 8 szerzett gólja hármas egálban a legtöbb a mezőnyben.

♦ A Kisvárdánál 4–1-es debreceni vereséggel mutatkozott be a Milos Kruscsics helyére kinevezett új vezetőedző, Gerliczki Máté, így a piros-fehérek már 3 forduló óta nyeretlenek (1 döntetlen, 2 vereség) – igaz, eddig csak idegenben játszottak. Négy gólt bajnokin most kaptak először 2023-ban.

♦ A DVTK eddig gólszegény mérkőzéseket játszott hazai pályán, ahol még nem nyert ebben az évadban (0–1 a PAFC, majd 1–1 a Paks ellen).

♦ Különböző okokból a Várda ZTE, majd Debrecen elleni meccsének pályaválasztói jogát is felcserélték, ezért a szabolcsiak sorozatban ötödször is vendégként lépnek pályára az NB I-ben. Az eddigi házon kívüli mérlegük 1–1–2.


ÚJPEST FC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ 1972 óta 88-szor csapott össze a két csapat a legfelső osztályban. Az Újpest 47-szer, a ZTE 21-szer diadalmaskodott, a döntetlenek száma 20.

♦ Az előző 4 összecsapásukból a zalaiak csak egyet tudtak megnyerni, tavaly novemberben a ZTE Arénában Szalay Szabolcs góljával 1–0-ra, pedig a lila-fehérek Csóka Dániel kiállítása miatt 35 percet emberelőnyben játszottak.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett ez lesz a 48. bajnokijuk, eddig 35-ször győztek a fővárosiak, 6 iksz és 6 zalai diadal mellett. A kék-fehéreknek legutóbb több mint másfél évtizeddel ezelőtt, 2006 szeptemberében, a rákospalotai Budai II László Stadionban sikerült nyerniük (1–0), Sebők József góljával.

♦ A IV. kerületi gárda az előző 13 hazai meccsén nem kapott ki az egerszegiektől, akiknek ezalatt mindössze 4 döntetlenre futotta: 2007-ben (1–1), 2019-ben (0–0), 2021 őszén (2–2) és tavaly augusztusban (1–1), pedig akkor Gergényi Bence piros lapja miatt voltak egy félidőt létszámhátrányban a zalaiak.

♦ Vége szakadt az Újpest veretlenségének Pakson (0–3), így már 3 forduló óta képtelen nyerni (2 iksz, 1 fiaskó) és a gólkülönbsége is átment negatívba (6–8).

♦ A DVTK elleni hazai kudarcával (1–3) már az idénybeli 5. tétmérkőzését – közte a 3. bajnokiját – bukta el a Zalaegerszeg, amely a rajt óta egyedül az újonc MTK-t tudta megverni.

♦ A lila-fehérek 5 pontjukból 4-et hazai pályán gyűjtöttek be, de ezeket a tabellán utolsó előtti Fehérvár (2–1) és a sereghajtó Mezőkövesd (1–1) ellen.

♦ A ZTE eddigi egyetlen házon kívüli bajnokiját ugyanúgy egy hajrában kapott góllal 1–0-ra bukta el Debrecenben, mint előtte az Európa-konferencialiga-találkozóját Eszéken. Az előző bajnokságot is hozzávéve zsinórban a 3. idegenbeli tétmeccsét vesztette el szerzett gól nélkül.

♦ Érdekesség, hogy a Nemzeti Sport információi szerint az Újpest előrehaladott egyeztetéseket folytat a szombati ellenfél egyik kulcsembere, Tajti Mátyás szerződtetése ügyében.

VASÁRNAP

DEBRECENI VSC–MTK BUDAPEST


♦ Ez lesz a 93. NB I-es meccsük. Az eddigiekből 31 hozott debreceni sikert, 42-t az MTK nyert meg, 19-szer pedig döntetlenre végeztek. A gólátlag elég magas, 3.1.

♦ Legutóbb a 2021–2022-es bajnokság záró fordulójában találkoztak, amikor a bennmaradásért küzdő MTK – akkor is Horváth Dávid irányításával – odahaza sima 3–0-s győzelmet aratott a már nem igazán motivált Loki ellen. Ezzel a DVSC elleni több mint 6 éven tartó bajnoki nyeretlenségüket törték meg a kék-fehérek.

♦ Azért közben is volt sikerélményük a fővárosiaknak, hiszen 2021-ben a Magyar Kupában élvonalbeli csapatként 2–1-re nyertek a másodosztályú Loki ellen.

♦ A 49. bajnoki összecsapásuk jön Debrecenben, ahol viszont enyhén a hajdúságiak felé billen a mutató, 20-szor nyert a Loki, 12 iksz és 16 MTK-siker mellett. A kék-fehérek legutóbb több mint 10 éve, 2012 novemberében tudták elvinni a három pontot a DVSC otthonából. Azóta 5 Loki-győzelem és 4 döntetlen a mérleg. Legutóbb 1–0-ra nyert a Loki.

♦ A Debrecen a mezőny egyedüliként hibátlan csapata – igaz, csak 3-szor lépett pályára, mert az egyetlen idegenbeli – Pakson esedékes – találkozóját elhalasztották.

♦ Az újonc MTK – 2 iksz és 1 vereség után – a 4. fordulóban, Hej Viktor hajrágóljával, a KTE ellen szerezte meg idénybeli első győzelmét. Ez volt az első alkalom, hogy nem kapott gólt (1–0).

♦ A Loki mindhárom otthoni mérkőzését megnyerte, a Kövesd (3–1) és a Várda (4–1) ellen több góllal, míg a ZTE-vel szemben csak egy 83. percben elért találattal (1–0). Hazai pályán a legutóbbi 6 bajnokiján veretlen (5 diadal, 1 iksz), legutóbb április közepén, a PAFC-tól kapott ki.

♦ A fővárosi kék-fehérek az egyetlen házon kívüli fellépésüket2–1-es vereséggel zárták Zalaegerszegen úgy, hogy Nemanja Antonov 0–1-nél büntetőt hibázott. Ez az egyedüli kihagyott 11-es eddig a bajnokságban.

FERENCVÁROSI TC–PAKSI FC

♦ Eddig 36-szor meccseltek az élvonalban, és ezekből a fővárosiak több mint 3-szor annyit nyertek meg, mint a tolnaiak. Az örökmérleg 6 paksi diadal, 10 döntetlen, 20 ferencvárosi siker.

♦ Az előző 15 egymás elleni tétmérkőzésükön egyszer sem volt kevesebb 3 gólnál. Ezek során az FTC – egy kivételtől eltekintve – mindig legalább 2-szer betalált, és 12-szer győztesen jött le a pályáról.



♦ A Fradinak házigazdaként rosszabb a mérlege (9–7–2) a tolnaiak ellen, mint látogatóként. A fővárosiak tavaly novemberben is csak kétszeri vendégvezetés után, Botka Endre ráadásban fejelt góljával tudták legyűrni a tolnaiakat (3–2). A Paks kétszer távozott győztesen a Groupama Arénából: 2016-ban (1–2), majd 2022-ben (0–3).

♦ A Ferencváros 2 bajnokiját is elhalasztották azért, hogy jobban felkészülhessen a nemzetközi kupatalálkozóira, így még csak harmadszor lép pályára az NB I-ben, és a mérlege eddig mindössze 50 százalékos (1 győzelem, 1 vereség).

♦ A SportsBase adatelemző cég kimutatása szerint az NB I-ben a tolnaiak lőttek a második legkevesebbet kapura, meccsenként átlagban 9-szer, és ezekből összesen 5 gólt szereztek, miközben a Fradi 6 góljához találkozónként átlagosan 19 próbálkozásra volt szükség. A paksiak eddig a gólhelyzeteik 38 százalékát használták ki, miközben a ferencvárosiak csak 29-et.

♦ Az FTC az idénybeli 4 hazai tétmeccsén – BL- és Ekl-selejtező, illetve NB I – felváltva kikapott és nyert; ha a sorminta folytatódik, most vereségnek kellene jönnie.

♦ A Paks veretlenként utazik a Groupama Arénába, hiszen az egyetlen hazai meccsén fölényesen, 3–0-ra megverte az Újpestet, idegenben pedig 1–1-et ért el az MTK és a DVTK ellen.

♦ A párharc találkozóin a mindkét csapatnál megfordult Böde Dániel szerepelt legtöbbször, összesen 30-szor.

FEHÉRVÁR FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Ez lesz a 24. mérkőzésük a legfelső osztályban, és a fehérváriak éppen háromszor annyi diadalt arattak, mint a kövesdiek. Az örökmérleg a hazaiak szemszögéből 12 siker, 7 döntetlen, 4 vereség. Az előző idényben mindhárom kimenetel egyszer fordult elő ebben a párosításban.

♦ A matyóföldiek még sosem tudtak nyerni a Fehérvár vendégeként: a 11 bajnokijukból 8-at elbuktak, és csupán 3 döntetlent értek el, 2017-ben (1–1), 2021-ben zárt kapuk mögött (0–0), majd legutóbb idén májusban (1–1).

♦ A Fehérvár 3 vereség után legutóbb úgy szerezte meg az első pontját, hogy kétszer is egyenlíteni tudott a Pancho Arénában (2–2), és egy helyet előrelépve most utolsó előtti.

♦ A Mezőkövesd nyeretlenül sereghajtó (1 iksz, 2 vereség) – igaz, a múlt hétvégére kisorsolt, FTC elleni hazai találkozója a zöld-fehérek kérésére elmaradt.

♦ A Vidi csak egyszer játszott eddig odahaza, és a Fraditól kapott 5 gólra aligha lehet büszke (3–5). Hazai pályán az előző 5 bajnokijából csupán a ZTE ellenit tudta megnyerni, de azt fölényesen (3–0).

♦ A matyóföldiek házon kívül még nem győztek, Debrecenben vezetésről maradtak alul 3–1-re, Újpesten pedig a ráadásban csíptek meg egy pontot (1–1). Az előző idényt is beleszámítva viszont a legutóbbi 4 idegenbeli bajnokijukból csak egyet buktak el.

NB I, 2023–2024, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 26., szombat
15.30: Kecskemét–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)Kecskemét,Széktói StadionBognár Tamás
17.45: Diósgyőr–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
Miskolc,DVTK ArénaVad II István
20.00: Újpest–Zalaegerszeg (Tv: M4 Sport+)Budapest,Szusza Ferenc StadionFarkas Ádám
Augusztus 27., vasárnap
15.30: Debrecen–MTK (Tv: M4 Sport+)Debrecen,Nagyerdei Stadion
17.30: Ferencváros–Paks (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna
19.30: Fehérvár–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Székesfehérvár, Sóstói Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC 3 3 8–2 +6 9
2. Puskás Akadémia 4 2 2 8–6 +2 8
3. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 8–5 +3 7
4. Kecskeméti TE 3 2 1 4–2 +2 6
5. Paksi FC 3 1 2 5–2 +3 5
6. MTK Budapest 4 1 2 1 3–3 0 5
7. Újpest FC 4 1 2 1 6–8 –2 5
8. Kisvárda 4 1 1 2 4–7 –3 4
9. Ferencvárosi TC 2 1 1 6–5 +1 3
10. Zalaegerszegi TE 4 1 3 3–7 –4 3
11. Fehérvár FC 4 1 3 6–10 –4 1
12. Mezőkövesd 3 1 2 4–8 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik