Videó: amikor az Újpest Fehérváron lett bajnok

Vágólapra másolva!
2020.05.30. 10:25
null
A legutóbbi újpesti bajnokcsapat. A tablón nem szerepel Szűcs Lajos, Szanyó Károly, Zombori Zalán, Árgyelán János és Onyeabor Monye, ők is pályára léptek az 1997–1998-as bajnokságban az Újpestben (Fotó: magyarfutballl.hu)
A sportvilág lassan ugyan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de miután archív visszatekintéseink nagyon népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk videós múltidéző sorozatunkat. Most 1998. május 30-ig ugrunk vissza az időben, amikor az Újpest csaknem 10 ezer szurkolója előtt, a Videoton otthonában ünnepelhetett bajnoki címet.

A bajnokság hajrájában a két rivális, az Újpest és a Ferencváros, mondhatni, kopírozta egymás eredményeit, ha az egyik nyert, a másik is, ha ikszelt, hát ikszelt a másik is. Négy fordulóval az idény vége előtt az Üllői úton lejátszott derbi is 1–1-es döntetlent hozott, s innentől a lila-fehérek kezében volt a saját sorsuk. Várhidi Péter legénysége négypontos előnnyel vághatott neki az utolsó három fordulónak.

1998. május 30-án – korabeli beszámolók szerint 8-10 ezer Újpest-szurkoló indult Fehérvárra –, a Videoton ellen az Újpesti TE játékosainak csak egyetlen feladatuk volt: legalább annyi pontot begyűjteni, mint amennyit az FTC szerez az MTK ellen. Az újpestiek nem futballoztak jól, de ezen a délutánon ez is belefért, hiába szerzett a 75. percben vezetést a fehérvári Waltner Róbert, az FTC ekkor már 3–1-es hátrányban volt az MTK-val szemben.

Ám nem lett volna túl stílusos vereséggel visszakapaszkodni nyolc év után a labdarúgó NB I trónjára. A 80. percben Várhidi pályára küldteGoran Kopunovicsot, aki a beállása után nem sokkal Milinte Árpád kapujába bólintotta az egyenlítést jelentő találatot. Sorozatban a 19. bajnoki meccsén maradt így veretlen az Újpest, s megnyerte a bajnokságot.

„A gólnál hibáztam, de azt hiszem, ez megbocsátható. Az eredményjelzőn láttuk a másik meccs eredményét, és egyszerűen már nem tudtunk koncentrálni a mérkőzésre" – mondta a lefújás után a Waltner vezető góljánál nagyot hibázó Sebők Vilmos, mielőtt aztán a pályára özönlő újpestiek a vállukra véve el nem cipelték a tévékamera elől.

A történet különlegessége, hogy az Újpest a tavaszi szezont jelentős anyagi gondok mellett csinálta végig, a csapat meghatározó alakja, Szlezák Zoltán több interjúban is felelevenítette, sokszor közös paprikáskrumpli-főzéssel vezették le az edzéseket, hogy legalább főtt étel jusson az asztalra… De ettől csak még dacosabbá, elszántabbá vált a csapat.

Jutalmuk az együttes történetének 20., azóta is utolsó bajnoki címe lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik