A Paks és a Kövesd meghazudtolja a kifogásokat – magyarokkal is lehet!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.01.30. 17:33
null
A Paksi FC nem változtat a játékospolitikáján – a tolnaiak keretében továbbra sem találni légiósokat (Fotó: paksifc.hu)
Folytatjuk a labdarúgó NB I hétvégi, tavaszi rajtját felvezető sorozatunkat. Ezúttal a 7–9. helyen álló csapatokkal, a fél éven belül kétszer edzőt váltó Puskás Akadémia, a továbbra is kizárólag magyar játékosokat szerződtető Paksi FC és az egyre inkább a paksi útra lépő Mezőkövesd téli felkészülésével, átigazolásaival foglalkozunk.

 

EGY ÉVEN BELÜL A HARMADIK EDZŐVEL – PUSKÁS AKADÉMIA FC

A Puskás Akadémiánál a télen egy éven belül a harmadik vezetőedző is munkába állt (ha a decemberben egy meccsre beugró Komjáti Andrást nem számoljuk). Tavaly ilyenkor még a jobbára légiósokra építő Pintér Attila dirigálta a felcsútiakat, és az idényt 43 ponttal a 6. helyen zárta a a csapattal. Az ősszel Benczés Miklós irányított, aki több magyar játékosnak adott lehetőséget, vele a 17. fordulót követően 18 ponttal a 9. helyen állt a PAFC. Majd az utolsó őszi fordulóban a felcsútiak megverték a Mezőkövesdet, immár Komjáti András irányításával, így 21 ponttal telelt az együttes a 9. helyen.

A szünetben érkezett a Németországból hazatérő új edző, Radoki János, akinek egy hónapja volt, hogy a saját elképzelései szerint alakítsa a csapat játékát, keretét. A felcsútiak négy felkészülési meccséből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de egyelőre úgy tűnik, hogy az új szakvezető is inkább a Benczés Miklós által megkezdett irányt folytatja, és a légiósok mellett fontos szerepet szán a magyar játékosoknak is.

Az eredményeket tekintve a mérleg felemás, mert a bolgár bajnoki címért harcoló CSZKA-t megverte a PAFC, és döntetlent játszott az ősszel a BL csoportkörében szereplő cseh Viktoria Plzennel, viszont a svájci másodosztályú Lausanne-tól kikapott, ahogy a svájci élvonalban 2. helyen álló FC Baseltől is.

A keretet érintő változás, hogy két belső védő is érkezett: a felvidéki Krizan Richárd és a bolgár Kamen Hadzsiev. A középpályán két, kölcsönből visszatérő játékos jelenthet erősítést. A Honvédban nevelkedő Prosser Dániel az ősszel a Sepsiben csak két meccsen lépett pályára a román élvonalban, viszont a legutóbbi két edzőmeccsen játszott a PAFC-ban és egy gólt is szerzett. A Csákvárról visszatérő Nagy Zsolt az ősszel 12 bajnokin kilenc gólt szerzett az NB II-ben.

A Puskás Akadémia sorsolása nem könnyű, hiszen előbb a 2. helyen álló Vidihez, majd a 4. helyen telelő Honvédhoz látogat a felcsúti csapat, és az első négy fordulóban játszik még az Újpesttel (otthon), valamint a Ferencvárossal (idegenben) is. Ha a februárt átvészeli úgy, hogy nem csúszik hátrébb a tabellán, akkor jó eséllyel a középmezőnyben végezhet.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Kamen Hadzsiev (bolgár, PFK Beroe Sztara Zagora – Bulgária), Krizan Richárd (szlovákiai, FC Nitra – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Nagy Zsolt (Csákvár), Prosser Dániel (Sepsi OSK – Románia), Tamás Nándor (romániai, Csákvár)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Ulysse Diallo (mali, szabadon igazolható), Zsidai László (Paksi FC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PUSKÁS AKADÉMIA FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:január 4.
Edzőtábor: január 12–26., Sotogrande (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 17.: Puskás Akadémia–FC Basel (svájci) 1–2 (Latifi)
Január 20.: Puskás Akadémia–CSZKA Szófia (bolgár) 3–1 (Vega, Kiss T., Poór)
Január 22.: Puskás Akadémia–FC Lausanne-Sport (svájci) 1–2 (Prosser)
Január 24.: Puskás Akadémia–Viktoria Plzen (cseh) 0–0

AMI MŰKÖDIK, AZON KÁR VÁLTOZTATNI – PAKSI FC

A Paksi FC évek óta az egyik legtudatosabban építkező csapat az NB I-ben, alighanem ennek köszönhető, hogy a tolnaiaknak a bajnoki hajrában, az utolsó néhány fordulóban már sosem kell tartaniuk a kieséstől. Annak ellenére stabil középcsapatnak mondható az együttes, hogy továbbra sem alkalmaz légiósokat, és az élvonal talán legalacsonyabb költségvetéséből gazdálkodik.

A tudatos paksi építkezésnek vannak bizonyos konkrét elemei, amik ezen a télen is tetten érhetők voltak.

Az egyik az, hogy ha élő szerződéssel rendelkező, meghatározó játékosért reális ajánlat érkezik, akkor azt Pakson nem szokták visszautasítani. Így került a csapat egyik legjobbja, Bertus Lajos a télen Mezőkövesdre. A másik lényeges elem, hogy a távozókat mindig pótolják, méghozzá jellemzően két úton: az egyik, hogy tapasztalt, már bizonyított, 30 év körüli, ingyen igazolható futballistákat igazolnak, akikből nem feltétlenül lesznek kulcsemberek, de rutinjukkal, egy-egy góllal, jó meccsel hozzá tudnak járulni a célok eléréséhez. Ebbe a kategóriába sorolható a téli érkezők közül Zsidai László és a DVSC-től visszatérő, a Paksban, az NB I-ben korábban 56 meccsen 16 gólt szerző Könyves Norbert.

A játékosok szerződtetésének másik jellemző paksi útja, hogy olyan fiatalabb, de nem teljesen rutintalan labdarúgókat szereznek meg, akik korábban máshol már megmutatták, mit tudnak, ám valamiért megrekedt a pályafutásuk, viszont Pakson újra „felépítik” őket, és jellemzően belőlük lesznek majd később a klub meghatározó tagjai. Ide volt sorolható korábban Bertus Lajos is, akiről 2014-ben lemondtak a Puskás Akadémiánál. Pakson viszont négy és fél év alatt 151 meccsen 15 gólt és 34 gólpasszt jegyzett, valódi vezérré nőtte ki magát. Nos, ezt a bertusi utat járhatja be a téli szerzemények közül a két éve a Honvéddal bajnoki címet nyerő, ősszel a cseh Dukla Prahánál viszont már mellőzött belső védő, a 23 éves Bobál Dávid és az Újpestről érkező, az NB I-ben 61 mérkőzésen két gólt szerző 24 esztendős középpályás, Cseke Benjámin.

Aztán a fentiek mellett a paksi játékosépítés jellemző módja az is, hogy az NB II-be kölcsönadnak futballistákat, akik adott pillanatban nem férnek be a csapatba, majd kellő meccsrutin birtokában visszatérnek, és újra lehetőséget kapnak: ezúttal Kesztyűs Barna, Szalai András és Zachán Péter tartozik ebbe a kategóriába.

A felkészülési időszak nem sikerült túl fényesen a paksiaknak, hiszen két döntetlen mellett háromszor is kikaptak és egyszer sem győztek, de mindegyik találkozó szoros volt, egy-egy gólos vereségeket szenvedtek a külföldi riválisoktól. Az viszont gondot jelenthet, hogy a táborozás során megsérült, és a teljes tavaszi idényre kiesett a támadósorból Haraszti Zsolt, miközben a téli öt mérkőzésen összesen csak két gólt szerzett Csertői Aurél együttese.

Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják, a paksiakat nem kell félteni, feltalálják magukat a pályán. Hétvégén az MTK ellen kezdenek, majd fogadják a Haladást és mennek Kisvárdára – ezeken a találkozókon akár meg is alapozhatják, hogy idén is izgalommentes legyen számukra a bajnoki hajrá…

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők:
Bobál Dávid (Dukla Praha – Csehország, szabadon igazolhatóként), Cseke Benjámin (Újpest FC), Zsidai László (Puskás AFC), Könyves Norbert (Debreceni VSC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Kesztyűs Barna (Budaörs), Szalai András (Balmazújváros), Zachán Péter (Dorog)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Bertus Lajos (Mezőkövesd), Nikházi Márk (szabadon igazolható)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Kölcsönbe távozók:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 4.: orvosi vizsgálat; január 7.: első edzés
Edzőtábor: január 13–23: Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 15.: Paksi FC–FC Vaduz (liechtensteini) 0–1
Január 17.: Paksi FC–FC Botosani (román) 1–2 (Bartha L.)
Január 19.: Paksi FC–FK Arszenal Tula (orosz) 0–0
Január 22.: Paksi FC–Zira FK (azeri) 0–1
Január 26.: Paksi FC–Budaörs 1–1 (Hahn)

ÚJ ÚTON, CSAK MAGYAROK JÖTTEK – MEZŐKÖVESD

„Több mint 80-szor változott a kövesdi játékoskeret összetétele a 2016-os feljutás óta” ezt 2017 októberében írtuk, nem sokkal azután, hogy Kuttor Attila lett a Mezőkövesd vezetőedzője. Három elődjénél, Pintér Attilánál, Tomiszlav Szivicsnél és a szlovákiai Radványi Miklósnál ugyanis félévente szinte kicserélődött a keret, folyamatosan jöttek-mentek a labdarúgók, cserélődtek a légiósok. Hasonló utat jártak a kövesdiek, mint most a Kisvárda, és egyetlen céljuk volt: a túlélés, a bennmaradás.

Aztán Kuttor Attila érkezésétől kezdve némileg váratlanul változás állt be a klub játékospolitikájában is. Az elmúlt nyáron már csak két légióst igazolt a Mezőkövesd, de mindketten játszottak már az NB I-ben (Patrick Mevoungou és André Alves, utóbbi azóta a télen már tovább is állt), és láthatóan a keret egyben tartásán, egyfajta állandóság megteremtésén dolgozott a vezetőség.

Ezen a télen viszont már egy légiós sem került Mezőkövesdre, ellenben három magyar futballistát is kivásároltak élő szerződéséből. Nyíregyházáról jött a 20 éves csatár, Dragóner Filip, aki az NB II-ben már szerzett némi rutint, hiszen 65 meccsen szerepelt, 15 gólt szerzett. A szintén Nyíregyházáról igazolt 26 éves Pekár László korábban már az NB I-ben is pályára lépett 115 találkozón és elért 19 gólt, ráadásul ő kimondottan jó formába lendült ebben az idényben, ugyanis 17 másodosztályú bajnokin nyolc gólt és három gólpasszt jegyzett.

És rajtuk kívül érkezett még a már említett Bertus Lajos, aki ősszel mind a 18 fordulóban kezdő volt az NB I-ben, csak egyszer cserélték le és hat gólpasszt adott, illetve egy gólt lőtt.

Ha az említettek Mezőkövesden is képesek lesznek hasonló mutatókat produkálni, akkor biztosan jó igazolásnak bizonyulnak, sokkal jobbnak, mint az elmúlt évek zsákbamacskának számító légiósai.

Ezzel a Paks mellett a Mezőkövesd is meghazudtolhatja azt az NB I-ben mostanában eléggé elterjedt kifogást, hogy a magyar játékosok megfizethetetlenek, ezért nem lehet rájuk alapozva csapatot építeni. A Paks őszi 8. és a Mezőkövesd 7. helyezése, illetve az a tény, hogy a Mezőkövesd főképp a magyar játékosok jó teljesítményének köszönhetően tudott tavaly tavasszal bennmaradni, azt támasztja alá, hogy egy bizonyos szintig igen is lehet és érdemes is építeni az NB I-ben a hazai játékosokra: Bertus Lajosokra, Cseri Tamásokra, Koszta Márkokra, Molnár Gáborokra.

Ami a kövesdi felkészülést illeti: az NB II-es Vasastól és a dán élvonalban a bennmaradásért küzdő Vejlétől elszenvedett vereségek után háromszor is nyert a csapat, de hogy a Szpartak Moszkva B elleni 5–1-ből vagy a szlovák másodosztályú Lokomotiva Kosice elleni 12–0-ból mit lehet leszűrni az NB I-re nézve, azt nem tudnánk megmondani.

Az viszont hamar ki fog derülni, hogy az új, egyre inkább magyarokra alapozó mezőkövesdi játékospolitikával továbbra is a riválisok előtt tud-e maradni a Kuttor-alakulat, ugyanis a tabellán mögötte lévő gárdák közül az első öt fordulóban a Diósgyőrrel (otthon), a Haladással (idegenben), a Kisvárdával (otthon) és a Pakssal (otthon) is megmérkőzik.


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Bertus Lajos (Paksi FC), Dragóner Filip (Nyíregyháza Spartacus), Pekár László (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: André Alves dos Santos (brazil, szabadon igazolható), Baracskai Roland (győri kölcsön után Csákvár)
Kölcsönbe távozók: Földi Botond (Cegléd), Varjas Zoltán (Cegléd), Wieland Dominik (Vác)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A MEZŐKÖVESD ZSÓRY TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 3.
Edzőtábor:január 13–23., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 11.: Mezőkövesd–Vasas 1–2 (Pillár)
Január 16.: Mezőkövesd–Vejle BK (dán) 0–1
Január 19.: Mezőkövesd–Szpartak Moszkva B (orosz) 5–1 (Dragóner 2, Molnár G., Katanec, Drazsics)
Január 22.: Mezőkövesd–PFK Beroe (bolgár) 1–1 (Drazsics)
Január 26.: Mezőkövesd–Lokomotíva Kosice (Kassa, szlovák) 12–0 (Koszta 4, Vajda 3, Dragóner, Katanec, Szeles, Mevoungou, Szakály)
Január 26.: Mezőkövesd–Soroksár 2–0 (Molnár G., Cseri)

LABDARÚGÓ NB I
19. FORDULÓ (FEBRUÁR 2.)
14.00: MTK Budapest–Paksi FC
17.00: Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Mol Vidi FC–Puskás Akadémia
17.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
17.00: Haladás–Kisvárda
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik