NB I: Lanzafame úgy érzi, tarthatna előrébb is, mégsem csalódott

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.12.21. 15:40
null
Lanzafame a góllövőlista élén (Fotó: Nemzeti Sport)
A góllövőlistát nyolc góllal vezető FTC-csatár, Davide Lanzafame nehezen lendült bele új csapatában, ám így is a szezon legeredményesebb játékosa lett a labdarúgó NB I-ben.

Az élen nyolc góllal Davide Lanzafame.

Az olasz csatár egy esztendővel ezelőtt (akkor még kispesti színekben) 18 kört követően 11 gólnál járt, a góllövőlistát előtte az akkor 13 gólig jutott Varga Roland vezette. Most nyolccal is első helyen lehet állni, de ez aligha Lanzafame hibája. A játékos a nyáron klubot váltott, a Ferencvárosnál kellett elfogadtatnia magát, megszoknia, hogy hétről hétre nyomás alatt kell futballoznia. A légiós első góljára a júliusi szezonkezdet után augusztus 4-éig kellett várni, a 3. fordulóban – a Haladás ellen 3–1-re megnyert találkozón – megszerezte első-, majd nyomban második gólját.

A szombathelyiek elleni dupla után a következő körben a kisvárdai stadionavatón máris jött az újabb gól, a következő találatra ellenben sokat kellett várni – másfél hónapot: az Újpest ellen (1–0) talált a kapuba.

„Maestro!” – írtuk akkor címlapunkon. Az olasz csatár az első derbijén nyomban győztes gólt szerzett, és ez önmagában is elég volt ahhoz, hogy a mezőny legjobbja legyen.

„Vártam középen a labdára, tudtam, hogy csapattársam, Marcel Heister mindig nagy erővel küldi középre – emlékezett a 31 esztendős futballista. – Nem a legszerencsésebb helyzetben kaptam meg a labdát, hiszen háttal álltam a kapunak, de próbáltam minél gyorsabban kapu felé fordulni, és lőni… Ilyenkor egy, legfeljebb két másodperc van dönteni, a legjobb, ha az ember a megérzésére hagyatkozik. A kapufa is segített, hihetetlen érzés volt győztes gólt szerezni a derbin.”

Egy hétre rá folytatta a gólgyártást, nem is akármilyen mérkőzésen!

A Debrecen elleni hazai bajnokin kétszer is egyenlített, előbb négy méterről a bal alsóba csúsztatta a labdát, majd ballal, tíz méterről a kapu jobb oldalába csavart. A lefújást követően a szurkolók nem véletlenül skandálták a nevét, legközelebb azonban csupán december elején talált a kapuba – a szezont (újabb) duplával zárta. A Mezőkövesd ellen 3–2-re megnyert bajnokin két, oldalról érkező beadást értékesített, ráadásul első labdaérintéséből – 37 másodperc elteltével – lőtt gólt.

A rutinos olasz elismerte, tarthatna előrébb is, mégsem csalódott.

„Régen lehet, hogy idegesített volna, számolgattam volna a góljaimat, fiatalon sokkal egoistább voltam. Sokat változtam az évek alatt, most már a gólpassznak, a jó játéknak ugyanúgy tudok örülni. Panaszra nincs okom, a Ferencvárossal vezetjük a tabellát, nyolc góllal a góllövőlista elején állok, várom a jó folytatást.”

A góllövőlista állása (Forrás: Nemzeti Sport)
A góllövőlista állása (Forrás: Nemzeti Sport)

 

LANZAFAME NAGY PILLANATAI
3. forduló: Ferencváros–Haladás 3–1
Nem ez volt a legszebb, de az első mindig rendkívül fontos – főleg egy csatár életében. Az olasz légiós a szombathelyiek ellen az 53. percben szerezte első ferencvárosi gólját, a jobb oldalon megiramodó Varga Roland középre passzolt, Lanzafame 11 méterről jobbal a kapu közepébe rúgta a labdát.
9. forduló: Ferencváros–Újpest 1–0
A szokásnak megfelelően különleges hangulatú mérkőzés volt a derbi. A zöld-fehérek sokáig csupán helyzeteket alakítottak ki – mígnem jött Lanzafame! A támadó Heister bal oldali beadása után fordult kapura, s igen nehéz mozdulatsort követően lőtt gólt.
10. forduló: Ferencváros–Debrecen 2–2
A csatár mindent megtett, hogy a Fradi Heister kiállítása után ne szenvedjen vereséget. A Loki csaknem hatvan percen keresztül játszott emberelőnyben, Lanzafame pedig duplázott, a második gólja a 82. percben született, ezzel fontos pontot mentett az együttes.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik