Az arcát adná a Fradinak

S. TÓTH JÁNOS, VINCZE ANDRÁSS. TÓTH JÁNOS, VINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.12.03. 21:08
Címkék
"Nyíl, gyere haza!"Nyilasi Tibi, Nyilasi Tibi!Az Üllői úton, az őszt búcsúztató, Újpest elleni rangadó a Ferencváros-szurkolók számára más volt mint a többi, és hogy ezúttal a boldogabb futballidőket idézte a hangulat, azt pontosan jelzi: a korábbi nagy kedvenc futballistát, majd a későbbi sikeredzőt, Nyilasi Tibort a hatalmas transzparenssel, valamint a nevét kórusban kiabálva követelte vissza a klubhoz a közönség.
A legendás Nyilasi Tibort a Fradi-szurkolók most szinte visszakövetelik az Üllôi útra (Fotó: Németh Ferenc)
A legendás Nyilasi Tibort a Fradi-szurkolók most szinte visszakövetelik az Üllôi útra (Fotó: Németh Ferenc)
A legendás Nyilasi Tibort a Fradi-szurkolók most szinte visszakövetelik az Üllôi útra (Fotó: Németh Ferenc)
A legendás Nyilasi Tibort a Fradi-szurkolók most szinte visszakövetelik az Üllôi útra (Fotó: Németh Ferenc)
A legendás Nyilasi Tibort a Fradi-szurkolók most szinte visszakövetelik az Üllôi útra (Fotó: Németh Ferenc)
A legendás Nyilasi Tibort a Fradi-szurkolók most szinte visszakövetelik az Üllôi útra (Fotó: Németh Ferenc)
A Fotex Rt. kivonulása, valamint a Celladam céget vezető Kovács Ádám támogatói belépése új szerkezetű ferencvárosi futball-rt. létrehozását feltételezi, és a hírek immár arról szólnak, a drukkerek óhaja is teljesülhet, azaz Nyilasi Tibor visszatér a zöld-fehérekhez.
Ez eddig rendben is van, az információk azonban más és más csapásirányban haladnak: hallani, olvasni újbóli edzősködésről, avagy vezérigazgatói szerepvállalásról. A Magyar Hírlap szerdai száma például arról írt, hogy Nyilasi Tibor igent mond a Ferencvárosnak, azaz – idézve a lapban megjelent főcímet – "Nyíl hazamegy”. Ami a beszélgetésben elhangzottakat különösen érdekessé tette, hogy az FTC elnöke, Furulyás János és Nyilasi Tibor szerdán is tárgyalt egymással a jövőbeni együttműködésről.
"Egyelőre semmi említést érdemlő nem történt – mondta lapunknak Nyilasi Tibor. – Az tény, hogy az elmúlt időszakban két beszélgetés szereplője voltam, és az elnök úr valóban azt szeretné, ha újra szerepet vállalnék a Ferencvárosnál. El kívánom azonban mondani – és ezzel megállítani a velem kapcsolatos különféle találgatások folyamát – sem az edzőség, sem a pénzzel foglalkozó vezetői munka nem csábító a számomra. Ellenben az igaz, hogy a megújuló Fradiban lenne kedvem szerepet vállalni. Ehhez azonban azt kell hozzá tennem, hogy az érvényes szerződéseim miatt bizonyos szempontból korlátozottak a lehetőségeim, azaz, ha számítanának rám az Üllői úton, akkor az MLSZ-nél vállalt utánpótlás-válogatottak szakágvezetőséget, illetve a Sport1-es szakkomentátorságot sem szeretném feladni.”
Nyilasi Tibor úgy fogalmazott: nem akarja túlvállalni magát, majd hozzátette, a Ferencváros irányítói előtt is nagy feladat áll, hiszen az új támogató belépésével a házon belüli gazdasági átalakításokkal kell foglalkoznia. A pénteki rt.-közgyűlés az adminisztratív ügyek lezárásának kezdetét jelenti, és bár ez komoly esemény, a Fradi-futball helyzetét nem pusztán ez határozza meg.
Azt pedig e helyütt mi tehetjük hozzá: a ferencvárosi futball-legendákhoz sorolt Nyilasi Tibor szerepvállalása kapcsán nem feltétlenül csak a száraz gazdasági ügyek kimenetele a lényeges, az ő visszatérése az Üllői útra alapkérdés, mint ahogyan az egyetlen magyar aranylabdás Albert Flórián, a szintúgy a fradizmust megtestesítő Dalnoki Jenő – és e helyütt még sorolhatnánk a neveket – is a zöld-fehérekhez tartozik.
Ugyanakkor a nagy kérdés az: milyen feladatot vállana szívesen Nyilasi Tibor?
"Képviselője lehetnék a klubnak, és ez szakmai szerepvállalást jelentene, hiszen tartanám a kapcsolatot a magyar futball vezető testületeivel, a klubokkal, míg a sajtót illetően a Fradi arcát képviselhetném, és ez a szerep sem idegen attól, amit most is végzek. De… Kérem fogadják el tőlem azt, hogy most még bizonytalan minden, talán az elkövetkezendő napok választ adnak a saját magamnak is feltett kérdésekre is…”
Furulyás János, aki szerdán majdnem két órán át tárgyalt Nyilasi Tiborral, szintén óvatosan, de azért mégis optimistán nyilatkozott a korábbi sztár visszatérésének esélyeiről.
– Nem először, de nem is utoljára ültünk le Nyilasi Tiborral, ez afféle előkészítő egyeztetés volt – mondta lapunk megkeresésére Furulyás János. – Nagyon szeretnénk, ha Tibor visszatérne az Üllői útra, és úgy tűnik, ehhez lenne kedve. A szakmában szánunk neki fontos szerepet, de nem vezetőedzőként és nem is vezérigazgatóként. Már csak azért sem, mert meglehet, ez utóbbi poszt megszűnik.
– Úgy tudni, az alapító okiratban szerepel a cégvezető vezérigazgatói tisztség, amit jelenleg Szeiler József tölt be.
– Így igaz, ám ha az igazgatóságnak olyan elnöke lesz, aki a napi ügyek intézésében is aktívan részt vállal, akkor nem biztos, hogy szükség van cégvezető vezérigazgatóra. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen amiről most beszélünk, csak az egyik lehetséges forgatókönyv, a döntés joga az FTC Rt. igazgatóságáé.
– Mármint az új igazgatóságáé…
– A részvénytársaság eddigi vezetősége péntek délelőtt leköszön. Ezt a tanácskozást még az FTC Rt. volt főtulajdonosa, a Fotex Rt. budai székházában tartjuk, aztán átvonulunk az Üllői útra. Itt folytatjuk a munkát, ha ezzel minden tulajdonostárs egyetért.
– A Ferencváros mellett csupán egy gazda van az FTC Rt.-ben, mégpedig két részvény erejéig a Fotex Rt.
– Ez viszont feljogosítja arra, hogy a közgyűléseken részt vegyen. Általában a közgyűlésre a tanácskozás előtt tizenöt nappal ki kell küldeni a meghívókat, de ha mindenki áldását adja rá, e szabálytól el lehet térni. A Fotex Rt. segítőkész üzlettárs, ezért bízom benne, hogy péntek délután megválaszthatjuk az rt. új igazgatóságát.
– Nyílt titok, hogy az új befektető, Kovács Ádám önt szerette volna az igazgatóság élén látni.
– Tudtommal nincs ez másként most sem. A testület öttagú lesz, két tagot a Fradi, kettőt Kovács Ádám cége, a Celladam Rt. delegál, egy helyet pedig a Westel Rt. részére tartunk fenn. Arról csütörtökön beszélek Kovács úrral, hogy ki a jelöltje, miként arról is tárgyalnunk kell még, kik kerüljenek a felügyelőbizottságba. Egyébként a közgyűlésnek nemcsak az igazgatóság megválasztása lesz a dolga, döntenie kell az új szervezeti felépítésről – s itt térhetünk vissza egy szó erejéig Nyilasi Tibor ügyéhez, hiszen az az optimális, ha leendő posztok testhez állóak a kiszemelt vezetők számára –, illetve a tőkeemelésről is.
– No igen, a Celladam Rt. szerepvállalásának múlt heti bejelentésekor elhangzott: a futball-rt. körülbelül háromszázmillió forintos hiányt halmozott fel, ami első lépésben tőkeemeléssel orvosolható. De mikor látnak ebből pénzt a labdarúgók?
– A Ferencváros, mely a Fotex Rt. távozása után főtulajdonos lett az FTC Rt.-ben, tőkeemelési előlegként átutalta a szükséges pénzt a részvénytársaság számlájára, ekként a júliustól októberig esedékes adósságokat rendeztük. A novemberi pénzeket ebben a hónapban kell átutalnunk, de azzal sem lesz probléma. A Celladam Rt. és Kovács Ádám pedig az előre tervezett ütemezésben befizeti a tőkeemelésre szánt háromszázmillió forintot, vagyis a klub az előleget majd visszakapja.
– Ha már a tartozások szóba kerültek: csütörtökön folytatódik a Fővárosi Bíróságon Szabadi Béla büntetőpere. A földművelésügyi minisztérium volt politikai államtitkárát, az FTC korábbi elnökhelyettesét milliárdos vagyoni hátrányt okozó bűncselekményekkel vádolják, többek között a Ferencvárossal kötött reklámszerződések miatt emelt ellene vádat az ügyészség. Ön szerint elképzelhető-e a Szabadi-ügynek olyan hullámverése, aminek folyományaként visszakövetelhetnek pénzeket a Fraditól?
– Ez nem történhet meg, hiszen annak idején jogszerű szerződések születtek, és a Ferencváros teljesítette is a vállalt kötelezettségeit. Az elképzelhető, hogy a mezőgazdaságban érintett vállalatok nem teljesen önszántukból álltak rá a reklámozásra, de ehhez a sportegyesületnek semmi köze. Amikor Torgyán József távozott az agrártárca éléről, utódja felhívta az említett cégeket, mondják fel a Fradival kötött megállapodásokat. Én akkor mindegyik vállalat vezetőjének küldtem egy-egy levelet, amiben leírtam: noha az FTC szerződésszerűen teljesített, elfogadjuk, hogy a megváltozott körülmények miatt el kell köszönnünk egymástól – cserébe azt kérjük, hogy a klubnak járó pénz ötven százalékát utalják át. Egy érintett kivételével mindenkivel megállapodtunk, hadd ne mondjam, melyik partnerünk viszont perre vitte a vitát. Ám első fokon vesztett, és utána e céggel is korrekten kiegyeztünk, ezt a fejezetét az egyesület történetének tehát mi már lezártuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik