„Ez nem rajtam múlik, ez nem csak az én helyzetem, és az összes többi válogatott játékos számára kényes téma. Nem szerencsés helyzet, amelyben most mi vagyunk, a FIBA és az Euroliga közötti harc a játékoson csapódik le” – nyilatkozta Hanga Ádám a DIGI Sport Eurostep magazinjában.

Az Euroligát szervező ULEB és a nemzetközi szövetség (FIBA) jó ideje képtelen összeegyeztetni az éves kosárlabdanaptárt, így a sportolóknak kell eldönteniük, hogy a klubjukban vagy a válogatottban szerepelnek. Ők pedig – érthető módon – a fizetésüket biztosító klubcsapatuk Euroliga-mérkőzéseit választják.

„Azt gondolja minden néző, hogy miért nem megyünk el, úgyis megtehetnénk, ha a klubunk megharagszik ránk, az nem nagy baj. Nyilván a klubtól így is, úgy is meg fogom kapni a fizetésemet, ez tény, de én például hosszú távon tervezek a Barcelonával. Nagyon kényes téma, és nagyon remélem, hogy meg fog oldódni. Fölösleges stressz, ami elkerülhető lenne azzal, ha az Euroliga és a FIBA elkezdene kommunikálni egymással, és valamilyen megoldást találnának, nem pedig azt mondanák, hogy lesz, ami lesz, s inkább a játékosokra hagyják, hogy döntsenek” – mérgelődött Hanga Ádám.

Ami biztos, a vita legnagyobb vesztesei a sportág rajongói. „Az lesz a vége, hogy a FIBA-nál nem is a legjobb válogatott játékosok szerepelnek majd, holott az lenne a cél, hogy eladják a legeslegjobb kosárlabdát Európában, márpedig ha az euroligások nem mennek el a válogatottakba, akkor nyilván a játéknak nem lesz ugyanaz a minősége. Nagyon érdekes ez a téma, és nagyon remélem, hogy még fogok tudni játszani a válogatottban, de egyelőre úgy néz ki, hogy ez nagyon nehéz lesz, főleg a szezon közbeni mérkőzéseken.”