Női kosár NB I: mindenre fel van készülve a DVTK

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.22. 09:19
Aho Nina
Egy lépésre van a női kosárlabda NB I döntőjétől a címvédő Sopront az első meccsen kiütő DVTK, míg a férfiaknál a ZTE-nek van meccslabdája az elődöntőhöz.

Imponáló magabiztossággal nyerte meg a női bajnokság elődöntőjének első felvonását a DVTK Hun-Therm, amely 22 ponttal (76−54) győzte le a Sopron Basketet szombat este hazai pályán. Az alapszakaszgyőztes Diósgyőr végig vezetve vágott vissza a márciusi győri kupadöntőben elszenvedett vereségért (73−71), és került előnybe az egyik fél második győzelméig tartó párharcban.

„Én egyszer sem néztem végig a kupadöntőt… Úgy voltam vele, emlékezetből akarok tanulni, és magam feldolgozni érzelmileg az ott történteket, de nyilván amikor elkezdtünk a Sopronból készülni az elődöntőre, akkor a videóelemzés során újra át kellett élni azt a meccset − válaszolta a Nemzeti Sportnak a fájó kupavereségre vonatkozó kérdésre Aho Nina, a diósgyőriek válogatott hátvédje, aki 13 ponttal, öt lepattanóval és hat gólpasszal a mezőny egyik legjobbja volt. − Mind időben, mind a fizikai és a mentális állapotot tekintve máshol járunk, más a szituáció, a szombati másfajta találkozó volt. Nem lepődtünk meg, hogy ellenfelünk újra zónavédekezéssel próbálkozott, ahogy a kupadöntőn is, de készültünk rá. Tudtuk, hogy ezzel akar megzavarni minket, de most nem sikerült, jól dobtuk a hárompontosokat. Az Euroliga csoportkörében Lublinban elszenvedett vereségünk óta sokszor szembesültünk a zónázással, de most már képesek vagyunk ellene is felszabadultan és eredményesen játszani, ahogy szombaton is megmutattuk.”

A DVTK játékosai 21-ből tízszer (48%) betaláltak a triplavonalon kívülről, vagyis nem mondhatni, hogy ezúttal is bejött a Sopron taktikája, de a DVTK védekezését és a lepattanózását is ki kell emelni, hiszen a szerb-magyar Jelena Brooksot hét ponton és 1/9-es mezőnymutatón tartották, miközben 44 gyűrűről lecsorgó labdát szedtek le, közte 15 támadólepattanót.

„Kemény csata volt, hasonló küzdelmet várok kedden Sopronban is − folytatta Aho. − Az ellenfélre mindig az volt a jellemző, hogy egyik meccsről a másikra is tud változtatni a taktikáján, a szerkezetén, és valami újat előhúzni. Erre számítunk, de ebben az idényben már annyi mindennel szembesültünk, főleg az Euroligában, hogy bármit találjanak ki, megoldjuk, és lezárjuk a párharcot.”

A továbbjutásért lép pályára a ZTE
 

A férfibajnokság negyeddöntői közül három már véget ért, a Falco, az Alba és a Szolnok kisöpörte a Honvédot, a Sopront és a Pécset. A ZTE−DEAC csata viszont még tart (2−1), s hétfőn azzal a tudattal léphet pályára az egerszegi csapat Debrecenben, hogy győzelem esetén ott lesz az elődöntőben, ahol a Szombathely várja. Eddig mind a három meccset a házigazda nyerte meg, de a debreceniek már nem hibázhatnak, ha folytatni akarják a küzdelmet. Ehhez nagy szükségük lenne Mócsán Bálint játékára, aki az előző zalai találkozót betegség miatt kihagyta, és a hétfői összecsapáson sem biztos, hogy pályára léphet.

NB I, FÉRFIAK, NEGYEDDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Hétfő
18.30: Debreceni EAC−Zalakerámia ZTE KK (az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1−2)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik