Férfi kosár Ek: fehérvári bravúr, az Alba negyeddöntős!

FAZEKAS ZOLTÁN, KÁLDOR ANDRÁSFAZEKAS ZOLTÁN, KÁLDOR ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.03.13. 19:44
null
Cabezas (10) a hajrában egy clutch triplával járult hozzá a fehérvári sikerhez (Fotó: Koncz György)
Az Alba Fehérvár a Telekom Bonn ellen aratott 81–69-es hazai győzelmének köszönhetően negyeddöntőbe jutott a férfi kosárlabda Európa-kupában. A magyar csapat a legjobb nyolc között az izraeli Hapoel Unet Holonnal találkozik.

A nyolcaddöntő első felvonásán nagy csatában egy ponttal kikapott a Fehérvár a Telekom Bonn vendégeként, így hazai környezetben két ponttal kellett nyernie a továbbjutáshoz a visszavágón.

„Carlos!!! Carlos!!!”

Noha nem voltak sokan az Alba Regia Sportcsarnokban szerda este, így csak úgy ezer drukker kiáltotta egyszerre a spanyol veterán nevét, azért zengett a lelátó egy perccel a lefújás előtt. Az említett úriember nem más, mint a német Bonn elleni 12 pontos győzelmével a FIBA Európa-kupa nyolcaddöntőjéből a negyeddöntőbe jutó Alba Fehérvár hátvédje, aki megcsillantott valamit abból a nem is olyan kopott tudásából, amelynek köszönhetően – ha nem is mostanában – korábban spanyol bajnok és Spanyolország világbajnok együttesének tagja volt. A 38 éves Carlos Cabezas parádés dobóteljesítménnyel igazi vezérként vezette sikerre a hazai együttest, amely már egy hete Bonnban is remekül kosárlabdázott, s ért el több mint biztató eredményt (84–85).

A négymeccses győzelmi sorozattal a háta mögött Székesfehérvárra érkező német gárda a visszavágón egyetlen pillanatig sem tudott dominálni – ami azért, valljuk be, mindenképp az Alba dicséretére szól. Hiszen a Bundesligában jelenleg hetedik, a Bajnokok Ligájából ebbe a sorozatba visszacsúszó gárda olyan riválissal találkozott, amely az NB I-ben a középházért küzd. No meg azért, hogy visszaszerezze a szezon közben elpártolt szurkolóit – márpedig ha ennek az a módja, hogy a nemzetközi kupában túlszárnyalja egy évvel ezelőtti teljesítményét (tavaly ugyanebben a fázisban esett ki a fehérvári csapat a litván Juventus Utenos ellen), akkor azzal még a magyar kosárlabda hírnevét is öregbíti.

Szerdán a hazaiak ragyogóan kezdtek, tartották az első percekben megszerzett 8-10 pontos előnyüket, főleg mert jó ritmusban és eredményesen támadtak, míg a vendégek pocsékul céloztak, elsősorban a hárompontosvonalon túlról. Aztán tíz rossz kísérlet után beesett a tizenegyedik triplakísérletük, s rögtön négyegységnyire csökkent a pályaválasztó előnye. Charles Jacksonnak meggyűlt a baja a labdavezetéssel – persze egy 208 centis, 110 kilós óriásnak nem is ebben kell jónak lennie... A bonni center az első félidő utolsó akciójánál labdát szerzett, a félpályáról úgy vezette a gyűrűig a labdát és dobott ziccert, hogy közben majd' elhagyta a játékszert és legalább egy lépéshibát elkövetett... A kosarat megadták, így csak három pont lett az Alba előnye a pihenőre.

Fordulás után bedobtak a vendégek két újabb triplát, s át is vették a vezetést a harmadik negyed elején, de az Alba ritmust tudott váltani, s újra héttel meglépett. Nagyon akart a hazai csapat, minden labdáért megküzdöttek Lóránt Péterék, s noha sok hiba csúszott a játékukba, érződött, az NB I-ben alulteljesítő gárda a nemzetközi kupában korántsem szárnyaszegett együttesként kosárlabdázik. Az idegtépő hajrá elmaradt, mert jött Cabezas, aki előbb bevágta az ötödik tripláját, aztán zseniális gólpasszt adott Filipovity Márkónak – az Alba pedig remek teljesítménnyel továbbjutott és várhatja a Hapoel Holon elleni negyeddöntőt. A legjobb nyolc között a párharcok első mérkőzéseit március 20-21-én rendezik, a visszavágókat egy héttel később.

KOSÁRLABDA
FÉRFI FIBA EURÓPA-KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
ALBA FEHÉRVÁR–TELEKOM BASKETS BONN (német) 81–69
(24–15, 13–19, 22–18, 22–17)
Székesfehérvár, 1000 néző V: Suslov (észt), Kardum, Vulic (horvátok)
FEHÉRVÁR: CABEZAS 19/15, Freeman 12/6, ZENO 6, LÓRÁNT 10, Heath 11/3. Csere: Peterson 5, FILIPOVITY 18/6, Tóth P., Peringer, Keller I., Takács M.
Edző: Jesús Ramírez
BONN: MAYO 8/6, DiLeo 8/6, Bartolo 9/3, Breunig 10, Bircsevics 6/3. Csere: Szubotics 4, JACKSON 14, Linhart 6, Reischel 4
Edző: Chris O'Shea
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–2. 5. p.: 12–4. 8. p: 18–12. 12. p.: 24–19. 15. p.: 30–21. 18. p.: 37–30. 22. p.: 37–40. 25. p.: 48–45. 28. p.: 54–48. 32. p.: 59–54. 35. p: 65–59. 38. p.: 69–65
Kipontozódott: Lóránt (39. p.)
Továbbjutott: az Alba Fehérvár (165–154)
MESTERMÉRLEG
Jesús Ramírez: –
A Szolnok elleni mérkőzést minél előbb szerettük volna elfelejteni, nagyon büszke és boldog vagyok, hogy sikerült megnyerni ezt a találkozót, és kiharcolni a továbbjutást. A srácok Bonnban és Szolnokon is megmutatták, hogy csapatként is tudnak jó teljesítményt nyújtani, ezúttal kellő odafigyeléssel negyven percen keresztül sikerült. Végig irányítottuk a játékot, s annak különösen örülök, hogy jó csapatot búcsúztattunk a kupából. Megérdemelten vagyunk a nyolc között, bízom benne, hogy ennek az útnak még nincs vége.
Chris O'Shea: – A statisztikából jól érzékelhető mindkét összecsapás képe, az Alba sokkal jobb százalékkal dobott, sokkal több helyzetet értékesített, valamint könnyű kosarakat is szerzett. Az első meccsen ugyan nyertünk egy ponttal, de a fehérváriak fizikailag ezúttal fölénk nőttek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik