Óriási bravúr! A magyar válogatott legyőzte az olimpiai ezüstérmest!

Vágólapra másolva!
2024.02.09. 17:45
Sikerült a bravúr, Magyarország legyőzte Japánt (Fotó: Árvai Károly)
A magyar női kosárlabda-válogatott a második selejtezőmérkőzésén 81–75-re legyőzte a legutóbbi ötkarikás játékok ezüstérmesét, Japánt, így hatalmas lépést tett az olimpiai részvétel felé.

KOSÁRLABDA
NŐI OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, SOPRON
2. FORDULÓ
Magyarország–Japán 81–75 (13–22, 19–10, 21–16, 28–27)
Sopron, 2900 néző. Vezette: Anaya (panamai), Straube (német), Zein (szír).
MAGYARORSZÁG: Studer 2, DUBEI 16/6, Lelik 8/3, JUHÁSZ D. 11/3, Kiss V. 4. Csere: HATÁR 17, Dombai 10/6, Goree 2, Aho 2, Varga A. 3, Horváth B. 6/6. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
JAPÁN: MIJAZAKI 15/3, JAMAMOTO 15/9, Hajasi 11/9, AKAHO 10, Takada 14/6. Csere: Hirasita, Josida, Kavai 2, Mavuli Sz. 7, Mavuli E. 1.  Szövetségi kapitány: Onzuka Toru
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–9. 8. p.: 11–14. 13. p.: 13–25. 18.  p.: 22–30. 22. p.: 37–37. 25. p.: 37–41. 28. p.: 44–43. 32. p.: 53–55. 35. p.: 64–60. 38. p.: 71–70
MESTERMÉRLEG  
Onzuka Toru: – Fantasztikus volt a hangulat a csarnokban, ami lendületet adott a magyar játékosoknak. Jól játszottak, és mi is küzdöttünk negyven percig, ám nem nyertünk, mert a támadójátékunk nem működött jól a második negyedtől, és a védekezésünk sem volt elég jó ahhoz, hogy győzzünk. De van még egy meccsünk, így most arra készülünk.
 

Korábban
Kanada–Spanyolország 55–60 (12–16, 13–20, 23–9, 7–15)

A MAGYAR VÁLOGATOTT MECCSKERETE:
2 Kiss V., 3 Dombai, 4 Dubei, 7 Kányási, 8 Goree, 9 Studer, 10 Aho, 14 Juhász D., 18 Varga A., 21 Lelik, 23 Horváth B., 44 Határ
A JAPÁN VÁLOGATOTT MECCSKERETE:
3 Mavuli Sz., 4 Kavai, 8 Takada, 12 Josida, 15 Motohasi, 18 Nogucsi, 23 Jamamoto, 27 Hajasi, 30 Mavuli E., 31 Hirasita, 32 Mijazaki, 88 Akaho

1. Kanada211122–1153
2. Japán211161–1563
3. MAGYARORSZÁG211136–1423
4. Spanyolország211135–1413
Az Állás

ÖSSZEFOGLALÓ 

Egészen elképesztő játékkal 81–75-re vertük a japánokat a kvalifikációs torna második napján, ha Kanada is felülmúlja őket a harmadik kör első találkozóján, nemzeti csapatunk révbe ér.

Ha nem látta volna a soproni olimpiai selejtezőn a magyar válogatott második mérkőzését, akkor se fejezze be az alábbi cikk olvasását, mert mindig jó elmélyedni egy bámulatos, valóban korszakos siker részleteiben.

Az első, kötelező feladatot teljesítettük, elhoztuk a labdát a feldobás után a spanyolokat biztosan legyőző japánok ellen. Studer Ágnes viszont nem talált be kintről, és jött két japán kosár, az egyik három pontot ért. Nagyon fontos lett volna, hogy ne ragadjunk be ismét a rajtnál, de Kiss Virág nem dobta be az üres középtávolit. Nulla-kilencnél időt kért Székely Norbert, bő két és fél perc telt el…

Kiss Virág szerzett egy kosarat, de üres saroktripla érkezett a túloldalról, emiatt ismét nagyon hamar bajba kerültünk. A japánoknak nem is kellett annyira felpörögniük, miközben nálunk vagy hiányzott a vállalkozószellem, vagy még az ajtó-ablak helyzeteket is kihagytuk. A védekezés viszont egészen jól nézett ki, persze bírni kellett aggyal, lábbal, de volt benne szenvedély. Szögezzük le: az olimpiai ezüstérmes elvileg erősebb nálunk, de ha mindig a papíron esélyesebb nyerné a csapatsportágak mérkőzéseit, nyugodtan meg is lehetne szüntetni az összeset.

Beindult valami a támadótérfélen is, felzárkóztunk 14–11-re, de hamar új erőre kaptak az ázsiaiak, nagyon jó tulajdonságuk, hogy másodpercre sem zökkennek ki akkor sem, ha nem a szájuk íze szerint alakulnak a dolgok. Mindennek „örömére” csináltak is egy 8–0-s futást, amit Dubei Debóra csapatkapitány finom kettese tört meg.

Studer labdaszerzése csodás volt, az viszont nem, hogy az ismét egyértelmű ziccert nem tudta a gyűrűbe dobni. Székely Norbert szövetségi kapitány sikeres challenge-ének köszönhetően visszakaptuk a labdát, ám nem éltünk vele. A spanyolok ellen remekelő Hajasi Szaki hárompontosa nem esett jól, 15–28-nál Székely mester újabb fejtágítást tartott. Határ Bernadett a hátára vette a csapatot, jó volt látni, hogy elhúzódó térdsérülése után újra vezéregyénisége tud lenni együttesünknek. Sokkal közelebb nem kerültünk, de mentünk előre, harcoltunk – több lózungot nem vonultatunk fel. Dombai Réka két pontjával ugyanakkor már bejöttünk hatra, és igazából a játék képe nem volt rossz, sokkal élesebbnek tűnt válogatottunk, mint egy nappal korábban.

Végre lehetett hallani a közönséget, kezdett kialakulni a korrekt meccshangulat. Varga Alíz első büntetője bement, felzárkóztunk három pontra, nem sokáig, Dombai visszalépős triplája után robbant a Novomatic Aréna! Kellett érte melózni, de félidőben ikszre állt a ragyogó második negyedet produkáló csapatunk.

Kiss Virág kosarával vezettünk először (Fotó: Árvai Károly)

Japán triplával indult a második félidő, Horváth Bernadett válaszolt rá hasonló módon. Kiss Virág kosarával az egész tornán először vezettünk, de arra gondoltunk, hogy ezt azért meg tudnánk szokni. Percnyi kihagyás sem volt megengedett, a japánok büntettek, mint egy szigorú tanár, vissza is vették a kezdeményezést, négy ponttal elszivárogtak. Horváth újabb fantasztikus ütemű távolijával tapadtunk a távol-keletiekhez, akik nem tudtak minket leindítani, működött a visszarendeződésünk, mérkőzésben voltunk.

Dubei egyéni vállalásával újra mi álltunk jobban, Juhász Dorkára aztán fújtak egy véleményes dobófaultot a játékvezetők, de daráltunk tovább, ahogyan azt kell. Juhász szerzett is gyorsan hat pontot, hogy elszomorítsa az egyébként oly’ szimpatikus riválist. Dubei Debóra dudaszós trojkájával 53–48-as előnnyel kezdhettük a záró periódust, nem hittünk a szemünknek!

A 31. percben Goree Cyesha szabálytalanságát videózták hosszan, határeset volt, megúsztuk a sportszerűtlen hibát, ám a japánok távoli találatát nem (53–53). A következő támadásnál újra ők álltak jobban, Székely Norbert időt kért, aztán Határ egalizált. Dubei, ahogyan az egész találkozón, bátran kockáztatott, jutalma két büntető, majd két pont volt. Saroktriplájával visszaállította az ötpontos differenciát, amit Jamamoto Mai egymaga dolgozott le.

A magyar válogatottnak mindenre volt válasza (Fotó: Árvai Károly)

Ismét tudtunk újítani, bitangul akartuk ezt a győzelmet, persze az ellenfél is… Lelik Réka megnézte magának a kosarat, célzott, aztán ordíthatott egyet örömében. Határ pontjaival az eddigi legnagyobb magyar előnyt mutatta a tábla, 69–63 ide 4:17-tel a vége előtt!

Kaptunk egy hármast, de fogyott az idő, kaptunk egy kettest is Juhász eladott labdája után, következett az indokolt magyar időkérés. Két perc volt hátra, Dubei szemfüles kosara után sajnálatos módon kettő plusz egyes játékkal egyenlített Japán. Talán nem kell részletezni, mekkora volt a feszültség, ilyenkor lép elő az Európa-klasszis: Juhász Dorka hintett bámulatos, frenetikus triplát! Aho Nina kulcsfontosságú támadólepattanóját követően Lelik Réka állhatott a vonalra, második dobása célba ért (77–73). Fél perccel a vége előtt vezethetett volna Japán, igaz, ehhez jól jött volna neki, ha Mijazaki Szaori eltalálja a gyűrűt távolról.

Újabb két Lelik-büntető (öröm volt nézni, ahogyan vezette a labdát, lassította-gyorsította a játékunkat attól függően, amire éppen szükség volt), ezekben már nem volt egyetlen hiba sem. Ha már ennyire belejött, megpróbálhatta még kétszer, naná, hogy nem tévesztett. 81–75, megvertük az olimpiai ezüstérmest! Senki sem jutott még ki az olimpiára Sopronból, vasárnap őrület, káosz és remélhetőleg magyar örömünnep következik. Egyszerűsítve: ha Kanada veri Japánt, kint vagyunk Franciaországban (Lille, Párizs, ahogy tetszik), ha Japán győz, meg kell vernünk azokat a spanyolokat, akik akkor is mennek az olimpiára, ha kikapnak tőlünk.

 

Nehéz megfelelő szavakat találni, óriási győzelmet arattunk az olimpiai ezüstérmes japánok ellen. Sikerült a másik, a szebbik arcunkat mutatni, nem azt, amelyiket Kanada ellen egy nappal korábban. Támadásban felgyorsultunk, és ezúttal minden poszton ki tudtuk használni játékosaink erősségeit. Védekezésben agresszívabbá váltunk, a döntő szituációkban fontos labdákat szereztünk, emellett a kulcspillanatokban többször hoztunk jó döntéseket. A közönség többször átsegítette a csapatot a nehézségeken, jó hangulatban zajlott a találkozó, mondhatjuk, a közönség volt a hatodik ember. Vasárnap győzni kell a spanyolok ellen, igazi ki-ki meccs lesz. Bízom a csapatban, amely szinte biztosan telt ház előtt játszhat.
NS-SZAKÉRTŐ: SERES Éva, korábbi 130-szoros válogatott játékos, a Novomatic Aréna létesítményvezetője
 
 

– Most sem indultak be úgy, ahogyan kellett volna, mi lendítette át a döcögős kezdésen a csapatot?    
Nem tudom, mi történik ilyenkor, azt éreztem, talán nem érezzük a meccs ritmusát az elejétől kezdve. Próbálunk rajta változtatni, szerencsére most sokkal hamarabb kijöttünk a rossz rajtból, a második negyed és a második félidő majdnem tökéletes volt.
–  A csütörtöki üzenetéből értettek a szurkolók, fantasztikus volt a hangulat, de ehhez önök is kellettek. Hasonló atmoszférára lesz szükség vasárnap is?     
Igen, szeretném megköszönni a közönség fantasztikus szurkolását, aki itt volt, mindenkinek hallottuk a hangját, és amit szerettünk volna, megkaptuk: hatodik emberként segítettek minket. Nélkülük nem sikerült volna.
– Ha ki kéne valami pluszt emelni, ami eldöntötte a meccset, mi volna az? Esetleg a bravúros tripláink?     
– Magabiztosságot kaptunk tőlük, ami nagyon kellett. Kissé gyámoltalanok voltunk az első félidőben, nem vállaltunk el sokszor olyan dobásokat, amelyeket máskor gondolkodás nélkül, mert nagyon jól dobó csapat a miénk. A félidőben erősítettük egymást, hogy gyerünk, most van itt a lehetőség, meg tudjuk csinálni! Belső posztról nagyon jó passzokat adtunk, rengeteg lepattanót szereztünk, ami felénk billentette a mérleg nyelvét.
– Győztük már le a spanyolokat Sopronban, de tétmérkőzésen az utóbbi időben nem nyertünk ellenük. Mi a kulcs a záró fordulóban?     
A spanyolok is régóta együtt vannak, jó csapatot és közösséget alkotnak. Biztosan a védekezésen lesz a hangsúly, jó dobók, belső poszton nem olyan magasak, viszont Gustafson őrzésére nagy hangsúlyt kell fektetnünk, mert ötös poszton nagyon erős.
– Kanada vagy Japán nyeri az előttünk játszandó meccset?     
– Szerintem Japán.

     „A második negyed és a második félidő majdnem tökéletes volt” – Miniinterjú DUBEI Debórával, a magyar válogatott bedobójával

 

 

– Talán ez volt élete legnagyobb győzelme edzőként, gyakorlatilag minden sikerült, amit akartunk. Valóban így történt?     
– Olyan intenzíven tudtunk játszani, amennyire ez a mérkőzés megkövetelte. A japán csapattal futómennyiségben, sebességben is fel tudtuk venni a küzdelmet. Ráadásul azt mondtuk, ha a támadólepattanókból húsz körül tudunk szedni, megnyerjük a meccset, összesen tizenötöt gyűjtöttünk. Szépen játszottuk meg a belső pozíciót, be tudtuk adni a labdákat, ami nagyon fontos volt. Mozgott a labda, ezért lett önbizalmunk és sok lábon álltunk, eszméletlen munkát pakolt bele mindenki a találkozóba, de csak így lehetett nyerni az olimpiai második helyezett ellen.
– A legnagyobb dicsérete az lehet a válogatottnak, hogy a japán ezen a napon nem is tűnt igazán gyors csapatnak.     
– Szépen lelassítottuk a riválist, ez is fontos fegyver volt, az elejétől kezdve olyan kosárlabdára törekedtünk, amellyel töredezetté tesszük a játékot, próbáltunk minél többet cserélni, kihasználni a faultokban rejlő lehetőséget. Nagy szívvel játszottunk, több vezéregyéniségünk volt, ám egyvalakit hadd emeljek ki, aki végigkísérte a pályafutásomat: Határ Bettit. Annyit harcolok vele, amennyit csak lehet, de annyit is köszönhetek neki, amennyit csak lehet.
– Milyen forgatókönyvek valósulhatnak meg vasárnap?     
– Nem tudom, ami biztos, ha megverjük a spanyolokat, továbbjutunk. Ez van a fejemben, a többit nyilván kiszámoljuk, de semmi másra nem kell játszanunk. A spanyolok félnek tőlünk, nagyszerű formában vagyunk, rengeteg önbizalmunk van, ezt szeretnénk kihasználni és nyerni.
– Térjünk vissza az elejére: ez volt élete diadala?     
– Akkor ér valamit ez a győzelem, ha kijutunk az olimpiára, akkor lehet, hogy ezt fogom mondani, de addig nem akarom kijelenteni!
„Annyit harcolok Bettivel, amennyit csak lehet, de annyit is köszönhetek neki, amennyit csak lehet” – SZÉKELY Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Horváth Bernadett, a magyar válogatott irányítója
Annyira boldog vagyok, hogy megmutatta a csapat, mire képes! Amit a Kanada elleni mérkőzésen tapasztaltunk, új volt nekünk, meg kellett szoknunk, hogy is működik ez az egész… Úgy jöttünk ki a pályára, hogy lesz, ami lesz, mindent kiadunk magunkból, védekezésben és támadásban is sikerült elérnünk, hogy összezavarodjanak egy kicsit a japánok. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, hogy ennyien kijöttek és így buzdítottak minket, nélkülük ez aligha sikerül. Ugyanerre a hangulatra és játékra lesz szükségünk vasárnap is.
Határ Bernadett, a magyar válogatott centere
A csütörtöki mérkőzésen nem az igazi arcunkat mutattuk. Ezúttal egy másodpercig sem adtuk fel, küzdöttünk egymásért – ez a mi csapatunk, ezek vagyunk valójában. Örülök, hogy meg tudtuk mutatni, és képesek voltunk „visszajönni” a meccsbe. Bizonyítottuk az egész világnak, hogy számolni kell velünk!
Mijazaki Szaori, a japán válogatott irányítója
Természetesen rossz érzés vereséget szenvedni, főleg, ha ilyen szoros az állás a végén, de még van egy mérkőzésünk vasárnap a továbbjutás kiharcolására.
VÉlemények

A selejtezőtorna további programja
3. FORDULÓ
Február 11., vasárnap
15.00: Kanada–Japán
17.30: Magyarország–Spanyolország – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik