Női kosárlabda: a japánok legyőzték a spanyolokat a mieink csoportjában

Vágólapra másolva!
2024.02.08. 18:29
Japán legyőzte Spanyolországot Sopronban (Fotó: Árvai Károly)
Japán női kosárlabda-válogatottja 11 ponttal legyőzte Spanyolországot csütörtökön a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtorna első mérkőzésén.

A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok számára jó ómennek számított az olimpiai selejtező, mivel az elmúlt 11 mérkőzésükből kilencet megnyertek az ötkarikás kvalifikációban – igaz, legutóbb éppen egy ázsiai gárdától kaptak ki, 2020-ban Kínától. Az ibériaiak a hatodik olimpiájukért küzdenek, eddigi legjobb eredményük a 2016-os ezüstérem volt. Emellett három világbajnoki éremmel és négy Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek.

A jelenlegi csapatukból a Sopronban is légióskodott Queralt Casas lehetett ismerős, míg a 34 éves Alba Torrens 27 ponttal vezette diadalra a spanyolokat a magyar válogatott ellen a júniusi Európa-bajnokság ljubljanai elődöntőjében.

A Tokióban olimpiai második japánok ugyanakkor az elmúlt 11-ből csak három meccsen győztek a selejtezőben, ráadásul az utóbbi 16 találkozójukból 12-t elvesztettek európai ellenfelekkel szemben. Alacsony szerkezetük miatt gyakran próbálkoznak távolról, ezt jelzi, hogy Hajasi Szaki 11 triplát dobott az előző selejtezőben – ebből nyolcat a tavaly Eb-aranyérmes belgáknak.

A távol-keleti ország legjobbjai a spanyolokhoz hasonlóan öt olimpián szerepeltek, de csak legutóbb állhattak dobogóra. Az 1975-ös vb-n is másodikak lettek, a kontinenstornákon pedig 26 érmet, közte hat aranyat gyűjtöttek. Onzuka Toru kapitány csapata szinte kizárólag a japán ligában szereplő – és már több mint egy hónapja együtt készülő – játékosokkal érkezett Sopronba, az egyetlen kivétel a spanyol Estudiantest erősítő Mavuli Sztefani volt. Utóbbi ghánai származású, de már a szigetországban született, akárcsak nővére, a szintén japán válogatott Evelin.

A felfokozott érdeklődést jelezte, hogy noha csak egy négycsapatos tornáról van szó, több mint ötven újságíró és húsz fotós akkreditált az eseményre, a japánok összesen 25 fővel képviseltették magukat. Emellett a tévénézők mind a négy érintett országban élőben követhetik a mérkőzéseket – Japánban ottani idő szerint éjjel fél egykor kezdődött a csütörtöki program.

A nyitó meccs rajtja alapján megérte fennmaradni a szurkolóknak, mivel kedvenceik követték a jól bevált sémát: alacsony szerkezetük miatt – a legmagasabb játékosuk 185 centis – főként távolról „tüzeltek”, miközben elképesztő intenzitással védekeztek, levegőt sem hagyva ellenfelüknek. A japánok az első negyedben 26 pontot, közte négy triplát dobtak – a cserejátékosok minden akciót heves sivalkodással kísértek –, Miguel Mendez együttese pedig csak 7–6-ig vezetett, onnantól futott az eredmény után. A második negyedben 13 ponttal elhúztak az ázsiaiak, a nagyszünetben 46–36 volt az állás.

A térfélcsere után sem változott a játék képe, a japán csapat ritkán látható erőszakossággal védekezett, hamarosan már tíz hármasnál tartott – miközben egyet kapott –, és 61–45-nél már eldőlni látszott a meccs. A spanyoloknál csak a nemrég honosított Megan Gustafson jeleskedett, akinek csapata a 69–57-ről induló záró szakaszban egyszer még feljött nyolc pontra, de ennél közelebb már nem tudott férkőzni a 15 (!) triplával záró riválisához.

KOSÁRLABDA
NŐI OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, SOPRON
1. FORDULÓ 
Spanyolország–Japán 75–86 (18–26, 18–20, 21–23, 18–17)
Legjobb dobók:    Hajasi 20/18, E. Mavuli 20/9, ill. Carrera 19/3, Gustafson 15
 

Később
Magyarország–Kanada 55–67 (11–25, 19–16, 9–14, 16–12)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik