Férfi kosár: rajtol az Euroliga, Hangáék a rájátszásba vágynak

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 12:35
null
Hanga Ádám (Fotó: Crvena zvezda)
Tíz játékos, köztük Hanga Ádám érkezett a nyáron a szerb Crvena zvezdához, amely a Lyon-Villeurbanne ellen kezdi meg szereplését a férfi kosárlabda Euroliga csütörtök este induló 2023–2024-es idényében.

 

2013 ÓTA KILENC ÉVADOT húzott le az Euroligában Hanga Ádám,   mindet spanyol klub színeiben – a tizediket a szerb Crvena zvezda kötelékében kezdi el csütörtök este a francia Lyon-Villeurbanne ellen a telt házas Stark Arenában.

A magyar válogatott irányító-hátvéd az Igokea elleni Adria-liga-mérkőzésen betegsége miatt még nem állhatott csapata rendelkezésére, de az elitsorozat nyitó találkozójára remélhetőleg minden akadály elhárul a szereplése elől. A belgrádi gárda az előző idényt 17–17-es mérleggel a csoportkör tizedik helyén zárta, vagyis lemaradt a rájátszásról, méghozzá két győzelemmel. A pozíció az aktuális évadban már playint érne, a Cz a hetedik helyezettel küzdhetne a playoffba jutásért, igaz, idegenben.

Nem néz ki rosszul a Zvezda kerete, az olasz Virtus Bolognából hazaigazolt Szerbiába Milos Teodoszics, a 36 éves korszakos irányító, és újra piros-fehér mezt ölthet Nemanja Bjelica, valamint Dejan Davidovac. Náluk is nagyobb erősítésnek tűnik a két NBA-idény után ismét a Balkánon feltűnő fiatal montenegrói center, Marko Szimonovics, de egyébként felsorolni is hosszú lenne az érkezőket, Hangával együtt tíz kosárlabdázó szerződött a nyáron Belgrád egyik zászlóshajójához (a másik ugyebár a Partizan). Említsük azért meg az amerikai-szlovén Mike Tobey-t, aki elképesztően hasznos magasember, legutóbb a Barcelonában pattogtatott, és a tengerentúli irányítót, Shabazz Napier-t, aki hat NBA-franchise-nál is kipróbálhatta magát az elmúlt szűk egy évtizedben.

Nyilván szeretne a rájátszásba jutni a dörzsölt Dusko Ivanovics együttese, amely 2016-ban jutott csak tovább az alapszakaszból, ugyanakkor vannak olyan klubok, amelyek a végső győzelemre törekszenek.

Elsősorban a címvédő Real Madrid. A királyiak Hanga Ádámtól ugyan megváltak, de nem igazán cserélődött ki a keretük; másodsorban a legutóbbi kiírásban ugyancsak final fourba jutó francia Monaco, amely Kemba Walkerrel hatalmasat húzott. Rajtuk kívül odaérhet a négy közé két görög gárda, a tavasszal nagy győzelmi esélyt elszalasztó Olympiakosz és a Panathinaikosz (pénteken egymás ellen kezdenek), illetve a többek között Jabari Parkerrel gazdagodó Barcelona.

FÉRFI KOSÁRLABDA-EUROLIGA
ALAPSZAKASZ, 1. FORDULÓ
Csütörtöki mérkőzések
19.00:
Crvena zvezda (szerb)–ASVEL Villeurbanne (francia)
20.05: Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Partizan Beograd (szerb)
20.30: Barcelona (spanyol)–Anadolu Efes (török)
20.30: Bayern München (német)–Alba Berlin (német)
20.30: Virtus Bologna (olasz)–Zalgiris Kaunas (litván)
Pénteki mérkőzések
19.45:
Fenerbahce (török)–Milan (olasz)
20.15: Panathinaikosz (görög)–Olympiakosz (görög)
20.30: Baskonia (spanyol)–Real Madrid (spanyol)
20.30: Valencia (spanyol)–Monaco (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik