Férfi kosár-vb: meglepetés Jakartában! – kikaptak a spanyolok és a kanadaiak is

Vágólapra másolva!
2023.09.01. 19:51
null
Óriási meglepetésre kikapott a címvédő Spanyolország (Fotó: AFP)
Meglepetéssel kezdődött a távol-keleti férfi kosárlabda-világbajnokság második csoportköre: Szerbia szoros meccsen kapott ki Olaszországtól. Németország magabiztosan verte meg a grúz válogatottat, míg az Egyesült Államok alaposan megszenvedett Montenegró ellen. A nap szenzációját Lettország szolgáltatta, amely egy parádés utolsó negyeddel legyőzte a címvédő spanyol válogatottat. A délutáni találkozókon a brazilok írták át a papírformát Kanada legyőzésével, a Luka Doncic vezette Szlovénia, valamin Litvánia is sima győzelmet aratott, míg  Puerto Rico Karl-Anthony Towns remek teljesítménye ellenére is megverte Dominikát.

I-CSOPORT

Az olaszok kezdték erősebben a találkozót, de a szünetre már a Bogdan Bogdanovics vezette szerbek vonulhattak előnyben. A balkáni együttes a harmadik negyedben is remekül tartotta magát, de a Utah Jazzben légióskodó, ezen a meccsen 30 pontot szóró Simone Fontecchio vezette olasz gárda remekül hajrázott, és kiélezett csatában verte meg kétpontos különbséggel esélyesebbnek tartott ellenfelét.

Hiába játszott döbbenetesen a Dominikai Köztársaság színeiben Karl-Anthony Towns (37 pont, 10 lepattanó), a Tremont Waters vezette Puerto Rico nagyot hajrázva húzta be a találkozót. Ugyan még az utolsó negyedre fordulva vezettek az A-csoport veretlen győztesei, de az utolsó játékrészben tíz ponttal túlszárnyalta őket a Puerto Ricó-i válogatott.

J-CSOPORT

A vártnál nehezebben boldogult a nagy esélyes Egyesült Államok Montenegróval szemben. A kis balkáni ország válogatottja kiváló második negyedet produkált, és a szünetben – valamint a harmadik negyed elején is – ha szorosan is, de vezetett. Az amerikaiak a meccs végére aztán bedarálták ellenfelüket, de a vártnál sokkal szorosabb, 12 pont különbségű győzelemre futotta csak az erejükből.

Az Adetokunbo nélkül felálló, meglepetésre továbbjutó görög válogatott ezúttal nem tudott meglepőt alkotni. Az eddigi mérkőzéseken nagyon stabil teljesítményt nyújtó litvánok ugyanis ismét kiemelkedő csapatmunkával győzedelmeskedtek – négy játékos is két számjegyű pontot tett fel a táblára. Görögország ugyan még a félidőben vezetett is, azonban a meccs második felén már nem tudta tartani a lépést a balti gárdával.

K-CSOPORT

Sandro Mamukelasvili egymaga szórt 19 pontot a németek kosarába, de egyedül ő sem tudott csodát tenni Schröderék ellen – a tornán remek formában kosarazó együttes 100 pontot dobva gázolt át a grúzokon, és ezzel jelezte, hogy számolni kell vele a vb végjátékában.

A Dallas Mavericks csillaga, Luka Doncic (20–7–6) ismét nem okozott csalódást és győzelemre vezette a szlovénokat az vb egyik legerősebb gárdája, Ausztrália ellen. Szlovénia már az első játékrészben megmutatta, hogy igenis komoly esélyes és tízpontos előnyre tett szert. A folytatásban ugyan kicsit visszaesett Doncicék teljesítménye, de egy hatalmas hajrának köszönhetően sima győzelmet arattak, s megszerezték a negyedik győzelmüket is.

L-CSOPORT

Az első csoportkör után sokan leírták a legnagyobb sztárját, Kristaps Porzingist nélkülöző, vb-újonc letteket (főleg amiatt, hogy Kanada is ott van a csoportban), de a baltiak meglepően merész játékkal rukkoltak elő a címvédő spanyolok ellen. A rendkívül szoros első két negyed után (a szünetben két pont volt a különbség a csapatok között) a spanyolok egy fokozattal magasabbra kapcsoltak, és 11 pontos előnnyel fordultak rá a záró játékrészre. A negyedik negyedben aztán robbant a bomba: a lettek megtáltosodtak, és szó szerint állva hagyták ellenfelüket, 27 dobott pontjukra csak 11 érkezett válaszként, ezzel bravúros, ötpontos sikert arattak. A vb-újonc ezzel ideiglenesen a csoport élére állt, és valós esélyekkel harcolhat a kieséses szakaszba jutásért, hiszen nem Kanada, hanem Brazília ellen zárja a második csoportkört.


Hatalmas meglepetést hozott a Kanada–Brazília találkozó, hisz vereséget szenvedett az NBA-sztárokkal teletűzdelt északi csapat. A spanyol válogatott mögött továbbjutó brazilok jobban kezdték a meccset, de nagy hátrányba kerültek a félidőre, a folytatásban azonban borult a papírforma.A záró játékrészben ugyanis ritmust váltottak a dél-amerikaiak és több mint tíz ponttal verték meg a Shai Gilgeous-Alexander vezette kanadaiakat.

„A MEGLEPETÉSEK NAPJA VAN JAKARTÁBAN”

KOSÁRLABDA
FÉRFI-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐS SZAKASZ
I-CSOPORT (Quezon City – Fülöp-szigetek)
Szerbia–Olaszország 76–78 (19–23, 23–17, 20–19, 14–19)
Dominikai Köztársaság–Puerto Rico 97–102 (12–17, 33–28, 29–24, 23–33)
J-CSOPORT (Pasay – Fülöp-szigetek)
Egyesült Államok
–Montenegró 85–73 (19–18, 18–20, 24–17, 24–18)
Litvánia–Görögország 92–67 (20–20, 19–23, 25–15, 28–9)
K-CSOPORT (Okinava – Japán)
Németország
–Grúzia 100–73 (22–16, 21–25, 27–16, 30–16)
Szlovénia–Ausztrália 91˜–80 (28–18, 21–22, 17–22, 25–18)
L-CSOPORT (Jakarta – Indonézia)
Spanyolország–Lettország 69–74 (16–17, 16–12, 26–18, 11–27)
Kanada–Brazília 65–69 (13–16, 24–11, 15–18, 13–24)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik