Férfi kosár-vb: a német elnök élesen bírálta a sportfinanszírozási rendszert

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 12:53
null
Ingo Weiss, a Német Kosárlabda-szövetség elnöke szerint egy év alatt 250 ezer eurót veszítettek az új sportfinanszírozási rendszer miatt (Fotó: Getty Images)
Élesen bírálta az új német sportfinanszírozási rendszert Ingo Weiss, a Német Kosárlabda-szövetség elnöke, miután a férfi válogatott vasárnap megnyerte a világbajnokságot.

 

A történelmi, első német vb-siker az elnök szerint azt bizonyítja, hogy a rendszer (PotAS) nem működik, hiszen ez alapján nem lett volna esélyük az éremszerzésre sem. A tavaly Eb-bronzérmes németek veretlenül nyerték meg a távol-keleti vb-t, menetelésük során Ausztrália, Szlovénia és az Egyesült Államok sem tudta megállítani őket, a fináléban pedig a szerbeknél bizonyultak jobbnak.

„Számomra abszurd, hogy létezik a PotAS. Egy intézmény, amely azt igazolná, hogy nincs potenciál a német kosárlabdában. Erre mi történik? A férfiak megnyerik a világbajnokságot, bronzérmesek az Eb-n, de a nők és a juniorok is szép sikereket értek el. Kiválóan teljesítünk, azonban a PotAS szerint nincs esélyünk. Ennek eredményeként 250 ezer eurót veszítettünk egy év évben, és ez fáj nekünk” – fogalmazott a kosárelnök.

A PotAS Németországban huszonhat sportágat vizsgál, elemez abból a szempontból, hogy nagy tornákon, versenyeken milyen esélyek mutatkoznak éremszerzésre, és a belügyminisztérium ez alapján oszt szét pénzeket.

A rendszerben a kosárlabda és az atlétika áll az utolsó helyen. Az atléták az augusztusi, budapesti világbajnokságról érem nélkül tértek haza.

olimpiai bajnok diszkoszvető ugyancsak felemelte hangját, szerinte sem lehet a sportot politikai adminisztrációval alakítani.

„Ha most a kosarasokat a belügyminisztérium vagy hasonló politikai szint vendégül látja, akkor annak a PotAS halálának kell lennie” – tette hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik