Konferencia: a török sztáredzőtől van mit tanulni

Vágólapra másolva!
2023.07.18. 08:28
null
Erdem Can a nyártól a kétszeres Euroliga-győztes Efes edzőjeként bizonyíthatja rátermettségét (Fotó: ksmk.hu)
A második, záró napon is színvonalas és érdekes előadásokkal telt a Rátgéber László által életre hívott edzőkonferencia, amelyen az előző napi vendégek mellett hétfőn egy spanyol sportpszichológus is bemutatkozott.

 

Fantasztikus hangulatú kerekasztal-beszélgetéssel ért véget a 4. nemzetközi kosárlabdaedző-konferencia első napja vasárnap, amikor az ötletgazda Rátgéber László, korábbi Euroliga-győztes edző Chris Finchcsel, a Minnesota Timberwolves mesterével és Erdem Cannal, a török Anadolu Efes vezetőedzőjével cserélt eszmét. Ám a hétfő is tartogatott izgalmakat, hiszen mindkét vendég újabb remek előadásokkal és csoportos, labdás foglalkozásokkal nyűgözte le a javarészt hazánkban dolgozó magyar és külföldi trénerekből álló közönséget.

„Fantasztikus ez a konferencia, az egyik legnívósabb, amelyen vendég voltam, és megtiszteltetésnek tartom, hogy itt lehetek − nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a 42 éves Erdem Can, aki az előző években az NBA-ben szereplő Utah Jazznél volt másodedző, majd a Türk Telekommal lett bajnoki bronzérmes, mielőtt a nyáron a kétszeres Euroliga-győztes Efes edzője lett. − Az NBA-ből úgy tértem haza, hogy mindenképpen vezetőedzői állást szeretnék betölteni, és a legjobb akarok lenni, a világ legjobbja. Ehhez a feladathoz rengeteg becsvágy, munka, elköteleződés és szerencse is kell. Ehhez a saját legjobbamat kell nyújtanom mindig, mindenhol. A Türk Telekom kis költségvetésű klub török szinten, ott sikerült jó eredményt elérnem, így az Efes ajánlatára nem lehetett nemet mondani. Nagy céljaink vannak, de az Anadolu immár Európa egyik legjobb egyesülete, amelynek van híre és tisztelik.”

A másodedzőként a Fenerbahcéval Euroliga-győztes (2017) szakember a minap a szerb Crvena zvezdához szerződő Hanga Ádámról elmondta, a 34 éves hátvéd komplett játékos, az egyik legsokoldalúbb a ligában, mindegy, hol és milyen poszton játszott az előző években, stabilitást adott csapatának, okos és tapasztalt, s jó egyesülethez került.

Hétfő délután új előadót is meghallgathattak az érdeklődők, a spanyol Mar Rovira sportpszichológus, korábbi élvonalbeli játékos ajánlásokat fogalmazott meg arról, bizonyos szituációkban milyen megoldásokkal, hogyan lehetne jobb teljesítményre ösztönözni a kosárlabdázókat. A dicséret négy fázisát, felépítését magyarázta a hallgatóságnak, sőt, lehívta az edzőket a pályára, és nekik kellett azt egymáson modellezniük. A konferencia lezárult, de ismerve Rátgébert, hamarosan jön az ötödik...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik