Férfi kosár NB I: A BL nagyon vonzó lehetőség – Pongó Marcell

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 07:32
null
Pongó Marcell úgy gondolja, hogy a döntéshozatalban kell még a leginkább fejlődnie (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A két fehérvári idény után a bajnok Falcóhoz szerződő Pongó Marcell nagyon várja, hogy a nemzetközi porondon is megmutathassa magát.

 

– Már szabadságon?
– Igen, Spanyolországban, Málagában pihenem ki az évad fáradalmait – válaszolta a Nemzeti Sportnak Pongó Marcell, a magyar válogatott 26 éves irányítója, aki az előző héten egy plusz egy éves szerződést kötött a bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathellyel, amelyért az ezüst­érmes Arconic-Alba Fehérvárt hagyta el. – Tavaly nem tudtam elmenni, roppant sűrű volt a nyár, egy hét most összejön, amire nagy szükségem van.

– Elmondaná, mi van a döntése hátterében?
– Megmondom őszintén, másfél hétig vacilláltam, sok olyan részlet volt, amit át kellett gondolni, rengeteg egyeztetés zajlott az ügynököm, valamint a két klub képviselői között. Nagyon szerettem Fehérváron élni és játszani, ez felettébb megnehezítette a döntésemet

– A zuhanyhíradó szerint már a döntő közben tárgyaltak - ez nem zavarta meg a játékát, hiszen éppen a szombathelyiekkel csatáztak az aranyéremért ...
– A döntő idején nem volt megállapodás, sőt, megbeszélések sem, azt tudtam, hogy érdeklődnek irántam, de mondtam is a menedzseremnek, csak a finálé után jöhet szóba bármiféle tárgyalás. Egyébként nem zavart, hogy erről pletykálnak. Az Alba is tett ajánlatot, s amikor vasárnap vége lett a finálénak, akkor kezdtünk el érdemben egyeztetni.

– Az ezüstérmestől végül az aranyérmeshez szerződött...
– Racionális döntést hoztam, amiben vastagon benne van, hogy a Falco a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel ősszel is. A vasi klub évek óta uralja a magyar mezőnyt, és rendre jól teljesít a harmadik számú európai kupasorozatban. Nekem nagyon fontos volt, hogy ha lehet, minél erősebb nemzetközi sorozatban játszhassak ősztől. Ráadásul korábban ráfaragtam már hasonló esetben, hiszen tavaly bronzérmesek lettünk a Fehérvárral, de nem indultunk a FIBA Európa-kupában, amit nagyon sajnáltam. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy elfogadtam a Falco ajánlatát.

– A döntő második meccse után volt egy kis afférja a Falco drukkereivel, le is köpték a fehérvári összecsapás után, amit szóvá tett a későbbiekben. Ez sem befolyásolta a döntését?
– Ilyen előfordul, ettől még szerencsétlen és nem helyes. Ez egy szurkoló volt, nyilván alkoholos befolyás alatt, és sajnálatos, hogy megtörtént, de nem ez alapján hozok meg egy ilyen fontos döntést. Sőt, később a Falco-drukkerek üzentek nekem, sajnálatukat fejezték ki, lezártuk az esetet.

– Egy plusz egy évre írt alá, azaz benne van az is a pakliban, hogy már jövő nyáron továbbáll?
– Ezt még nem tudom. A Falco erős, anyagilag stabil klub, kiemelkedik a magyar mezőnyből. A magyar élvonalban szereplő csapatok zöme rendben van, jó színvonalú a bajnokság, még úgy is, hogy tavaly sokan - a szombathelyiektől négy válogatott csapattársam – elmentek külföldre. Milos Konakov vezetőedzővel többször beszéltem a szerepemről, én is egy, úgymond, labdakezelő leszek, s ha lesz is légiós karmester, Perl Zoli mellett én is sokat játszok majd egyes pozícióban.

– Többször nyilatkozta már ön is és a Szolnoki Olajbányászban szereplő testvére, Máté is, milyen jó lenne egy csapatban játszaniuk. Ez most nem vetődött fel?
– Szoktunk erről beszélni Mátéval, gyakori téma, főleg azért, mert ő és Martin testvérünk már játszott együtt. Amikor még a szlovén Gasper Potocnik volt az edző, felvetődött, de aztán ő távozott, így többé nem került szóba.

– Hogyan értékeli a két fehérvári idényét?
– Az egyéni mutatókban látható a fejlődés, a tripladobásom majd' tíz százalékkal javult. Örülök, hogy a többi statisztikai mutatóm is jobb lett, de nekem irányítóként a döntéshozatalban kell leginkább fejlődnöm, erre kiváló lehetőséget nyújt a BL. Persze köszönettel tartozom az Albának, nagyszerűen éreztem magam a klubban!

Pongó Marcell előző két idénye számokban
2021–2022: 43 mérkőzés, 24.1 játszott perc, (átlag) 8.7 pont, 4 lepattanó, 4.3 gólpassz, hárompontosok dobószázaléka 29
2022–2023: 37 mérkőzés, 26.5 játszott perc, (átlag) 12.2 pont, 4.2 lepattanó, 4.3 gólpassz, hárompontosok dobószázaléka 38
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik