Giro: Quintana nem tágít, megismételné a legendás duplát

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.05.15. 21:46
null
Nairo Quintana Marco Panatani nyomában (Fotó: AFP)
Nairo Quintana nem tágít tervétől: példaképe, Marco Pantani után duplázna, azaz ugyanabban az évben megnyerné az olasz és a francia körversenyt is. A legelső lépést vasárnap megtette.

 

„Láttam a kolumbiai rajongókat, de észleltem, hogy már nagyon sok olasz szurkoló is támogat, és ez nagyon jólesik. Örülök, hogy olyan lelkesedés övezte a győzelmemet a hegyen, mint amilyen Marco Pantanit az ő idejében – mindig is ő inspirált.”

Nairo Quintana szavai voltak ezek azt követően, hogy vasárnap, a centenáriumi Olasz körverseny kilencedik szakaszának végén, a brutális, első kategóriás hegy kellős közepén egyszer csak tempót váltott, úgy hagyta faképnél a riválisokat, hogy azok bottal sem tudták ütni a nyomát, végül 24 másodperces előnnyel ért az 1665 méteren fekvő célba.

És közel sem véletlen a Pantanival való párhuzam.

A tragikus sorsú olasz legenda 19 évvel ezelőtt, 1998-ban véghez vitte a „lehetetlent”, azaz ugyanabban az évben megnyerte a két legnagyobb háromhetes körversenyt, a Girót és a Tour de France-ot is – azóta senkinek sem sikerült ez a bravúr, és sokak szerint ez manapság már nem is lenne lehetséges. Csakhogy Quintana, aki többször is elmondta, gyerekkora óta Pantani a példaképe – mindössze nyolc éves volt, amikor a „Kalóz” duplázni tudott –, már az év elején kerek-perec kijelentette: ő idén megkísérli a duplát, azaz meg szeretné nyerni az olasz és a francia körversenyt is.

Nos, a legelső lépést vasárnap megtette, hiszen a Giro kilencedik szakaszán erődemonstráló győzelmet aratott, az összetettben máris majd fél perc az előnye, a címvédő Vincenzo Nibalit pedig több mint egy perccel leszakította – mondjuk, ha valakit, az olaszt soha nem lehet leírni, tavaly például három szakasszal a vége előtt még majdnem öt perc volt a hátránya, úgy nyert végül 52 másodperces előnnyel…

Ettől függetlenül a 100. Giro legnagyobb esélyesének már előzetesen is a kolumbiait tartották, amit eddigi teljesítménye igazol is, no meg az a tény, hogy eddig egyszer indult az olasz körversenyen, 2014-ben, akkor meg is nyerte.

A kérdés mindenesetre sokkal inkább az, hogy a Tour de France-on tudna-e diadalmaskodni – függetlenül a Girón elért eredményétől. A francia körversenyen eddig kétszer végzett a második helyen, mindkétszer Chris Froome mögött, akiről márpedig tudvalevő, neki és csapatának, a Sky-nak mindig a Tour az elsődleges, így idén sem indult el Olaszországban – az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha a brit menő nem hibázik, nem sok esély van őt megverni a Franciaországban.

Érdekes ugyanakkor Pantani korábbi sportigazgatója, Giuseppe Martinelli véleménye, aki még korábban kijelentette: szerinte Quintana lehet az egyetlen, aki megismételheti Marco Pantani kivételes tettét – főleg, hogy Froome szinte soha nem indul el a Girón (legutóbb 2010-ben indult, akkor is feladta térdsérülés miatt).

Mindenesetre úgy tűnik, Quintana komolyan gondolja, a kérdés már csak az, lesz-e elég ereje hozzá – a magabiztossága már megvan…

100. GIRO DʼITALIA
Következik
: 10. szakasz (Foligno–Montefalco, 39.8 km, egyéni időfutam)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik