Az év legjobb sportsorozatai – avagy peloton, szegregáció, híres rúgás és NFL

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.12.26. 17:00
null
A macskakövek a nézőknek izgalmat, a mezőnynek nehéz perceket hoztak a 2022-es Tour de France-on (Fotó: Getty Images)
Nemcsak különböző sporteseményeket nézhettünk a televízióban, az interneten a 2023-as évben, hanem számos sportdokumentum-sorozatot is, így a kerékpározástól kezdve a labdarúgáson át az amerikai sportokig számos csapat, versenysorozat és sportoló életébe nyerhettünk betekintést. Megismerhettük a kétkerekes száguldó cirkuszt, ahol a taktikai fegyelem, az erőnlét, a csapatmunka és a mentális erő egyaránt fontos. Feleleveníthettük a 2000-es évek egyik legnépszerűbb labdarúgójának életútját, valamint részleteiben felfedezhettük az 1950-es évek legsikeresebb NBA-játékosának pályáját is. Gyűjtésünkben bemutatjuk a 2023-as év legjobb sportdokumentum-sorozatait, amelyekből egy magyar alkotás sem maradhatott ki.

A peloton szívében

A legnagyobb kerékpáros-körverseny 2022-es viadalát feldolgozó Tour de France – A peloton szívében dokumentumsorozat alkotói ugyanazok, akik a Drive to Survive (Hajsza a győzelemért) című Formula–1-es szériáért felelnek évek óta. A hasonló motívumokat pedig könnyű felfedezni, kezdve a megjelenési dátummal, hiszen mindkét sorozat egyfajta kedvcsináló, felvezető és visszatekintő szerepet tölt be a következő körverseny, illetve a száguldó cirkusz idénye előtt.

A Tour de France a világ legnagyobb, legfontosabb kerékpárversenye. Sokan azt gondolják, hogy a kerékpársport unalmas és eseménytelen, ezekre a hangokra cáfol rá a sorozat megfelelően árnyalva a fekete-fehér képet. Ez is a dokumentumsorozat legnagyobb erőssége, próbál új nézőket megszólítani, miközben a nagy fanoknak is vannak új információk. A Netflix bemutatja a sportág több jelenlegi klasszis versenyzőjét. Bár az ekkor címvédő Tadej Pogacar és csapata, az UAE Team Emirates teljesen kimaradt, megjelenik viszont Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Geraint Thomas, Primoz Roglic, David Gaudu, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen és Mathieu van der Poel is. A versenyzőkhöz hasonlóan a csapatokról is közelebbi betekintést kapunk, legyen szó a felkészülésről, a taktika kidolgozása okán kipattanó ellentétekről, vagy a csapatvezetők szerepéről.

A kerékpársport összetettsége remekül átjön a képernyőről. Nemcsak unalmas monoton tekerés, hanem stratégia, bukások, veszélyes macskakő, hegyi és sprintbefutók, időfutamok váltják egymást. A szurkolók üdvrivalgása, a versenyzők feszültsége kézzel tapintható, a karakterek pedig magával ragadóak, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. 2022-ben az olasz körverseny, a Giro d'Italia első három szakaszát Magyarországon rendezték meg, ami kiegészítve a magyar versenyzők (Valter Attila, Fetter Erik, Vas Blanka) sikereivel, hozzájárult ahhoz, hogy a kerékpársport hazánkban is egyre népszerűbb legyen, és ez a sorozat újabb lökést adhat ennek. Ráadásul érkezik a következő évad, így könnyen lehet, hogy az F1 után a Tour de France-on is hosszú éveken át forognak majd a kamerák, remélhetőleg még több nézőt vonzva magával.

A szigetország legmegosztóbb labdarúgója

David Beckhamnek nemcsak a rúgómozdulata, a megjelenése is ikonikussá vált (Fotó: Getty Images)
David Beckhamnek nemcsak a rúgómozdulata, a megjelenése is ikonikussá vált (Fotó: Getty Images)

 

Manapság a sportdokumentumsorozatok korát éljük, egymás után jönnek a rövidebb-hosszabb alkotások ikonikus sportolókról, csapatokról és sportágakról. Csak idők kérdése volt, hogy a 2000-es évek egyik legismertebb labdarúgója, David Beckham is megkapja a saját szériáját.

Beckham nemcsak az angol foci kétarcú hőse, hanem feleségének, a Spice Girls popegyüttessel népszerűvé váló Victoriának köszönhetően az első globális médiasztárok egyike. Beckham az angol labdarúgás fiatal tehetségeként robbant be a Manchester Unitedbe, majd a válogatottba is. Az 1998-as világbajnokságon azonban egy meggondolatlan mozdulat miatt piros lapot kapott, ami sokáig megpecsételte a megítélését a szigetországban. Egy korban, amikor a sportpszichológia és a nyomás kezelése gyerekcipőben járt még, Beckhamnek meg kellett küzdenie egy ország éveken át tartó pocskondiázásával és gyűlöletével, amihez a média is nagyban hozzájárult.

Beckham viszont nem dobta be a törülközőt, és a „vörös ördögök”, illetve Sir Alex Ferguson segítségével kijött a gödörből, összesen öt angol bajnoki és egy BL-címet ünnepelhetett Angliában. A 115-szörös válogatott középpályás életét végigkövethetjük a gyerekkori MU-láztól, a Real Madridban létrejött galaktikus érán át az amerikai nyitásig, melynek méltó – sorozatbeli lezárása – volt Lionel Messi elcsábítása az Inter Miamiba. A sorozat remekül játszik az érzésekkel, az együttérzés, a düh és a humor felváltva jelenik meg. Ehhez járulnak hozzá a megszólalók anekdotái, Beckham és felesége, Victoria mellett többek között megszólal Ferguson, valamint Éric Cantona, Gary Neville, Roberto Carlos, Roy Keane, Diego Simeone, Rio Ferdinand, Ronaldo és Florentino Pérez is.

Quarterback – Irányítók

Az Irányítók című sorozat Kirk Cousins (balra) és Patrick Mahomes (jobbra) 2022-es idényén kalauzol el minket (Fotó: Getty Images)
Az Irányítók című sorozat Kirk Cousins (balra) és Patrick Mahomes (jobbra) 2022-es idényén kalauzol el minket (Fotó: Getty Images)

 

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) kedvelői a Hard Knocks sorozatnak köszönhetően már 2001 óta követhetik különböző csapatok idény előtti felkészüléseit. Sőt, három éve már az alapszakasz közben is betekintést nyerhetünk egy-egy csapat mindennapjaiba. Azonban a Quarterback című sorozat az NFL egy eddig kevésbé ismert világába kalauzol el minket, talán nincs még egy olyan sportág, ahol olyan fontos lenne egy poszt, mint az amerikai futballban az irányítóé.

Az Irányítók ezt a lyukat tömi be három játékos személyében. A kiválasztás remekül működött, mert a három QB, három különböző szintet mutat be. Az amerikai (sport)kultúra híres a karakterépítésről és az egyének kiemeléséről, ami itt is remekül működik. Marcus Mariota a sorozat végére elveszti a kezdő helyét, Kirk Cousins az átlag feletti szintet képviseli, míg Patrick Mahomes az elit kategóriát reprezentálja.

A nyolc rész alatt a három különböző karrierút alatt betekintést kaphatunk a nyomás kezelésébe, a profi sport és a család közti egyensúly megtalálásba, valamint a mentális és fizikai felkészülésbe, továbbá a regenerációba. Ez utóbbi az, ami a legérdekesebb és a legtöbb újdonságot tartogat. Emiatt a harmadik és a negyedik rész volt számomra a csúcspont. A „Fájdalom királyai” epizód bemutatja, mi mindent kell megtenni az irányítónak, hogy elbírja a fájdalmat, és felkészítse testét az ütések kibírására, és mit tesz meg azért, hogy pár nappal később ismét a maximumot nyújtva tudjon pályára lépni. A „Manipuláció”című rész pedig tökéletesen érzékelteti, miért a QB-knak van az egyik legnehezebb dolguk a sport világában. Amikor az irányítók perceken át sorolják a játékhívásoknál használt hosszú kódneveket, amiknél minden szónak megvan a saját szerepe az akció során, az a sorozat egyik legátütőbb pillanata, talán még az utolsó részes Super Bowl-döntőnél is erősebb.

Michael Oher története sokáig az önzetlenség és a segítőkészség iskolapéldája volt.... (Fotó: Getty Images)
Michael Oher története sokáig az önzetlenség és a segítőkészség iskolapéldája volt.... (Fotó: Getty Images)

 

A parkettán a széllel szemben

Stephen Curryt pályafutása során sokszor leírták már, a Golden State Warriors kosarasa azonban újra és újra rácáfolt a kétkedőkre (Fotó: Getty Images)
Stephen Curryt pályafutása során sokszor leírták már, a Golden State Warriors kosarasa azonban újra és újra rácáfolt a kétkedőkre (Fotó: Getty Images)

 

Az amerikai foci mellett az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) legnagyobbjainak életét is jobban megismerhetjük. Bill Russell a 13, NBA-ben töltött idénye alatt ötször nyerte el a bajnokság legértékesebbjének járó egyéni elismerést, 12-szer választották be az All Star-csapatba, és 11-szer nyert bajnoki címet, az utolsó kettő alkalmával ráadásul edzőként is tevékenykedett a Boston Celticsnél. A Russellről szóló kétrészes dokumentumsorozat azonban elsősorban nem a sportoló pályán mutatott teljesítménye miatt kapta a „legenda” alcímet. Russell volt ugyanis a kosárlabda első színes bőrű szupersztárja, aki ennek ellenére az 1950-es évek Amerikájában folyamatosan a rasszizmus áldozata volt.

Russell szegregáció elleni küzdelmét a kor legnagyobb játékosain és Red Auerbach edző visszaemlékezésein, illetve a 2022-ben elhunyt Russell interjúin és írásain keresztül ismerhetjük meg. Russell kosárlabdára és az egyenlőségre gyakorolt hatását fejtegeti a jelen kosarasai közül Jayson Tatum, Chris Paul és Stephen Curry.

Utóbbi ráadásul saját életrajzi filmet is kapott 2023-ban. Nem szokványos, hogy egy játékos karrierjét bemutató alkotás még a sportoló visszavonulása előtt jelenjen meg. Az Alulértékelt Steph Curryazzal oldja fel az ellentétet, hogy elsősorban a játékos egyetemi karrierjét mutatja be, párhuzamba állítva az NBA-ben elfoglalt megítélésével. Curry a New York Knicks elleni mérkőzésen bedobott triplájával lett minden idők legtöbb sikeres hárompontosát dobó játékosa, azonban alacsony és sovány testfelépítése miatt még egyetemre is alig került be.

A Golden State Warriorsszal négy bajnoki győzelmet szerző Curry a sérüléseit és a testi adottságait a tehetségével és a kemény munkával egyensúlyozta. Amikor a negyedik NBA-gyűrűje után először megnyerte a döntő legjobb játékosának járó trófeát, a sokszor leírt Curry csak ennyit kérdezett kritikusaitól: „Most mit fogtok mondani?”

A nemzet aranyai

Egy magyar alkotás sem maradhat ki a felsorolásból. Lehetne mondani a napokban megjelent „Együtt, egyenesen az Eb-re” című, a magyar labdarúgó-válogatott útját feldolgozó filmet is, de van egy még ennél is különlegesebb csapatteljesítmény, amely megihlette az alkotókat.

A nemzet aranyai bemutatja a magyar vízilabda egyik legsikeresebb időszakát, fókuszban természetesen a három olimpiai arannyal. A műfaját tekintve a játékfilm és a dokumentumfilm között elhelyezkedő műben huszonegy vízilabdázó – köztük a hat háromszoros olimpiai aranyérmes – idézi fel a sikerkorszak pillanatait. De nemcsak az érintettek beszélnek, több legendás ellenfél is elmondja, milyen volt az aranycsapat ellen pólózni. A film, noha nem helyezi középpontba, méltó emléket állít a 2020-ban elhunyt Benedek Tibornak. Fontos, hogy időről időre megénekeljük a hőseink sikereit, és Zákonyi S. Tamás rendező-producer filmje épp ezt teszi.

Ezen lista természetesen nem teljes körű. Nem kerültek fel olyan alkotások, amelyek nem idén kezdődtek, például a korábban említett F1-es Hajsza a győzelemért vagy az NFL-es Hard Knocks széria. Önnek melyik volt a kedvence a felsorolásból, illetve mivel egészítené ki a listát?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik