Kerékpár: először indul a Tour de France-on Remco Evenepoel – hivatalos

Vágólapra másolva!
2024.01.10. 10:46
null
Evenepoel (elöl) első, Bardet (hátul) utolsó Tourján indulhat az idén (Fotó: Getty Images)
Kedd este a legutóbbi időfutam-világbajnok Remco Evenepoelt is foglalkoztató profi országúti kerékpáros csapat, a Soudal Quick-Step idei csapatbemutatóján kiderült: a belga kerékpáros pályafutása során először részt vesz a Tour de France-on.

Ez azt jelenti, hogy az idei francia kerékpáros körversenyen ott lesz napjaink országúti mezőnyének négy legnagyobb klasszisa: a kétszeres címvédő Jonas Vingegaard, a szintén kétszeres Tour-bajnok Tadej Pogacar, a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Rogilic, valamint Evenepoel.

„Különleges év volt az előző, hiszen sok sikerélményem volt, például megnyertem a Liege–Bastone–Liege-t, vagy éppen időfutam-világbajnok lettem, de voltak kevésbé jó pillanatok is, a Girót az első helyről kellett feladnom a pozitív koronavírustesztem miatt. Ez viszont már a múlt, csak az előttem álló feladatokra koncentrálok. Sokat versenyzek az idén Franciaországban, remélem, jó eredményeket érek el és sikeresen debütálok a Tour de France-on” – idézte a csapat honlapja a 23 éves belgát, aki az idényét február 10-én egy portugál egynaposon, a Figueira Champions Classic nevű versenyen kezdi.

Ami egyébként a Tour de France idei mezőnyét illeti: nemcsak Evenepoel, Vingegaard, Pogacar és Roglic, hanem számos további kiválóság indulása is hivatalossá vagy szinte biztossá vált és szerepelnek az előzetes nevezési listán. Ezek szerint a nagy négyes tagjai mellett láthatjuk majd a Francia körön a korábbi négyszeres győztes Chris Froome-ot, a Tour-szakaszgyőzelmek számában a legendás Eddie Mercx rekordját túlszárnyalni vágyó Mark Cavendisht, az olimpiai bajnok, korábbi Giro-győztes Richard Carapazt, a szintén Giro-győztes Jai Hindleyt, és Tao Geoghegan-Hartot, valamint a Vueltát tavaly megnyerő Sepp Kusst – ha hinni lehet a procyclingstats.com adatainak.

Ott lesz a mezőnyben a Touron 11. alkalommal induló francia Romain Bardet is, és a DSM 33 éves profija a L'Équipe-nek elmondta: lehet, hogy ez lesz az utolsó éve a profik között.

„Ha már most biztosra tudnám, hogy befejezem, elmondanám, de a nyáron átgondolom majd a helyzetem. Meg kell vizsgálnom, hogy megéri-e az áldozat, hogy május végéig huszon-egynéhány napot tölthetek csak otthon. Mit kapok ezért cserébe? Ráadásul, amióta átestem a Covidon, sokkal gyakrabban leszek beteg, és nem biztos, hogy ez jót tesz a testemnek” – fogalmazott a szurkolók körében nagy népszerűségnek örvendő Bardet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik