Tour de France: itt a jövő évi útvonal, először marad ki Párizs – videó

Vágólapra másolva!
2023.10.25. 13:53
null
Fotó: AFP
Szerdán nyilvánosságra hozták a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France 2024-es útvonalát. A legendás viadal története során a karaván először kerüli el a francia fővárost – az ok: Párizs a jövő évi nyári olimpiára összpontosít.

 

A 111. Tour de France az olaszországi Firenzéből rajtol június 29-én, a mezőny Svájcon keresztül éri el Franciaországot, majd az ország szokásos körbekerekezése után július 21-én ér célba a Riviérán, Nizzában, és 1989 után először nem mezőnyhajrát ígérő sík szakasszal, hanem időfutammal zárul a háromhetes versengés.

A 3492 kilométeres táv 12 olyan helységet érint, ahol még nem járt a Tour. Hét hegyi szakasz, négy hegyi befutó és Troyes környékén 32 kilométernyi murvás szakasz színesíti a négy hegységet (Appenninek, Alpok, Pireneusok, Massif Central) átszelő versenyt.


Az ünnepélyes párizsi eseményen ismertetett program szerint az idei egyetlen időfutam 22 kilométeréhez képest jövőre a két egyenkéntin összesen 59 kilométert tekernek a bringások.

A murvás részekkel tűzdelt etap a kilencedik lesz. A cyclingnews szakportál elemzése kiemelte: a 3492 kilométer során 52 320 métert tekernek felfelé a bringások, ami közel 10 ezerrel több, mint a májusi Giro d'Italia 42 900 méternyi szintemelkedése.

„Az ötkarikás játékok miatt határoztunk Párizs elkerülése mellett, a környéken csak 28 ezer rendőr elérhető, nem tudunk többet megmozgatni” – indokolt Christian Prudhomme versenyigazgató.

A programban nyolc sík etap kapott helyet, ez a francia körversenyen a 34 győzelmével a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder brit Mark Cavendish számára lehetővé teszi, hogy ismét megkísérelje egy újabb siker begyűjtését eredményekben gazdag pályafutása utolsó évében.

A nők viadalára augusztus 12. és 18. között kerül sor, hét nap alatt nyolc szakasszal: a második napon előbb egy 67 kilométeres szakaszt rendeznek, majd ugyanaznap délután egy 6.3 km-es egyéni időfutamot is. A nyitóetapot egy nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után rendezik, az első három napban holland és belga területen teker a mezőny, mielőtt áttérne Franciaországba. A záró, egyúttal királyetapra az Alpe d'Huezen kerül sor, a több mint 4000 méternyi szintemelkedésű a legkeményebb szakasz lesz a női Tour történetében.

(Az MTI alapján.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik