Kerékpár: semleges színekben versenyezhetnek az oroszok és a fehéroroszok

Vágólapra másolva!
2023.05.03. 19:19
null
Ismét versenyezhetnek az oroszok és a fehéroroszok (Fotó: AFP)
Az orosz és fehérorosz kerékpárosok semleges színekben újra versenyezhetnek a nemzetközi szövetség (UCI) szerdai döntése alapján.

Az UCI – követve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását – úgy rendelkezett, hogy megszünteti a tavaly februárban, az ukrajnai háború kirobbanása után hozott szankciókat, és az orosz, valamint a fehérorosz bringások egyénileg, semleges színekben indulhatnak nemzetközi viadalokon. Ezen kívül nem állhatnak szorosabb – például pénzügyi – kapcsolatban hazájuk szövetségével, olimpiai bizottságával vagy az állami vezetéssel. Nemzetközi versenyeket változatlanul nem lehet Oroszországban, illetve Fehéroroszországban tartani.

Az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei közül többek között az asztaliteniszezők, a kajak-kenusok, az öttusázók, a vívók, a cselgáncsozók, íjászok és a tekvandósok is úgy döntöttek korábban, hogy semlegesként visszaengedik versenyeikre az orosz és fehérorosz sportolókat.

A jövő nyári, párizsi olimpia tekintetében a NOB későbbre ígért döntést a két nemzet sportolóinak részvételi lehetőségéről, Ukrajna pedig a játékok bojkottjával fenyegetett, ha az oroszok ott lehetnek az eseményen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik