Az angol Mark Cavendisht ezúttal sem lehetett utolérni

Vágólapra másolva!
2008.07.12. 17:45
A Figeo és Toulouse közötti 172.5 kilométeres szakasz végén sprintbefutó döntött, amelyben a második szakaszgyőzelmét arató Mark Cavendish volt a leggyorsabb. Összetettben továbbra is a luxemburgi Kim Kirchen vezet.
Az esőben sem lehetett megállítani: Mark Cavendish újabb szakaszgyőzelmet aratott
Fotó: Reuters
Az esőben sem lehetett megállítani: Mark Cavendish újabb szakaszgyőzelmet aratott
Az esőben sem lehetett megállítani: Mark Cavendish újabb szakaszgyőzelmet aratott
Fotó: Reuters
Az esőben sem lehetett megállítani: Mark Cavendish újabb szakaszgyőzelmet aratott

Foglalkozhatnánk a kerékpárral is, azonban mindenki Manuel Beltrán doppingesetéről beszél. Noha nehéz elhinni, hogy a spanyol egyes egyedül szúrta magába az évek óta kimutatható EPO-t, de a hírek szerint így van. Csapata a Liquigas rögtön elhatárolódott tőle, kizárta soraiból, míg Beltrán őrizetbe vette a francia rendőrség, mivel az ottani törvények szerint a doppingszer birtoklása akár öt évnyi börtönt is érhet. Mivel a szállodai szoba átkutatása után nem találtak semmit, a 37 éves kerekesnek, nem kell sittre mennie, és már haza is utazhatott.

Beltrán mellett további öt versenyző hiányzott a szombati, nyolcadik szakasz rajtjáról. Mauro Facci, John Gadret, Chirstophe Moreau, Lilian Jegou és Magnus Backstedt pénteken a limitidőn túl érkezett célba, ezért kizárták őket.

A maradék versenyzők a Figea és Toulouse közti 172.5 kilométeres útvonalon rendeletlenül próbálkoztak szökéssel, a csoportokban természetesen igen nagy százalékban franciák tekertek. Végül az Amets Txurruka (ő a spanyol kivétel), Chritophe Riblon, Laurent Lefevre, Jerome Pineau (mindhárom francia) négyest lépett meg. Amíg Lefevre magányosan szökött, öt perc is volt az előnye, mire kvartett lett a szökevényboly, akkor már ”csak” négy év fél perc volt a fór.

A nyolcadik szakaszon Jens Voigt, Gerald Ciolek és Riccardo Ricco közösen bukott, ezúttal nem le, csak el. Az olaszon látszott, semmi kedve tekerni, de csapata segített neki felzárkózni a főmezőnyhöz. Az esős, nedves úton nem volt könnyű dolguk a kerekeseknek, a szökevények becsülettel küzdöttek, de végül beérték őket.

A sprintbefutóban aztán a jelenlegi leggyorsabb csapat, a Team Columbia diadalmaskodott. A korábban T-Mobile és High Road néven futó gárda első embere Mark Cavendish szélvészgyors volt, esélyt sem adott másoknak, és második szakaszgyőzelmét aratta a Touron. A Columbia fölényére jellemző, hogy a második helyen Cavendish felvezető embere, Gerald Ciolek futott be.

KERÉKPÁR

95. TOUR DE FRANCE
8. szakasz. Figeac–Toulouse (172.5 km)
A szakasz végeredménye: 1. Mark Cavendish (angol, Team Columbia) 4:02:54, 2. Ciolek (német, Team Columbia) azonos idővel, 3. Casper (francia, Agritubel) a. i., …41. Kirchen (luxemburgi, Team Columbia) a. i.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Kim Kirchen 32:26:34, 2. Evan (ausztrál, Silence-Lotto) 6 másodperc hátrány, 3. Schumacher (német, Gerolsteiner) 16 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Óscar Freire Gomez (spanyol, Rabobank) 119 pont, 2. Kirchen 119, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 105
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) David de la Fuente (spanyol, Saunier Duval) 34, 2. Sy. Chavanel (francia, Cofidis) 27, 3. Voeckler (francia, Bouygues Telecom) 27
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Thomas Lövkvist (svéd, Team Columbia) 32:27:55, 2. A. Schleck (luxemburgi, CSC Saxo Bank) 37 mp h., 3. Monfort (belga, Cofidis) 46 mp h.
A csapatversenyben: 1. CSC Saxo Bank 97:22:08, 2. Team Columbia 2:52 perc hátrány, 3. Caisse d'Epargne 3:29 p h.
Következik: 9. szakasz. Toulouse–Bagnéres-de-Bigorre (224 km)


Összetettben továbbra is Kim Kirchen vezet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik