Erste Liga: a Gyergyói HK söpréssel jutott be az elődöntőbe; kikapott az FTC

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 20:57
Az Újpest nem nehezítette meg a Gyergyói HK dolgát (Fotó: Erste Liga)
A jégkorong Erste Liga rájátszásának negyeddöntőjében a DEAC 3–2-re nyert az FTC ellen, a Gyergyói HK 6–2-es sikert aratott Újpesten, a Csíkszereda szoros mérkőzésen 4–3-ra megverte a Budapest Jégkorong Akadémia HC-t, míg a Corona Brasov 4–1-re legyőzte a DVTK-t.

A Gyergyói HK a negyedik meccsen sem adott esélyt az Újpestnek: a székelyföldi együttes gól nélküli első harmad után felszívta magát, s a második játékrészben tizenhét perc alatt ötször vette be a hazaiak kapuját. A harmadik harmadban ugyan szépítettek az újpestiek, de képtelenek voltak szorossá tenni a hajrát – a Gyergyó 6–2-re győzött, és söpréssel jutott be az elődöntőbe. 

Akárcsak a Gyergyónak, a Ferencvárosnak is egy győzelem kellett ahhoz, hogy ott legyen a legjobb négy között. A DEAC azonban nem adta könnyen magát, Novotny Dominik duplájával és Kozma Ferenc góljával 3–0-ra vezetett a második harmad végén. Az utolsó játékrész derekán az FTC huszonhét másodperc alatt kétszer is betalált, az egyenlítés viszont nem jött össze – a debreceniek 3–2-re nyertek. 

Szoros mérkőzést játszott egymással a Csíkszereda és a Budapest Jégkorong Akadémia HC – a hétgólos őrületből a hazaiak jöttek ki jobban, az erdélyi alakulat 4–3-as sikert aratott. A Corona Brasov nagyon simán, 4–1-re megverte idegenben a DVTK-t, a párharc során eddig mindkét csapat két meccset nyert meg. 

ERSTE LIGA 
NEGYEDDÖNTŐ
DEAC–FTC-TELEKOM 3–2 (1–0, 2–0, 0–2)
Debrecen, 483 néző. V: Babic, Varjú, Kis-Király, Gebei B. 
DEAC: HETÉNYI Z. – Kloz (1), Dobmayer / Mingazov (1), Krollis / Jakabfy S. , Jakabfy Cs./ Usnyev, Domán – Koblar, NOVOTNY 2, Szmirnov / Jeliszenkaja, Kozma F. 1, Vasziljev (1) / Bucskin (1), Rétfalvi, Mihalik A. / Mihalik G., Molnár D., Mazzag. Edző: Vaszjunyin Artyom
FTC: Nagy Kristóf – Hrabal, Boros / Marva, Bán / Seregély Máté 1, Crespi / Haraghy – Nemec, Kestilä (1), Laporte 1 / Németh A., Nagy G. (1), Brady / Banga, Tóth A., Y. Turcotte / Farkas S., Tóth Gergő, Turbucz (1). Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 26–57. Emberelőny-kihasználás: 2/1, ill. 4/0 
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Ferencváros javára
MESTERMÉRLEG
Vaszjunyin Artyom: – Megmutattuk, hogy bár a Ferencváros egyénileg jobb játékosokból áll, fegyelmezett csapatmunkával le tudjuk győzni. Nagyon sokat dolgoztak a srácok, és bár a végére kicsit elfogytunk, az akarat vitte előre a csapatot, ennek köszönhetjük a sikert.
Fodor Szabolcs: – Elrettentő példa lehet mindenkinek, ahogy az első két harmadban játszottunk, ráadásul a rájátszásban. Szerencsére azt is megmutattuk a harmadik húsz percben, hogy miként kell küzdeni hátrányban. Ebből kell kiindulnunk a továbbiakban, kiderült ugyanis, hogy az alapszakasz nyolcadik helyezettje ellen sem szabad ellazsálni negyven percet.

SC CSÍKSZEREDA (romániai)–BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC 4–3 (2–1, 2–1, 0–1)
Csíkszereda, 1950 néző. V: André (romániai), Peretjatko (ukrán), Csermasencev (ukrán), Bandi (romániai). 
CSÍKSZEREDA: O’Connor – Kubát (1), RUTKOWSKI (2) / Gecse, Ferencz-Csibi / Salló, Láday – LEVIN 4, Péter B., SOFRON (3) / Szkacskov (1), Részegh T., Becze T. / Rokaly Sz., Asuchak, Brown / Rokaly N., Reisz, Casaneanu. Edző: Václav Novák
BJA HC: Farkas R. (Kiss D.) – Pozsgai, Szabó B. / Dóczi, Dame-Malka / K. Varga (1), VOROBJOV / Teszlenko – Mozer 1, Galoha, SCHLEKMANN 1 / Culigin, Viikilä, Keresztes L. / Tóth Richárd (1), Nagy Krisztián 1, Ravasz / Sági Martin, Weidemann, Molnár B. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések: 19–26. Emberelőny-kihasználás: 2/2, ill. 2/0. 
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG
Mark LeRose (másodedző): – Hamar négy egyes előnybe kerültünk, főleg David Levinnek köszönhetően, aki kimagaslóan játszott. Háromgólos vezetésünk tudatában kicsit levettük a lábunkat a gázpedálról, de ez előfordul. A végére egygólos lett a különbség, nem csoda, hogy mindegyik meccs ilyen kemény, hiszen a negyedik és az ötödik helyezett harcol egymással.
Kangyal Balázs: – Nehéz egy vesztes mérkőzés után büszkének lenni, de most az vagyok. Nem magamra, hanem a srácokra. Nem adták fel, küzdöttek végig, a 18 éves saját nevelésű kapusunk pedig nagyszerűen védett. Hihetetlenül erős játékosai vannak az ellenfélnek, David Levin teljesítménye is alátámasztja ezt.

UTE–GYERGYÓI HK (romániai) 2–6 (0–0, 1–5, 1–1)
Megyeri út, 471 néző. V: Korbuly, Máhr-Stumpf, Sábián, Kövesi. 
UTE: Rajna – Silfver, Szabó D. / POKORNYI, Erdőhelyi / Tornyai, Balázsi – Laakkonen, Metsävainio, Saarelainen / Kiss P. 1, Just (1), Tiala (1) / Benk, Ewanyk, Coatta / Kovács S., Szabó R. 1, Kovács Alex (1). Edző: Markus Juurikkala
GYERGYÓ: RINNE – Haaranen 1, Fejes (2) / Raymond, Dalhuisen / Imre, Mesikämmen – Vincze P., Császár, BODÓ 1 (2) / B. ORBÁN (4), SYLVESTRE 3, Sárpátki 1 / Sándor-Székely, Tamminen, Szigeti / Csiszer, DiDiomete. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 32–37. Emberelőny-kihasználás: 6/0, ill. 4/1. 
Továbbjutott: a Gyergyói HK, 4–0-s összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Markus Juurikkala: – Nem erre számítottunk, nem így képzeltük el az idény végét, de el kell fogadni az eredményt, és muszáj kifejezni elismerésünket az ellenfélnek, mert megérdemli. Az egész szériát nézve nagyon szoros meccseket játszottunk Gyergyóban, azok egygólos találkozók voltak, itthon pedig a második harmadok okozták a vesztünket. Időnként mi is alakítottunk ki helyzeteket, de a gólokat a rivális szerezte.
Szilassy Zoltán: – Nagyon örülünk, hogy négy meccs alatt sikerült abszolválni a szériát. Időnként nagy fölényben játszottunk, de nem volt könnyű a továbbjutás, mert az ellenfél kapusa parádés teljesítményt nyújtott. Rajna Miklós az Újpest egyik legnagyobb fegyvere, s a lila-fehérek edzőpárosáról elmondható, hogy szervezett csapatot építettek fel a Megyeri úton.

DVTK JEGESMEDVÉK–CORONA BRASOV (romániai) 1–4 (0–0, 1–2, 0–2)
Miskolc, 1045 néző. V: Nagy A., Tóth Renátó, Kovács P., Szabó D. 
DVTK: Voris – Szirányi, Szathmáry / Verveda, Vojtkó / Skrabov, BEAN 1 / Szalay – Esteves, Páterka (1), Berdnyikov / Miskolczi, Bartos, Mattyasovszky / Kulesov, Lövei, V. Razumnjak / Farkas M., Csiki, J. Razumnjak. Edző: Steve Kasper
BRASSÓ: Dubeau – PICHÉ 2 (1), O. Williams (1) / Boriszenko, Lowney / Bors, Holwell – KÓGER D. 1 (1), Schaber 1, Blackwater (1) / Valchar (1), Cornet, VanWormer / Gajdó, SILLS (1), Zagidullin / R. Vasile, Rokaly-Boldizsár. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 39–48. Emberelőny-kihasználás: 3/0, ill. 5/2. 
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
MESTERMÉRLEG
Steve Kasper: – Nyilván az eredmény csalódást keltő, de elismerés jár az ellenfélnek, felkészült volt, az első harmadban erős tempót diktált. Ezt kezelni tudtuk és a másodikra már jobban jöttünk ki, sikerült is gólt szereznünk. Ezt követően a kiállítások miatt bajba kerültünk, a mi emberelőnyös játékunk nem működik jól, a Brassó meg hátrányból volt eredményes, ebből pedig nem tudtunk felállni.
Strenk Hunor (másodedző): – Kedden eléggé magasra tettük a lécet, és örülök neki, hogy az első harmadban ott folytattuk, ahol az előző mérkőzésen abbahagytuk. Az első harmadban még nem sikerült betalálnunk, az ellenfél kapusa meccsben tartotta a hazaiakat. Ezt követően viszont a nyomásunk góllá érett, fontos és jó pillanatokban találtunk be. A kapusteljesítményünk és a speciális egységeink is jók voltak, ennek köszönhetjük a győzelmet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik