Jégkorong: Már kevesebbet őrlődünk a hibáinkon – Hári János

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.09.19. 10:54
null
Hári János szerint erősödött a Fehérvár a nyári igazolások után (Fotó: Koncz Márton)
Két idegenbeli győzelemmel kezdte el a Volán az osztrák bázisú ICEHL-t, jövő pénteken azonban ismét nagy feladat vár a fehérvári csapatra, a címvédő Salzburgot fogadja a Raktár utcában.

 

– Gondolom, az öltözői hangulatra nem lehet panasz a vártnál is jobb idénykezdet után. Számítottak rá, hogy két győzelemmel rajtolnak?
– A felkészülési időszak első napjától kezdve nagyszerű a csapatmorál. Nyilván sokkal felszabadultabbak vagyunk, mint az előző évad végén, de ez természetes, amikor új edző, új stílussal veszi át a csapat irányítását – mondta a Nemzeti Sportnak Hári János, a Hydro Fehérvár AV19 csapatkapitánya Kiss Dávid vezetőedzőről. – Nem alakult át jelentősen a keret nyáron, így sokan érezzük azokat a változásokat, amik végbemennek a csapatnál, és úgy gondolom, szükség volt rájuk, jót tesz a játékosoknak. Persze nem rontott a helyzeten, hogy sikerült kétszer is nyernünk Olaszországban, ráadásul egyszer Bolzanóban győztünk, ahol már nagyon régen sikerült. Fontos volt, hogy az eredmények megerősítsenek abban, ha még nem is tudunk mindent tökéletesen, jó úton haladunk. Az előző idényben sem játszottunk mindig rosszul, mégis sokszor rossz helyre pattant a korong, nem volt szerencsénk. A hétvégén is kikaphattunk volna mindkét meccsen, mert szó sem volt arról, hogy végig mi domináltunk volna, sőt, még azt sem mondanám, hogy nagyon jól játszottunk, de úgy érzem, végre nekünk volt szerencsénk, amiért persze tettünk is.

– Pedig jó néhány kapuvasat ütöttek a két találkozón, akkor kivétel nélkül kifelé pattant a pakk.
– Igen, de gólt is lőttünk úgy, hogy megpattant, alig láttuk, hogyan talált utat a hálóba, mégis bement. Az előző idényre meg inkább az volt jellemző, hogy pechünk volt, a harmadik harmadban rendre mi kaptunk szerencsétlen gólokat, nem feltétlenül hibák következményeként.

– Játékosként miben érzékeli leginkább a változást a jégen az előző bajnoki idényhez képest?
– Személy szerint én próbálok nagyon hasonlóan játszani ahhoz, ahogyan Kevin Constantine irányítása alatt, vagy akár azelőtt. Amit ő elvárt, azt próbáljuk most is teljesíteni, ugyanakkor kevésbé van megkötve a kezünk, kevesebbet gondolkodunk, őrlődünk a hibáinkon, nem félünk attól, mivel szembesülünk a mérkőzések utáni videóelemzésnél, de a követelmény nem változott.

– A csapatkapitányi szerepe, teendője más, amióta Kiss Dávid irányít?
– Nagyon korai még erről beszélni, de úgy érzem, az érkezők a személyiségükkel mind hozzáadtak a csapathoz, a távozó légiósok helyett érkező újak jobban illenek a többiekhez. Nekem nagyon szimpatikusak egytől egyig, a szakmai tudásuk, a játékuk minősége, a hozzáállásuk egyaránt kiváló. Csapatkapitányként pedig könnyebb olyan emberekkel együtt dolgozni, akiken érzem, hogy alárendelik magukat a közös érdeknek a közös sikerért.

– Az Asiago elleni meccsen két új emberrel kiegészülve alkotta az első sor támadóhármasát. Megvan már az összhang?
– Egy mérkőzésen léptünk együtt jégre, mert Tim McGauley megsérült, és a Bolzano ellen pihenőre kényszerült, de már az első edzésen éreztem, hogy könnyen egymásra hangolódunk, igyekszünk megérezni, mire készül a másik, és aszerint cselekedni. Daniel Leavens és Tim is játszott már korábban az ICEHL-ben, mindketten bizonyítottak a ligában, az Innsbruckban.

– Ön sem panaszkodhat, duplával kezdte el az idényt. Önbizalmat adnak a találatok, vagy 31 évesen, csapatkapitányként már nincs szüksége ilyen megerősítésre?
– Dehogynem, mindig szükség van rá! Mindegy, hogy valaki húsz- vagy negyvenéves. Ha visszagondolok az előző idény kezdetére, amikor nem játszottunk rosszul, de csak nem akartak jönni a pontok, győzelmek, az eléggé lelombozott, megtört minket. Az eredményesség lökést ad, főleg a bajnokság korai szakaszában.

– Pénteken újabb nehéz feladat vár a csapatra, a címvédő Salzburg utazik a Raktár utcába. Meg lehet lepni a bajnokot is?
– Persze, mindenkit meg lehet verni a bajnokságban, nekünk pedig célunk, hogy a legjobbak legyünk. Mondhatjuk, hogy a Salzburg az utóbbi két évben a mumusunk, a legutóbbi tizenkét párharcunkat egyaránt megnyerte, nem is tudom, más csapatok között van-e hasonló statisztika a ligában, de valamiért nekünk nagyon nehéz ellene. A nyári edzőtábor első napján kiemelte a vezetőedzőnk, hogy ebből már nagyon elege van, szeretne változtatni rajta, különösen motiváltak leszünk ellene, mindenképpen meg akarjuk verni a címvédőt, főleg úgy, hogy az idény első hazai meccsén törhetnénk meg a rossz sorozatot. Biztos vagyok benne, hogy telt ház és nagyszerű hangulat lesz pénteken.

A VOLÁN LEGUTÓBBI 13 MECCSE A SALZBURG ELLEN      
2023. 03. 14.: Fehérvár–Salzburg 1–6
2023. 03. 12.: Salzburg–Fehérvár 2–1
2023. 03. 10.: Fehérvár–Salzburg 1–2
2023. 03. 07.: Salzburg–Fehérvár 3–2
2023. 01. 10.: Salzburg–Fehérvár 4–1
2023. 01. 06.: Fehérvár–Salzburg 1–3
2022. 10. 21.: Fehérvár–Salzburg 4–6
2022. 09. 17.: Salzburg–Fehérvár 4–1
2022. 04. 11.: Fehérvár–Salzburg 1–3
2022. 04. 09.: Salzburg–Fehérvár 2–1
2022. 04. 07.: Fehérvár–Salzburg 3–5
2022. 04. 05.: Salzburg–Fehérvár 2–1
2022. 02. 20.: Fehérvár–Salzburg 3–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik