Démoni sztori: a 228 bekapott gól ellenére töretlen a lelkesedés

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2008.12.08. 12:40
Egy 0–68 bizony nem a legjobb reklám. Mégis felfigyeltek rá. A szóban forgó, „bőre szabott zakót” a Miskolci JJSE-Démonok női jégkorongozói kapták az Újpesttől, de az ő történetük sokkal több annál, mint hogy náluk jóval profibb csapatokhoz „mennek a pofonért”. A teljesen amatőr alapon, egy hirtelen jött ötlet hatására megalakult miskolci együttes tagjai rendkívüli lelkesedéssel akarnak bizonyítani – maguknak, a társaknak, a nézőknek. És minden kis győzelemnek örülnek. A „valódi” győzelem még odébb van, de mindig van mit kitűzni célul: minél kisebb vereség, egy lőtt gól, az edzésen gyakoroltak megvalósítása – itt az összes apró siker számít. Ahogy annak idején a modern sport „alapító atyái” gondolták.
Belépés csak korcsolyával: a miskolci Démonok minden kis sikert meg tudnak becsülni – kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!
Fotó: NSO
Belépés csak korcsolyával: a miskolci Démonok minden kis sikert meg tudnak becsülni – kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!
Belépés csak korcsolyával: a miskolci Démonok minden kis sikert meg tudnak becsülni – kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!
Fotó: NSO
Belépés csak korcsolyával: a miskolci Démonok minden kis sikert meg tudnak becsülni – kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

1. HARMAD – ELŐTTE

JELENTŐS ÁLDOZAT

A jégkorong sok mindennek nevezhető, de olcsó sportnak nem. Egy alapfelszerelés 150–250 ezer forintba is belekerülhet (érdemes megjegyezni: a márkás védőfelszerelés itt nem csak a márkanév miatt jobb…), és ehhez jönnek a havi költségek: Miskolcon ez 8000 forintos tagdíj, no meg az utazási költség – összesen 13-15 ezer forint. És mivel a játékosok nem milliomospalánták, mindannyian komoly áldozatokat hoznak. Ráadásul az edzésbeosztás sem ideális.

„Nyilván a női csapat mindig a legutolsó a sorban, minden más szakosztály választ, aztán ami marad jégidő, az a miénk. Annyi szerencsénk van, hogy ha a felnőttcsapat külföldre megy, az ő edzésidejüket megkapjuk, de az esetek 80-90 százalékában este 9-től 10-ig edzünk” – mondta Kiss Zoltán vezetőedző.
A kulisszák olyanok, mint a „nagyoknál”. A pálya gyönyörű (a raktár ajtaján a szapporói hősök, illetve Sidney Crosby fotója), a szerelés profi, üvölt a bemelegítéshez a Led Zeppelintől az Immigrant Song. Az öltözőfolyóson „Miskolc!” csatakiáltás jobbról, „Fehérvár!” balról. A vendégek, a vörös mezes fehérvári Vadmacskák győzni jöttek. A hazaiak, a Démonok pedig szintén egyfajta győzelmet akarnak aratni – egy újabb apró kis sikert történetük első OB I-es bajnoki idényében.

A hazai női jégkorongsport „legifjabb” csapatát az első számú (és egyetlen) kapus, Veréb Anita toborozta 2007-ben, egy hirtelen ötlet hatására. Több klubtól is kapott tanácsokat, majd toborzólapokat tett ki – a többi már, ahogy mondani szokás, történelem… A teljesen amatőr együttes először indul az élvonalban, és eddig nem sok sikerélményben volt része. Már ha a sikert a szokásos mércével nézzük…

„Tizenegy éve edzősködöm, azóta csak szuperminikkel foglalkoztam, ez most nagy váltás" – mondja a másodedzőből lett vezetőedző, Kiss Zoltán, míg tanítványai az öltözőfolyosón melegítenek.

„A munka emberi része teljesen más itt, a jégen viszont a szakmai rész nem igazán: amikor a legelső edzésre jöttek le, nyolc lánynak még korcsolyát kellett kölcsönözni, és legfeljebb a szuperminik szintjén álltak. Megkapták a korcsolyát, és nagyjából nem tudták, a kezükre vagy a lábukra kell-e húzniuk… Hát, innen indultunk, most meg hatodiknál nem lehetünk rosszabbak az OB I-ben. Az pedig már az olimpián is pontszerző hely” – mesélt a kezdetekről.

Az érdeklődőkről valóban nem lehetett állítani, hogy korcsolyával a lábukon nőttek volna fel – nagy előnyben volt, aki legalább sportolt már korábban.

„Hat vagy hét lány sportolt valamit előzőleg, a nagy többség meg nemhogy nem, de szerintem testnevelésórán is kiállt a sorból oldalra… Hirtelen elkezdtek jégkorongozni, amely nem egy egyszerű játék. Azok a lányok tartanak előrébb, akiknek volt valamilyen sportmúltjuk. Van, akinek a családjában van hokis kötődés. Bíró Ignácnak például, aki a miskolci hoki „apostola”, azt kellett megérnie, hogy a fia helyett a lánya lett OB I-es hokis – alighanem ő sem hitte volna ezt soha.”

A csapat a szezonra kapott egy raktárt (a játékosok addig maguk hozták-vitték mindig a 20-25 kilogrammos felszerelést), a vezetők kiszámolták a költségeket, a lányok pedig döntöttek – belevágnak a kalandba. Persze ők is tudták, hogy nem lesz könnyű a szezon.

KAPUS CSAK EGY VAN

Nagy fejfájást okoz, ha esetleg az egyetlen kapusnak, az egyébként szociológus Veréb Anitának cserét kell kérnie – második számú kapus ugyanis nincs. A megoldás? Egy mezőnyjátékosnak kell beöltöznie, de erre összesen 10 perce van – képzelhető, hogy ennyi védőfelszerelés mellett ez nem a legkönnyebb feladat.
„Mindenki ellenünk akar gólkülönbséget javítani, ellenünk akar előrelépni a kanadai táblázaton, és véresen komolyan veszik a meccseket. Van olyan játékos a Fradiban és az Újpestben, aki annyi ideje jégkorongozik, mint a mi lányaink összesen” – mondta Kiss Zoltán.

„Valami cél mindig kell. Ma az első hazai gól, hogy végre legalább örüljenek a szülők, rokonok, osztálytársak” – ez a búcsúszó a taktikai értekezlet, no meg a meccs előtt.

2. HARMAD – ALATTA

A lelkesedés vitathatatlan, no meg az is, amit a szakvezető mondott – az ellenfelek mentálisan, valamint lábbal és karral is gyorsabbak. A vendég Vadmacskák hármat ütnek az első harmadban, majd emberhátrányból jön a negyedik.

Az ötödik egy miskolci helyzet után – a hazaiak legveszélyesebbje, Barna Réka lövését védi Kuti Karina – születik, a hazai 56-os pedig bizonyítja, hogy nem csak a részvétel a fontos: kis híján odacsapja az ütőt mérgében.

A szülők és rokonok abban reménykednek, hogy meglesz az első hazai találat, de ez nem jön össze (bár helyzet akad még a végén is) – egy másik nagy fegyvertény viszont igen: a fehérváriak megállnak kilencnél, a Démonok pedig történetük során először megúsztak tíz alatt egy bajnokit! Az edző mégsem elégedett.

„Három-négy lánynak fogalma sem volt, milyen sportrendezvényen van… Persze pozitívum is akad: csupán kilencet kaptak, és kivédekeztek egy kettős hátrányt is. No meg jó látni, hogy egy lapra kifér a jegyzőkönyv – ez sem mindig volt így.” ---- B ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik