A gumiarcú Herrera meghajol Van Gaal eredményei előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.29. 15:04
null
Arjen fiam, aztán Mexikó ellen se lazsálj! (Fotó: Reuters)
BEHARANGOZÓ. Mexikó Hollandiával, Görögország Costa Ricával csap össze a nyolc közé kerülésért.

 

Az idei brazíliai labdarúgó-világbajnokság harmadik nyolcaddöntőjében a csoportkör egyik legjobb támadósora és egyik legjobb védelme találkozik a Hollandia–Mexikó mérkőzésen. Visszatér ráadásul eltiltása letöltése után a hollandokhoz a remek formában lévő csapatkapitány, Robin van Persie, és vele jobban megtarthatja elöl a labdákat az oranje, amelyet rengeteget kritizáltak Chile elleni taktikája miatt, a (vesztes) dél-amerikaiak argentin mestere, Jorge Sampaoli például megvetően csak „Jobb híján lövöldözzünk távolról!”-taktikának nevezte. A hollandok szövetségi kapitánya, Louis van Gaal nem tört le éppen a kritikus hangok miatt, mondván: „Mindenki dolgozza ki a maga nyerő taktikáját!” Bővebben kitért viszont a mérkőzések közbeni folyadékvesztésre, ugyanis a hollandok megmérték, hogy négy liter vizet is elveszítenek a játékosok 90 perc alatt.

„El tudják képzelni? Ha nem pótoljuk, hallucinálni kezd a játékos. Ha a FIFA nem akadályozza meg ezt, mi azért iszunk majd az oldalvonal mellett.”

„Ha Mexikó esetleg fokozottan ügyelne rám, annak örülnék, mert több terület maradna csapattársaimnak. Hogy életem formájában futballoznék? Az elmúlt években játszottam ennél jobban is, persze most sem megy rosszul. Ez annak is köszönhető, hogy fitt vagyok. Jó érzés, ha az ember az erőnlétének köszönhetően képes faképnél hagyni ellenfelét” – adott röpke önértékelést a legutóbbi hét vb-meccsén hét kanadai pontot jegyző Arjen Robben, míg Wesley Sneijder egyenesen arról beszélt, hogy bár legutóbb elveszítették a finálét, most revánsot vesznek a vb-n, és ebben az évben hazaviszik a trófeát.

A hollandoknál Leroy Fer sérülése miatt biztosan nem játszik, Bruno Martins Indi viszont felépült, akárcsak az övénél jóval kisebb problémákkal küzdő Nigel de Jong, Daley Blind, Robben, Stefan de Vrij négyes.

A mexikóiak csupán egyetlen gólt kaptak három eddigi mérkőzésükön, mindenki Guillermo Ochoa dicséretét zengi, de Andrés Guardado szerint nem ő, hanem Rafael Márquez a csapat legfontosabb embere. „Ha látsz egy fickót, aki mindent megnyert, amit csak megnyerhetett, és ilyen formában futballozik negyedik vb-jén, nem kell sokat beszélni róla. Elég, ha csak nézed a játékát.”

Nagy várakozások előzik meg mexikói részről a találkozót, hiszen az El Tri zsinórban ötször is fennakadt a nyolcaddöntő hálóján.

„Remek hangulat és elszántság jellemzett minket, ez volt a siker kulcsa – így a jellegzetes külsejű szövetségi kapitány, Miguel Herrera, aki parádés gólörömei miatt a vb internetes hőse lett. – Ezek mellett azért jól is futballoztunk. Hogy megnyerhetjük-e a vb-t? Igen, jobbak az esélyeink erre, mint valaha. Elszántak vagyunk, történelmet szeretnénk írni. Ne hasonlítsanak össze engem Van Gaallal, ő már annyi mindent elért, hogy nekem megtiszteltetés ellene mérkőzni, első vébémen.”

Megszólalt a mérkőzés előtt Ochoa is, aki igyekezett kibeszélni magából nyilvánvaló félelmeit, mondván, egyáltalán nem érdekli őket Robben, legyen bármilyen jó játékos is, ők csakis saját erősségeikre koncentrálnak, nem pedig a „számítógéppel kiszámított” futballt előadó hollandokra.

Herrera nélkülözi majd az eltiltott José Vásquezt, akit Carlos Salcido helyettesít a középpályán, egyébként aligha változtat a mester a horvátok elleni kezdőn.

A statisztikai előjelek ellentétesek: a zöld mezesek legutóbbi 15, európai csapat elleni vb-meccsük közül csak egyet veszítettek el, ám 1994 óta ugyebár mindig kiestek a nyolcaddöntőben, míg a hollandok legutóbbi tíz vb-meccsük közül csak egyet nem nyertek meg. Tudják, amelyikre Sneijder is utalt.

HOLLANDIA–MEXIKÓ
Fortaleza, Castelao Stadion. Vezeti: Proenca (portugál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
Hollandia: Cillessen – Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind – N. de Jong, Sneijder, De Guzmán – Van Persie, Robben. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Mexikó: Ochoa – Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, Moreno, Layún – Herrera, Salcido, Guardado – G. dos Santos, Peralta. Vezetőedző: Miguel Herrera

Igazi meglepetésdöntőt rendeznek késő este, hiszen kevesen gondolták volna, hogy a negyedik nyolcaddöntőt éppen a görögök és a Costa Rica-iak vívják majd. Az európai csapat – amelyben Panajotisz Koné még mindig sérült, de Kosztasz Kacuranisz letöltötte eltiltását és a kapus Oresztisz Karnezisz már minden bizonnyal bevethető – még sohasem élte túl a csoportkört, a közép-amerikai ellenben 1990-ben megtette ezt. A CONCACAF-zónából egyébként legutóbb az Egyesült Államok jutott a legjobb nyolc közé, még 2002-ben.

„Nagyon oda kell figyelnünk rájuk, hiszen ellenfelünk a halálcsoportból érkezett – kezdte mérkőzés előtti nyilatkozatát a görögök szövetségi kapitánya, Fernando Santos. – Nagy hiba lenne lebecsülni őket, erős, szervezett csapat. Készen állunk azonban a mérkőzésre, a negyeddöntőbe akarunk jutni, és ehhez a kulcsterületeket uralnunk kell. Helyzeteket kell kidolgoznunk, de a kontrákra is odafigyelünk majd.”

„A célunk az, hogy örömöt szerezzünk az embereknek odahaza, ha már eddig eljutottunk, nem állunk meg itt” – tette hozzá a remek formában lévő Vaszilisz Toroszidisz.

Olyan klubcsapatokból verbuválódott a Costa Rica-i keret, mint a Kubany Krasznodar, az Alajuelense vagy a Columbus Crew, a csapat mégis parádés támadójátékkal rukkolt elő. A játékosok a pályán kívül egyáltalán nem „virgáznak”, mint ahogyan a védő Michael Umana elmondta, bármilyen büszkék is a továbbjutásra, keményen és csendben kell továbbra is dolgozniuk, mert ez a fő erősségük.

„A tizenegyesekre is fel kell készülnünk – mondta a bekk szövetségi kapitánya, Jorge Luis Pinto. – A görögök az első mérkőzésen három gólt kaptak Kolumbiától, ám utána javult játékuk, nem véletlenül jutottak tovább csoportjukból. Gyors ellentámadásaikra oda kell figyelnünk, ha sikerül kivédekeznünk őket, sikerrel vehetjük ezt a kört is. Nem szeretnénk hosszabbításra játszani, de egy ilyen tornán mindenre fel kell készülnünk. Ha valamiben bízhatunk, az a védekezésünk. Mi is tudunk keményen védekezni, hátul eddig kiegyensúlyozottak voltunk. Csak maradjon így!”

Elsősorban kapusában bízhat Pinto, hiszen Keylor Navas a kapujára tartó nyolc lövésből hetet megfogott, illetve nem árt figyelniük arra sem, hogy a görögök összes vb-góljukat (mind a négyet) a 42. perc után szerezték.

A két csapat korábban még nem találkozott egymással.

COSTA RICA–GÖRÖGORSZÁG
Recife, Pernambuco Stadion. Vezeti: Williams (ausztrál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
Costa Rica: Navas – Gamboa, Duarte, G. González, Umana, J. Díaz – Ruiz, Borges, Tejeda, Bolanos – J. Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
Görögország: Karnezisz – Holebasz, Papasztathopulosz, Manolasz, Toroszidisz – Szalpingidisz, Karagunisz, Maniatisz, Szamarisz, Hrisztodulopulosz – Szamarasz. Vezetőedző: Fernando Santos

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik