Vb 2014: brazil, mexikói, francia, holland csoport? Összejöhet!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.20. 10:25
null
Ez egy lehetséges kalapbeosztás…
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) még pontosan nem közölte, hogy december 6-án milyen kalapbeosztások lesznek a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságra, ám a hatalmas számolgatás már elkezdődött – tulajdonképpen egy kérdőjel maradt. A Jordánia elleni pótselejtező-visszavágót ötgólos előnyről indító Uruguayt az egyszerűség kedvéért már vb-résztvevőnek tekintjük.

A VB-RÉSZTVEVŐK ZÓNÁNKÉNT
Dél-Amerika: Brazília, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Chile, Uruguay*
Ázsia: Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea
Európa: Olaszország, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Görögország, Horvátország, Portugália, Franciaország
CONCACAF: Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras, Mexikó
Afrika: Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria

*Uruguay ötgólos előnyből várja a Jordánia elleni interkontinentális pótselejtező-visszavágót.

Ami Uruguay kijutásával biztos lesz: az előző vb-n elődöntőig jutó uruk bekerülnek az első kalapba, amelynek alapja a világranglista-helyezés. Az első kalap tagjai: Brazília (a házigazda A1-es kiemelése biztos, tehát az A-csoport 1. kiemeltje lesz), Spanyolország (címvédő), Németország, Argentína, Kolumbia, Belgium, Uruguay és Svájc.

A többi kalapot nem a világranglista alapján állítják össze, regionális beosztás következik. A kérdés, hogy az európai csapatok a 2. vagy a 4. kalapba kerülnek (legutóbb a 4.-ben voltak). Ha a FIFA a 2010-es vb-sorsolás nyomvonalán halad, akkor a 2. kalapba kerül a négy ázsiai és a négy CONCACAF-zónás csapat, a 4.-be nyolc európai, a 3.-ba pedig az afrikaiak, a maradék két dél-amerikai és egy európai. Kérdés, melyik lesz az az egy európai csapat, amelyik saját regionális zónáján kívülre kerül a sorsoláson – erre nézve semmi támpont nincs még. Ha az októberi világranglista alapján a legrosszabb európai csapatot sorolják át a 3. kalapba, az Franciaország lesz. A legtöbb infografika ezt tekinti kiindulópontnak – ha halálcsoportot akar sorsolni magának, akkor most meg is teheti egy kiváló kis program segítségével!

A világbajnoki sorsolást 2013. december 6-án, a bahiai Costa do Sauípe üdülőkomplexumban tartják meg, közép-európai idő szerint 17 órakor.

…ez meg a Marca beosztása. Kattintson és sorsoljon a vb-re!
…ez meg a Marca beosztása. Kattintson és sorsoljon a vb-re!
A FIFA még nem közölte a pontos kalapbeosztást – december 6-ig vadul lehet számolgatni (Fotó: Reuters)
A FIFA még nem közölte a pontos kalapbeosztást – december 6-ig vadul lehet számolgatni (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik