F1: Németország bejelentkezett, Hollandia ingyen rendezne nagydíjat

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.04.29. 16:04
null
A hollandok szerint a FOM-nak kell a zsebébe nyúlnia, ha futamot szeretne (Fotó: AFP)
Az már biztos, hogy a Formula–1 irányítói úgy tervezik, még a nyáron kezdetét veszi a 2020-as idény. A koronavírus-járvány miatt továbbra is rengeteg a kérdőjel az új versenynaptárral kapcsolatban: Olaszország és Belgium tagadja, hogy nem rendez versenyt, Németország bejelentkezett, a Holland Nagydíj szervezői ingyen, míg az oroszok közönség előtt bonyolítanák le az eseményt.

 

Hétfőn több fontos döntés is született a 2020-as idény megrendezésével kapcsolatban: előbb hivatalossá tették a Francia Nagydíj törlését, majd az is biztossá vált, zárt kapuk mögött rendezik meg a Brit GP-t a koronavírus-járvány miatt. Itt azonban még nem ért véget a bejelentések sora, hiszen nem sokkal később a sorozat irányítói hivatalos közleményt tettek közzé, miszerint úgy készülnek, a július 5-i Osztrák Grand Prix-val veheti kezdetét az idei kiírás, és tervezetet osztottak meg arról is, nagy vonalakban hogyan nézhet ki az áttervezett versenynaptár.

Pontos dátumokat és helyszíneket azonban nem hoztak nyilvánosságra, nem úgy, mint a német Bild, amely egy kész naptárral állt elő. A két Osztrák, Brit, illetve Magyar Nagydíjat is magába foglaló naptárban viszont nem szerepelt többek között Spanyolország, Belgium és Olaszország sem – a megosztott esetleges versenynaptár így több értesüléssel is szembe ment, hiszen Magyarország továbbra is az augusztus 2-i futamrendezésre készül, míg a spanyolok, a belgák és az olaszok cáfolták, hogy idén nem bonyolítanak le versenyt.

„Továbbra is hisszük, hogy futamot rendezhetünk Monzában, még ha biztosan nézők nélkül is kell tennünk. Nem tudom, ki terjeszti az álhíreket az Olasz Nagydíj törléséről. Természetesen nem látunk a jövőbe, így nem tudhatjuk, mi lesz a helyzet szeptember elején, de bízunk benne, hogy a vészhelyzetnek vége lesz. Addig is azon dolgozunk, hogy előkészítsük a pályát egy nézők nélküli versenyhez” – jelentette ki Angelo Sticchi Damiani, az Olasz Automobilklub elnöke, aki azt is leszögezte, Monzában biztosan nem lesz fordított menetirányú futam.

Belgiumban bár szeptemberig betiltották a tömegrendezvények szervezését, a Formula–1-es esemény megtartásával kapcsolatban továbbra sem született döntés. A spái nagydíj lebonyolítása tehát még mindig erősen kérdéses, azonban a pályaigazgató, Vanessa Maes cáfolta azon állításokat, miszerint lefújták a versenyt.

„Továbbra is kapcsolatban állunk a FOM-mal, illetve a kormánnyal, és egyeztetünk a zárt kapus futam lebonyolításának feltételeiről.”

Igaz, Németország és Hollandia a Bild versenynaptárában sem kapott helyet, több forrás is arról szól, a hockenheimi versenyhétvége szervezői kapcsolatba léptek a Formula–1-gyel, míg a hollandok bizonyos feltételeket szabtak.

„Rengeteg pénzről beszélünk, ami persze nemcsak Zandvoortra, hanem más országokra is vonatkozik. Most leginkább arról szól a történet, mennyire mély a FOM zsebe, és miként tudják ezt kezelni ebben a nehéz helyzetben. Ha nézők nélkül tartunk GP-t Zandvoortban, akkor az azért lesz, mert a közönség ezt akarja. Láttuk itt, illetve a különböző online platformokon, hogyha választani kell aközött, hogy nem lesz verseny, vagy nézők nélkül rendezzük meg az eseményt, akkor nagy a támogatottsága annak, hogy megtartsunk egy olyan futamot, amelyet csak a televízión keresztül követhetnek a nézők. Csak ebben az esetben vesszük fontolóra” – magyarázta Jan Lammers versenyigazgató.

A hollandokhoz hasonlóan az oroszok is kedvezőbb feltételeket szeretnének, továbbá ragaszkodnak az eredeti időpontjukhoz is, igaz, adott esetben nyitottak a változtatásokra, ha nézők előtt tarthatják meg az eseményt.

„Szándékunkban áll közönség előtt, a Formula–1 által eredetileg kijelölt időpontban megrendezni az Orosz Grand Prix-t, így továbbra is készülünk az ország történetének hetedik F1-es nagydíjára. Amennyiben a körülmények úgy hozzák, elvileg lehetne változtatni, azonban ebben az esetben a szerződés feltételein is módosítani kell. Egyelőre nem érkezett ajánlat az F1-től, azonban mi mindenképpen szeretnénk megtartani az eredeti, szeptember huszonhetedikei időpontot” – jelentette ki az Orosz GP szóvivője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik