Verstappen kezdett az élen; Alonso beékelődött a két Red Bull közé a szaúdi nyitányon

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 14:08
null
Verstappen volt a leggyorsabb az első szabadedzésen (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzésén. A címvédőt Fernando Alonso (Aston Martin) és Sergio Pérez (Red Bull) követte, míg az első ötös sorát George Russell (Mercedes) és Charles Leclerc (Ferrari) zárta.

Szünet nélkül folytatódott a bajnokság, a Formula–1 mezőnye Bahrein után az 1260 kilométer távolságra található szaúd-arábiai Dzsidda felé vette az irányt, ahol a hétvégén kezdődő ramadán miatt a csütörtöki első szabadedzéssel kezdődött meg a versenyhétvége programja.

A fő esélyesként a Red Bull érkezett meg a helyszínre, de arra lehetett számítani, hogy az idénynyitón fölényes győzelmet arató Max Verstappennek ezúttal nehezebb dolga lesz, hiszen az utcai pályákon remek formába lendülő Sergio Pérez, valamint a riválisok is nagyobb fenyegetést jelenthetnek rá.

A paddockba visszatért Carlos Sainz Jr. is, aki rosszullét miatt volt kénytelen kihagyni a szerdai sajtónapot. A meglehetősen meleg körülmények között kezdődő gyakorlás korai szakaszában George Russell érte el a legjobb időt, a Mercedes brit pilótája 1:30.554-et futott a kemény keveréken, s előnye 250 ezred volt a tavalyi pole pozíciós Pérez előtt.

Harmadikként Verstappen érkezett 359 ezredes lemaradással, majd Charles Leclerc és Fernando Alonso tette teljessé az első ötöst, míg az autó hátuljának pattogására panaszkodó Lewis Hamilton a hatodik helyet foglalta el.

Félidőhöz közeledve egyre több versenyző teljesített kört a lágy gumin, aminek eredményeként folyamatosan javultak a köridők, és jócskán átalakult a sorrend is. Az élre a címvédő Verstappen állt, aki a mezőnyből elsőként ment be 1:30 alá. A holland 1:29.59-nél állította meg a stoppert, s 186 ezreddel előzte meg az utolsó tíz percben a második helyre előrelépő Alonsót, aki így meghiúsította a Red Bull 1–2-t, hiszen Pérezt utasította maga mögé. 

A negyedik pozícióban Russell következett, majd Leclerc vezérletével a Ferrari kettőse, aztán Lando Norris, Hamilton, az egyszer a falat is eltaláló Lance Stroll, illetőleg Alexander Albon tette teljessé az első tízest. 

Az Alpine-versenyzők a tizenharmadik és a tizenhetedik helyet foglalták el, míg az utolsó két pozícióban a Haas duója zárt. 

Folytatás 18 órakor a második szabadedzéssel. 

 
4. SZAÚD-ARÁBIAI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 7., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:29.659
2. szabadedzés18.00–19.00
MÁRCIUS 8., PÉNTEK
3. szabadedzés14.30–15.30
Időmérő18.00–19.00
MÁRCIUS 9., SZOMBAT
A verseny (50 kör, 308.45 km) rajtja18.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Ausztrál Nagydíj, MelbourneMárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik