Verstappen-elsőség az ausztrál időmérőn; Hamilton a Q2-ben búcsúzott

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.23. 05:45
Verstappen pályafutása 35. pole pozícióját szerezte (Fotó: AFP)
Max Vestappen (Red Bull) szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjén. A címvédőt a vakbélműtét után visszatérő Carlos Sainz Jr. (Ferrari) és Sergio Pérez (Red Bull) érkezett, míg az első ötös sorát Lando Norris (McLaren) és Charles Leclerc (Ferrari) zárta.

Az Ausztrál Nagydíj nyitó napján Charles Leclerc révén a Ferrari érte el a leggyorsabb kört, és a maranellói alakulat lendülete a folytatásban sem esett vissza, a monacói versenyző az élen, míg a vakbélműtét után visszatérő csapattársa, Carlos Sainz Jr. a harmadik helyen zárt a szombati egyórás gyakorláson. Kettejük közé a címvédő Max Verstappen ékelődött be, míg negyedikként Lewis Hamilton érkezett, méghozzá viszonylag kis lemaradással.

Az első négyest ugyanis mindössze 92 ezred választotta el egymástól, ami izgalmas csatát vetített előre a pole pozícióért.  Az időmérő legnagyobb kérdése így az volt, az idén először alulmarad-e Verstappen és a Red Bull egy körön.

Az már a kvalifikáció előtt biztossá vált, hogy nem lesz teljes a mezőny: Alexander Albon az első szabadedzésen törte össze a Williamst, melynek a váza is menthetetlenül sérült. Mivel a grove-iaknak nem állt rendelkezésére tartalék az elemből, kénytelenek voltak egy autóval folytatni a hétvégét.

Noha a hibát a thaiföldi követte el, az árát Logan Sargeant fizette meg, miután a csapat úgy döntött, a házon belül rendre jobb teljesítményt nyújtó Albon kapja meg a csapattárs által használt vázat, míg az amerikai a bokszfalról volt kénytelen követni az eseményeket.

Az első szakaszban a két Ferrari viaskodott egymással az élen, az első köröket követően Leclerc vezetett, ám később Sainz foglalta el az első helyet, amit már nem is engedett ki a kezei közül. Az 1:16.731-es időt jegyző spanyolt Pérez vezérletével a Red Bull pilótapárosa követte, míg az első ötöst Fernando Alonso és a veszélyzónát is megjáró George Russell tette teljessé.

A hatodik Albon lett az egyetlen állva maradt Williamsszel, majd Cunoda Juki, a hazai pályán versenyző Oscar Piastri, Lance Stroll, Lando Norris, Lewis Hamilton, a falat is lekoccoló, és defektet szenvedő Esteban Ocon, illetve Kevin Magnussen zárta a továbbjutók sorát.

Kiesett: Nico Hülkenberg, Pierre Gasly, a továbbjutást érő körét a pályakiszélesítés miatt elvesztő Daniel Ricciardo, valamint a 10-es kanyar kerékvetőjénél a Saubert megrongáló Csou Kuan-jü.

 

A második szakaszban szinte végig a top 5 csapat versenyzői sorakoztak a továbbjutó helyeken, ám az utolsó pillanatban Cunoda nagyot javított, miközben a Melbourne-ben pole pozíciós rekordtartó Hamilton hibázott a gyors körén, ami a japán továbbmenetelét, míg a hétszeres világbajnok kiesését eredményezte. A brit mindössze 59 ezreddel maradt el a tizedikként végző márkatársától, Russelltől.

Az élen eközben Sainz végzett 1:16.189-es idővel, a spanyol pilóta 115 ezreddel előzte meg Leclerc-t, majd Verstappen, Piastri, Pérez, Alonso, Norris, Stroll, Cunoda, valamint  az állva maradó Ezüstnyíl egészítette ki az első tízest.

Kiesett: Hamilton, Albon, Bottas, Magnussen és Ocon. 

 

A harmadik szakasz Verstappen-elsőséggel vette kezdetét, a holland az első próbálkozások után 1:16.048-cal állt az élen, a második Sainz 283, míg a harmadik Leclerc 387 ezreddel maradt el tőle. Negyedikként a gyors körén hibázó Pérez érkezett, míg az ötödik pozícióban Norris várta a folytatást. 

Verstappen az újabb próbálkozása alkalmával még tovább faragott az idején, és 1:15.915-ös körrel szerezte meg idei harmadik, míg pályafutása 35. pole pozícióját. A holland mellől Sainz várhatja vasárnap a piros lámpák kialvását, a második sorban Pérez és Norris foglalhat helyet, míg a gyors körén hibázó Leclerc az ötödik rajtkockából rugaszkodhat el. 

A hatodik Piastri lett, majd Russell, Cunoda, Stroll és Alonso tette teljessé az első tízest.

Folytatás vasárnap reggel 5 órakor a versennyel.

 

 

38. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 22., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:18.564
2. szabadedzés1. Leclerc 1:17.277
MÁRCIUS 23., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Leclerc 1:16.714
Időmérő1. Verstappen 1:15.915
MÁRCIUS 24., VASÁRNAP
A verseny (58 kör, 306.124 km) rajtja5.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik