Hamilton vezérletével a Mercedes kettőse az élen a villanyfényes bahreini edzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 15:31
Hamilton volt a leggyorsabb a villanyfényben (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton vezérletével a Mercedes párosa zárt az élen a Formula–1-es Bahreini Nagydíj második szabadedzésén. Az „ezüstnyilakat" Fernando Alonso (Aston Martin) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) követte, míg az első ötöst Oscar Piastri (McLaren) zárta. A címvédő Max Verstappen (Red Bull) a hatodik lett.

 

Nem várt eredményt hozott az idénynyitó Bahreini Nagydíj első szabadedzése, amelyen Daniel Ricciardo bizonyult a leggyorsabbnak a McLaren kettőse, valamint csapattársa, Cunoda Juki előtt, miközben az egyértelmű favoritnak tartott címvédő Max Verstappent még Fernando Alonso is megelőzte, a holland így a hatodik helyen zárt. A kép ugyanakkor csalóka volt, hiszen az első négyes eggyel lágy gumin futotta a legjobb idejét, mint a többiek, így a két fő esemény, az időmérő és a verseny szempontjából sokkal mérvadóbb második gyakorláson arra lehet számítani, hogy alaposan átalakul a napfényben látott sorrend.

Viszonylag gyorsan előkerült a lágy keverék, az első próbálkozások után Lewis Hamilton 1:30.751-es idővel vezetett, a hétszeres világbajnokot Fernando Alonso követte, majd Charles Leclerc, illetve Verstappen vezérletével a Red Bull kettőse zárta az első ötös sorát. A „vörös bikák” hátránya 5-7 tized között mozgott, miközben Carlos Sainz Jr., Lance Stroll és az eleinte többször is hibázó George Russell a 6–8. pozícióban foglaltak helyet. Noha a folytatásban többen is faragtak a saját legjobb idejükön, félidőben továbbra is Hamilton nevével kezdődött az időlista.

A Mercedesszel az utolsó közös idényét teljesítő brit két tizeddel előzte meg az időközben második helyre előrelépő csapattársát, Russellt, harmadikként Sainz érkezett, majd Oscar Piastri és Verstappen alkotta a top 5-öt. Utóbbi lemaradása ekkor közel fél másodperc volt.

Hamiltonnál a folytatásban sem volt gyorsabb, így kissé váratlanul a hétszeres világbajnok elsőségével zárult a villanyfényes tréning. Másodikként ráadásul Russell végzett, így a Mercedes határozottan a legjobb nyitó napját tudhatja maga mögött az új szabályrendszer bevezetése óta. A harmadik pozícióba Alonso zárkózott fel az Aston Martinnal, mögötte Sainz és Piastri következett, Verstappen kiszorult az első ötösből. A hetedik – meglepetésre – Nico Hülkenberg lett a tavaly a konstruktőri bajnokságban utolsóként végző Haasszal, majd Lance Stroll, Leclerc, illetőleg Pérez következett az első tízesben.

Folytatás pénteken 13 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel.

 


 

20. BAHREINI NAGYDÍJ
FEBRUÁR 29., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Ricciardo 1:32.869
2. szabadedzés16.00–17.00
MÁRCIUS 1., PÉNTEK
3. szabadedzés13.30–14.30
Időmérő17.00–18.00
MÁRCIUS 2., SZOMBAT
A verseny (57 kör, 308.238 km) rajtja16.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Szaúdi Nagydíj, Dzsiddamárcius 9., 18.00
Ausztrál Nagydíj, Melbournemárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, Szuzukaáprilis 7., 7.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik