F1: Hamilton a Mercedes gyárában járt, bizakodóan távozott

Vágólapra másolva!
2023.12.11. 14:08
null
Hamilton számára a magyarországi rajtelsőség jelentette az év fénypontját (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton a múlt heti gyári látogatása után bizakodóan beszélt a 2024-es esélyeikről.

 

 

Lewis Hamilton két egymást követő évben maradt győzelem nélkül azután, hogy korábban valamennyi évben legalább egyszer diadalmaskodott a Formula–1-es pályafutása során. A hétszeres világbajnok az évértékelő interjújában többek között beszélt arról is, volt olyan pillanat, amikor megkérdőjelezte magát, és abban sem volt biztos, hogy érdemes folytatnia, hiszen tudja, karrierje azon szakaszában jár, amikor nem igazán nyerhet.

A hétszeres világbajnok azonban nem adta fel a csatát, és továbbra is küzd azért, hogy visszavezesse a Mercedest az élre, és harcba szállhasson hőn áhított nyolcadik címért. A brit múlt csütörtökön, vagyis egy nappal a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) múlt pénteki díjátadó gálája előtt tett látogatást csapata két gyárában, Bracleyben és Brixworth-ban, ahonnan elégedetten távozott.

Csütörtökön jártam a csapatnál, hogy megköszönjem mindenkinek az elképesztő munkáját, amit az idén végzett. Különleges időszaka ez az évnek, hiszen lecsillapodsz, és várod, hogy merre tovább. A hangulat nagyon pozitív, mindenki nagyon hálás azért, hogy sikerült megszereznünk a konstruktőri második helyet azt követően, hogy ilyen sok kihívással szembesültünk az idén. Mindig érzelemdús. Már olyan sok ideje vagyok a csapattal, de valahányszor visszamegyek Brixworth-ba és Brackleybe, mindig eszembe juttatja, hogy milyen nagy csapat dolgozik azon, hogy előrébb jussak."

„Látod az összes embert, az újakat, azokat, akik akkor érkeztek, amikor már itt voltam, valamint azokat, akik jóval előttem is itt voltak, vagy azokat, akik a Formula–1-es bemutatkozásom óta dolgoznak a motorjaimon. Elképesztő látni a fejlődést és a növekedést. A csapatunk emellett egyre sokszínűbbé is válik, amit örömmel látok, mert helyes irányba haladunk."

Hamilton megnézte a 2024-es konstrukciót, a W15-öst is a szélcsatornában, és elégedettséggel töltötte el, amit látott. „Nehéz megmondani, hiszen nem vagyok mérnök vagy tervező. Mindig izgalmas időszaka ez az évnek, hiszen láthatom az autót a szélcsatornában. Mindig elmegyek oda, amikor a gyárban járok, hogy megnézhessem, hogyan alakul a kocsi, merre tartunk vele. Amikor csütörtökön jöttem el, beugrottam, hogy lássam, hogyan áll a gép, és amikor vissza fogok jönni, újra teljesen más autó lesz. Teljes mértékben megbízom mindenkiben, aki a kocsin dolgozik, és remélem, hogy sokkal versenyképesebbek leszünk a következő idényben."

„Minden egyes évben vannak csúcspontok és mélypontok, és ez az idén sem volt másként. Amikor először pályára hajtottunk Silverstone-ban, realizáltuk, hogy valószínűleg nem fogunk harcba szállni a világbajnoki címekért, így át kellett értékelnünk a céljainkat, és el kellett kezdenünk dolgozni a felzárkózáson. Jó érzés látni, hogy sosem adtuk fel. A csapatban senki sem adta fel. Mindenki pozitív maradt, és igazán lelkesítő volt látni, hogyan kezelték valamennyien a helyzetet. Az ember megtanulja jobban értékelni a pillanatot, egymást, az alakulaton belül minden egyes embert, az elért eredményeket, és amikor végre újra dobogóra kerülünk, talán jobban becsüljük, mint valaha."

A Magyar Nagydíj időmérője volt a csúcspont. „A magyarországi pole pozícióm volt a fénypont, egy olyan pályán értem el, amit szeretek. Az, hogy akárcsak néhány pillanatra megfosztottuk a Red Bullt a trónjától, sok reményt adott nekünk. Tudtuk, hogy ha továbbra is keményen nyomjuk, akkor talán egyszer odaérhetünk."

Hamilton a pénteki díjátadó gálán nemcsak a 2024-es esélyekről, hanem nemrég kitört botrányról is beszélt, amely a Wolff-házaspárt érintette. A hétszeres világbajnok kijelentette, hogy a szövetségben mindig vannak olyan személyek, akik próbálják hátráltatni a sportág fejlődését, valahányszor előrelépnek a befogadás és a sokszínűség terén, majd hozzátette, csalódottsággal tölti el, hogy az FIA megpróbálta megkérdőjelezni a sportág egyik leghihetetlenebb női vezetőjét, Susie Wolffot.

A brit elfogadhatatlannak nevezte azt, ahogyan a szövetség kezelte a helyzetet, illetve a helyszínválasztás kapcsán is megjegyzést tett, ugyanis szerinte nehezen összeegyeztethető az a fenntarthatósági törekvések mellett. Mindezt követően az előzetes hírek szerint tiltakozásként a harmadik helyezéséért járó díjat sem vitte haza, és azt egy szerencsés szurkolónak adta, ám a Mercedes azóta tisztázta, hogy nem történt ilyesmi, Hamilton a korábbi alkalmakhoz hasonlóan az idén is elfogadta a szervezők arra tett ajánlatát, hogy a trófeát elküldik a csapatnak, ezért otthagyta.

Hamilton egyébként 2020 óta először volt jelen a díjátadón, hiszen 2021-ben bojkottálta az eseményt azt követően, hogy ellentmondásos körülmények között vesztette el a bajnoki címet Abu-Dzabiban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik