F1: tíz fiatal is szerephez jut Abu-Dzabiban – Verstappen és Pérez sem ül autóba

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 18:12
null
Az F2-es éllovas Pourchaire Mexikó után Abu-Dzabiban vezetheti az Alfa Romeót (Fotó: Twitter/TPourchaire)
A Formula–1-es Red Bull mindkét versenyzője, Max Verstappen és Sergio Pérez a bokszfalról lesz kénytelen figyelni az eseményeket az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén. Rajtuk kívül többek között Lewis Hamilton, Charles Leclerc, Lando Norris, valamint Fernando Alonso sem lesz ott pénteken a nyitó edzésen.

 

Mint ismert, valamennyi Formula–1-es csapatnak két alkalommal kell lehetőséget biztosítania olyan fiatal versenyzőnek, aki pályafutása során legfeljebb két nagydíjon állt rajthoz a királykategóriában. Az idényzáró előtt az alakulatok közül kettő lóg ki a sorból: az AlphaTauri összességében három olyan pilótának is esélyt adott, aki megfelel a kritériumoknak, míg a Red Bull egynek sem. A többiek eközben kivétel nélkül egy-egy alkalommal éltek a lehetőséggel az év során, így összesen tíz fiatal jut szerephez a hétvégén rendezendő Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén.

RED BULL

15. ABU-DZABI NAGYDÍJ
NOVEMBER 24., PÉNTEK
1. szabadedzés: 10.30–11.30
2. szabadedzés: 14.00–15.00
NOVEMBER 25., SZOMBAT
3. szabadedzés: 11.30–12.30
Időmérő: 15.00–16.00
NOVEMBER 26., VASÁRNAP
A verseny (58 kör, 306.183 km) rajtja: 14.00

Az osztrák csapat tehát az egyetlen, amely az év utolsó versenyhétvégéjére hagyta mindkét tesztet, így Max Verstappen és Sergio Pérez is a bokszfalról lesz kénytelen figyelni az eseményeket az első hatvanperces tréningen. A Red Bull azzal indokolta a döntését, hogy nem tudta, miként alakul az idény, s emellett kiemelte, Abu-Dzabiban az első gyakorlás kihagyása nem hozza hátrányos helyzetbe a versenyzőit sem, mivel eltérő körülmények között bonyolítják le, mint a két fő eseményt, az időmérőt és a versenyt.

A „vörös bikák" autóit a Formula–2-ben versenyző Isack Hadjar, illetve a csapatszimulátorában 2018 óta tesztelő és a Formula–E-ben címvédő Jake Dennis vezetheti. Előbbi az AlphaTauriban már vezethetett a Mexikóvárosi GP-n, míg utóbbi szempontjából azért lesz fontos, hogy élesben is kipróbálja a kocsit, mert így sokkal jobb rálátása lesz arra, mennyire tér el a szimuláció a valóságtól, vagyis hatékonyabban fog tudni dolgozni a jövőben.

MERCEDES

Az „ezüstnyilaknál" Mexikóváros után Abu-Dzabiban is az F2-es Frederik Vesti kap lehetőséget, a dán az előbbi helyszínen George Russell helyét foglalhatta el, jó benyomást téve a csapatfőnökre, Toto Wolffra. Az F2-es bajnokságban az utolsó nagydíj előtt 25 pontos lemaradással a második helyet elfoglaló dán most Lewis Hamiltont állítja félre pénteken.

FERRARI

A maranellóiaknál újra Robert Svarcmann ülhet volán mögé, a Scuderia tartalék pilótája az augusztus végi Holland Grand Prix-n Carlos Sainz Jr. autóját foglalhatta el, és az utolsó helyen zárt a mért kört futók között. Most hétvégén Charles Leclerc helyét veszi át azt követően, hogy Abu-Dzabiban már az előző évben is kocsiba ülhetett. Akkor 24 megtett körrel a hetedik pozícióban zárt, hátránya fél másodperc volt a monacói mögött.

MCLAREN

A wokingiak az egyik lehetőségüket már az idénynyitó Bahreini Nagydíjon felhasználták, hiszen az újonc Oscar Piastri megfelelt a követelményeknek. Az ausztrál mellett a Lando Norris autóját elfoglaló Pato O'ward hajthat pályára a nyitó tréningen. Az ír származású mexikói versenyző az előző idényben is az utolsó hétvégén jutott szerephez, akkor 22 kört teljesített, és a 18. helyen végzett.

ASTON MARTIN

A silverstone-iak mindkétszer a csapat tartalék versenyzőjének, Felipe Drugovichnak adnak esélyt. A brazil az Olasz Grand Prix-n Lance Stroll kocsiját terelgethette a pályán, míg Abu-Dzabiban Fernando Alonsót állítja partvonalra.

ALPINE

Az enstone-iak tavalyhoz hasonlóan az idén is kizárólag Jack Doohannek biztosítanak tesztelési esélyt. A Formula–2-ben jelenleg negyedik helyen álló, és a sorozatban jövőre az utolsó idényét teljesítő fiatal ezúttal is Mexikóvárosban és Abu-Dzabiban vezethet. Előbbi helyszínen Pierre Gasly helyén tizennyolcadikként zárt, míg most Esteban Ocon autóját veheti birtokba.

WILLIAMS

A McLarenhez hasonlóan a grove-iak is az első versenyhétvégén teljesítették az egyik kötelezettségüket, mivel az újonc Logan Sargeanttel vágott neki a 2023-as idénynek. Az amerikai mellett Zak O'Sullivan ül volán mögé az első gyakorláson Abu-Dzabiban. A versenyző másodikként végzett a Formula–3-ban, és jövőre már a Formula–2-ben bizonyíthat.

ALPHATAURI

A faenzaiak a később menesztett Nyck de Vriesszel már az idénynyitón kihasználták az egyik lehetőséget, és bár pont a holland ülését átvevő, de megsérülő Daniel Ricciardót helyettesítő Liam Lawson is megfelelt az elvárásoknak, mindkét versenyző ugyanazt az autót vezette, így a csapatnak a másik autóban is esélyt kellett adnia egy fiatalnak. Az alakulat ezt a kötelezettségét ugyanakkor már Mexikóvárosban teljesítette, akkor Hadjar Cunoda Jukit ültette fel a bokszfalra.

ALFA ROMEO

Az olasz-svájci istálló Mexikó után Abu-Dzabiban is ThéoPourchaire-nek ad esélyt. Az F2-es záró hétvégére a bajnokság élén megérkező francia az előbbi helyszínen Valtteri Bottas kocsiját foglalhatta el, túl sok kört ugyanakkor nem tudott megtenni, mert mechanikai probléma adódott az Alfa Romeóval. A pilóta így most szerencsésebb tréningben bízik Csou Kuan-jü helyetteseként.

HAAS

Az amerikaiak megint Oliver Bearmant ültetik a volán mögé, az F2-es versenyzők közül a mexikóvárosi első gyakorláson a legjobb helyezést elérő pilóta Nico Hülkenberg autóját foglalhatja el. A Ferrari-akadémista egyébként remekül teljesít, négy versenyen is győzedelmeskedett már az F2-es újoncévében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik