F1: inkább félig üres lehet a pohár a McLarennek és az Aston Martinnak

Vágólapra másolva!
2023.11.30. 19:23
null
Lance Stroll és Lando Norris csatája Katarban (Fotó: Getty Images)
Az Aston Martin kiemelkedően kezdte, a McLaren pedig még jobban zárta a 2023-as F1-es idényt, a két csapatnak mégis be kellett érnie a konstruktőri tabella negyedik és ötödik helyével.

 

Mintha csak a McLarennél nem vették volna észre, hogy a 2023-as F1-es évad nem a nyáron kezdődik, az Aston Martinnál pedig azt, hogy nem a nyáron fejeződik be... A két csapat teljesen ellentétes két félévet produkált, és míg az idény elején a silverstone-iak, a végén már a wokingiak álltak gyakran az erősorrend második helyén. A felemás időszakok miatt azonban a végelszámolásnál már nem volt esély a stabilabban teljesítő Mercedes, Ferrari duóval szemben.

ASTON MARTIN

Amikor Fernando Alonso 2022. augusztus 1-jén aláírt az akkor a konstruktőri tabella utolsó előtti helyén álló Aston Martinhoz, sokan bolondnak nézték, pedig alig több, mint fél évvel később kiderült, nagyon is jól döntött, amikor átnyergelt az Alpine-tól a silverstone-iakhoz. Lawrence Stroll alakulata ugyanis elképesztően nagyot ugrott előre a télen, és vadonatúj autója a Red Bull után sokáig a második leggyorsabb volt, amellyel Alonso némi szerencsével és jobb stratégiával megnyerhette volna a Monacói Nagydíjat.

A kétszeres világbajnok augusztus végéig hét dobogós helyezést szerzett, a nyár közepétől azonban már egyértelműen látszottak arra utaló jelek, hogy az Aston Martin idényközi fejlesztései nem annyira hatékonyak, mint a közvetlen riválisoké. A top hármas helyezések kezdtek egyre inkább elmaradozni, sőt, ősszel az austini átfogó fejlesztési csomag sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így az istállót nemcsak a Mercedes és a Ferrari, hanem a McLaren is lehagyta a pontversenyben.

Szinte hihetetlen, hogy ilyen erős évadkezdet után a silverstone-i csapat csupán egy hellyel végzett előrébb a 2022-es, hatodik konstruktőri pozíciójánál, vagyis az idény legfőbb tanulsága, hogy a jövőben erősebb fejlesztőmunkára lesz szükség menet közben. Az elmúlt időszakban elcsábított szakembereket figyelve egyébként erre van is esély, de az biztos, hogy az istálló kulcsfiguráinak jobban össze kell csiszolódniuk ahhoz, hogy jövőre a top háromban végezzenek.

MCLAREN

A McLaren épp ellentétes utat járt be az Aston Martinnal, sőt, a wokingiak idény eleji és végi teljesítménye még szélsőségesebb volt. A téli teszten annyira pocséknak bizonyult az autó, hogy Lando Norris elkeseredettségében ököllel ütötte a garázs falát, és a konstrukcióval az évad első harmadában valóban nem lehetett épkézláb eredményt elérni. A wokingiak a Kanadai Nagydíj után csak azért nem a tabella utolsó helyein szerénykedtek, mert a melbourne-i piros zászlós káoszból szerencsésen jöttek ki.

A háttérben viszont folyamatosan készültek a fejlesztések, és Ausztriában már be is vetették a Red Bull által ihletett újdonságokat, amelyekkel rögtön megindult felfelé a csapat. Nagyon ritkán látni egy idényben olyan hirtelen ugrást, amit a McLaren mutatott, és a számok is magukért beszélnek: a csapat a szezon első nyolc futamán nagy adag szerencsével is csak 17 pontot kapart össze, a következő nyolcon pedig 155-öt pakolt hozzá. Mivel lendülete ezután sem fogyott jelentősen, az Aston Martint megelőzve a konstruktőri tabella negyedik helyén zárt, mégis félig üres lehet a pohár Wokingban, mert ha már az év elején sikerült volna bevetni a továbbfejlesztett autót, az összetettbeli ezüst is elérhető lett volna.

A csapat összetétele folyamatosan erősödik, mert Andrea Stella csapatfőnök maga is kiváló mérnök, a technikai topvezetők közé pedig sikerült elcsábítani a Ferraritól David Sanchezt, a Red Bulltól pedig Rob Marshallt, akik Peter Prodromouval együtt felelnek majd a 2024-es autó megalkotásáért. Sokan úgy vélik, a McLaren jövőre megszerezheti az idén elszalasztott konstruktőri második helyet.

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
PILÓTAGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
1.Max Verstappen1921229575
2.Sergio Pérez210202285
3.Lewis Hamilton-6224234
4.Fernando Alonso-8211206
5.Charles Leclerc-617-206
6.Lando Norris-
7161205
7.Carlos Sainz Jr.1321-200
8.George Russell-2201175
9.Oscar Piastri-2131 97
10.Lance Stroll--13- 74
11.Pierre Gasly-113- 62
12.Esteban Ocon-113- 58
13.Alexander Albon--8- 27
14.Cunoda Juki--5- 17
15.Valtteri Bottas--4- 10
16.Nico Hülkenberg--2- 9
17.Daniel Ricciardo--1- 6
18.Csou Kuan-jü--3- 6
19.Kevin Magnussen--3- 3
20.Liam Lawson--1- 2
21.Logan Sargeant--1- 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik