F1: Vettel újra autóban; a Red Bull szerint van esély a visszatérésre – videók

Vágólapra másolva!
2023.09.10. 13:52
null
Vettel a 2011-es Red Bull-lal körözött a Nordschleifén (Fotó: AFP)
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel múlt hétvégén újra Formula–1-es autóba ült, méghozzá egy legendás pályán, a Nordschleifén. A tavaly visszavonult versenyző a nürburgringi 12 órás versenyhétvége keretein belül vezette korábbi bajnoki versenygépét, az RB7-est.

 

 

 

Sebastian Vettel az előző év végén akasztotta szögre a bukósisakját, s noha pályafutása során vezetett többek között a Ferrarinál, valamint az Aston Martinnál is, a legnagyobb sikereit a Red Bull színeiben érte el. A német 44 pole pozíciót, 38 futamgyőzelmet és négy világbajnoki címet szerzett a „vörös bikákkal", így nagy várakozás előzte meg az újraegyesülést.

Vettel a Nürburgringi 12 órás verseny keretein belül vezethette a 2011-es versenygépét, az RB7-est, amellyel tizenegy alkalommal szelte át elsőként a célvonalat, és pályafutása harmadik világbajnoki címét jegyezte. A német mellett a jelenleg az AlphaTaurinál versenyző Cunoda Juki, illetve a korábbi pilóta, David Coulthard is pályára gurult, utóbbi a Holland Nagydíj második szabadedzésén kézközépcsont-törést szenvedő Daniel Ricciardót helyettesítette a bemutatón.


„Az autóban ülni olyan érzés, mintha időkapszulában lennék. Elöntenek az emlékek. Néhány srác itt van az akkori csapatból, az autó sem változott. Az eredeti, 2011-es ülést használom, amire büszke vagyok, hiszen a jelek szerint nem híztam meg" – viccelődött a négyszeres bajnok, aki beszélt arról is, miért fontos, hogy a környezetre nem káros, szintetikus üzemanyagot használtak az eseményen.

„A motorsport az én nagy szenvedélyem, és szeretném életben tartani. Az üzemanyag szintetikusan is előállítható. Lehet, hogy nem ez az egyetlen megoldás, de a megoldás része. Fontos, hogy mindannyian felismerjük, tennünk kell valamit. A legjobb, hogy az autóban egyáltalán nem lehet érezni semmilyen különbséget, ugyanolyan szórakoztató" – hangsúlyozta.

 

A német azt is elárulta, hogy a Japán Nagydíjon újra fel fog tűnni a paddockban, a pilóta korábban a monacói versenyhétvégén volt kint a helyszínen, illetve ott volt Silverstone-ban is, amikor Ricciardo a Pirelli-teszten vezethette a Red Bullt.

Vettelt arról is kérdezték, a mostani élmény elgondolkoztatta-e arról, helyes döntés volt a visszavonulás. Bár a német úgy nyilatkozott, hogy egyelőre boldogul, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint van esély a visszatérésre.

 

„Szerintem Vettel most úgy érzi, nincs konkrét feladata, és nem tudja, pontosan mit kellene tennie. Döntenie kell. Úgy gondolom, a versenyzői fejezet még nem zárult le a számára" – jelentette ki, igaz, elismerte, nincs sok esély a Red Bull-os újraegyesülésre.

Jelenleg érvényben lévő szerződéseink vannak, és viszonylag sokáig kitartanak. (Sergio) Péreznek is fix helye van 2024-ig. Az AlphaTaurinál eközben már van egy tapasztalt versenyzőnk Ricciardo személyében. Emellett úgy gondolom, ha Sebastian visszatér, akkor élcsapatba szeretne kerülni, és harcba szállni a győzelemért."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik