F1: sorsdöntő teszt áll Ricciardo előtt – közel a visszatérés?

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 13:22
null
Ricciardo egyre közelebb a visszatéréshez (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull harmadik számú versenyzője, Daniel Ricciardo a Silvertone-ban megtartott Pirelli-teszten vezetheti az RB19-est, ami sorsdöntő lehet a pályafutása tekintetében.

 

 

Mint ismert, Daniel Ricciardo az előző év végén ülés nélkül maradt a Formula–1-ben, miután a McLaren Oscar Piastrit szerződtette a helyére. A menesztett ausztrál ezt követően korábbi munkaadójánál, a Red Bullnál kapott lehetőséget, amelynél a harmadik számú versenyző feladatköreit látja el. A pilóta nem titkolt vágya, hogy visszatérjen a „száguldó cirkuszba", és nemrég azt is elárulta, a legnagyobb célja, hogy újra a „vörös bikáknál" versenyezzen, így kész várni akár egy további évet, vagy a fiókcsapatnál, az AlphaTaurinál tenni kisebb kitérőt.

Noha Ricciardo eleinte nem keltett túl jó benyomást az osztrák istállónál, és jócskán elmaradt a két állandó versenyzőtől, Max Verstappentől és Sergio Péreztől, rövidesen elkezdett visszatalálni régi önmagához, és egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a szimulátorban, ami a vb-éllovas figyelmét is felkeltette.

74. BRIT NAGYDÍJ
JÚLIUS 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:28.600
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:28.078
JÚLIUS 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Leclerc 1:27.419
Időmérő: 1. Verstappen 1:26.720
JÚLIUS 9., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Hamilton
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 23., 15.00Magyar Nagydíj, Mogyoród
Július 30., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Augusztus 27., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort

Jó munkát végez a szimulátorban, ám ez nem olyasmi, amin csodálkozom. Nyilván voltak nehezebb évei a McLarennel, de nem veszted el a tehetséged. Emellett sok tapasztalata is van, és szerintem nagyon jól érzi magát nálunk. Ezt ő maga is kiemelte, és azt is, hogy kicsit hátralépett, hogy összerázza magát. Velünk otthont érzi magát. Természetesen elég régóta van már itt. Most a szimulátorban dolgozik, és meghallgatja, amit mondunk. Emellett ő is sokat kérdez" – magyarázta Verstappen.

„Nagyon jól ismerem Danielt, szóval nagyon sok dologról tudunk beszélni. Megkérhetem, hogy teszteljen nekem valamit a szimulátorban, és ki és kérhetem a véleményét bizonyos dolgokról, akár jövőbeni fejlesztésekről is" – tette hozzá.

Ricciardo akkor kezdett újra magára találni a Red Bullnál, amikor Pérez és az AlphaTaurinál versenyző Nyck de Vries jövője is bizonytalanná vált. A mexikói sorozatban az ötödik időmérőn nem jutott el az utolsó szakaszba, és tíz nagydíjat követően 99 pont, vagyis közel négy futamgyőzelemnyi a lemaradása az egyéni összetettet vezető csapattársa mögött, míg a holland egyértelműen nem hozza a szintet, amit előzetesen vártak tőle.

Az ausztrálnak ráadásul élesben is van lehetősége bizonyítani, hiszen a Pirelli kétnapos gumitesztjének keretein belül először vezethet 2023-as versenygépet, méghozzá azt, amellyel Verstappen múlt hétvégén győzedelmeskedett a helyszínen. Noha a „vörös bikák" tanácsadója, Helmut Marko korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy Ricciardo az AlphaTaurinál térjen vissza, most már reálisnak tartja a pilótacserét.

Az osztrák Nagy-Britanniában sejtelmesen nyilatkozott az ausztrál esélyeiről, és elhintette, a keddi teszt sorsdöntő is lehet a versenyző pályafutása szempontjából. „Megcsinálja a tesztet, aztán meglátjuk – jelentette ki a német Sky riporterének, majd mosolyogva felelt arra a kérdésre, lát-e esélyt rá, hogy Ricciardo az AlphaTaurinál kapjon ülést. – Meglátjuk, hogyan alakul a teszt, aztán majd beszélhetünk."

A korábbi F1-es pilóta, Ralf Schumachertudni véli, hogy De Vries sorsa már meg is pecsételődött. „Megszületett a döntés, ebben egészen biztos vagyok. Kár, hogy nagy valószínűség szerint hazai pályán, Zandvoortban már nem versenyezhet, hiszen a nyári szüntet követően már nem tér vissza az autóba. Az AlphaTaurinak szüksége lehet a tapasztalatra" – utalt Ricciardo esetleges visszatérésére.

Míg Ralf Schumacher biztosra veszi De Vries távozását, a holland igyekszik kizárni a jövőjével kapcsolatos találgatásokat, és leszögezte, jól érzi magát a faenzai istállónál. „Boldog vagyok ott, ahol vagyok, továbbra is jól érzem magam a csapatnál, és imádom azt, amit csinálok. A lehető legjobbamat nyújtom, és ez minden, amit tehetek, nincs más hozzáfűznivalóm. A hozzáállásom és az elkötelezett munkamorálom sem változott, szóval csak a legjobb formámat kell hoznom."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik