A Ferrari, a Renault és a Red Bull is tiltakozik a BrawnGP diffúzora miatt

Vágólapra másolva!
2009.03.26. 11:05
A Ferrari, a Renault és a Red Bull panaszt nyújtott be a Nemzetközi Autómobil-szövetséghez, amelyben kifogásolják a BrawnGP (valamint a Toyota és a Williams) által használt diffúzort, szerintük ugyanis nem felel meg a szabályoknak az új alkatrész.
Lehet, hogy mégsem lesz olyan jó a BrawnGP
Fotó: ActionImages
Lehet, hogy mégsem lesz olyan jó a BrawnGP
Lehet, hogy mégsem lesz olyan jó a BrawnGP
Fotó: ActionImages
Lehet, hogy mégsem lesz olyan jó a BrawnGP

A Ferrari, a Renault és a Red Bull szerint nem szabályos a BrownGP diffúzora, ezért panaszt nyújtottak be a Nemzetközi Autómobil-szövetséghez. Az alkatrészt egyébként a Toyota és a Williams is használja, de sok csapat szabálytalannak véli. Korábban a BMW is hasonló tiltakozást nyújtott be, azt azonban elutasította az FIA.

A kifogásolt diffúzorról (a padlólemez hátsó, aerodinamikai szempontból fontos végződése) csütörtökön a gépátadásnál derülhet ki, hogy megfelel-e a szabályoknak. De ha át is megy az ellenőrzésen, akkor sem nyugodhatnak meg Brawnék, az említett csapatok vagy éppen egy másik, mert ezt követően is benyújtható még hivatalos óvás.

„Az autósportban elfogadott, hogy bárki benyújthatja tiltakozását. Jelen helyzetben ezért nem is szeretném kommentálni a történteket. Részletesen elemeztük a szabályokat, s biztosak vagyunk benne, hogy helyesen értelmeztük őket. Korábban már egyeztettünk az FIA technikai bizottságával, s elégedettek vagyunk a tőlük hallottakkal. A visszajelzések igazolták elképzeléseinket" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban John Howett, a Toyota elnöke.

De visszatérve a Brawn GP-hez: a tervezett éves költségvetés egy részét állítólag elveszíti a Brawn-istálló, mert nem a Honda jogutódjaként szerepel a Formula–1-ben.

A svájci Motorsport Aktuell szerint ugyanis a Nemzetközi Automobil-szövetség leszögezte: nem a Honda jogutódjaként tekint a csapatra, hanem teljesen új szereplőként. Hozzátette, hogy az új istállókat sújtó nevezési díjtól ugyan eltekint, de a Honda eredményeiért járó jutalmaktól az utolsó fillérig elesik a Brawn.

Azaz kiesik a költségvetéséből az a 22 millió euró, amellyel az istálló számolt, és amely rendkívül fontos lenne ahhoz, hogy a 300 munkatársától így is megváló csapat végigversenyezze az idényt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik