El: Bolla Bendegúznak tetszik a balszélső szerepköre

BORSOS LÁSZLÓ (Genf)BORSOS LÁSZLÓ (Genf)
Vágólapra másolva!
2023.12.02. 07:45
null
Bolla Bendegúz fontos akadályt vett sikerrel: a Servette magyar válogatott játékosa az AS Roma elleni Európa-liga-mérkőzésen 7-es osztályzatot kapott (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Szíve szerint többet is játszott volna a Roma elleni 1–1-gyel végződő El-csoportmérkőzésen 68 perceta pályán töltő Bolla Bendegúz, a magyar válogatott futballista élvezi, hogy az utóbbi meccseken bal oldali szélső középpályásként szerepel a Servette-ben.

 

FUTBALLÜNNEPPEL ÉRT VÉGET a november Genfben. A Servette szurkolói már hetekkel a Roma elleni Európa-liga-mérkőzés előtt elkapkodtak minden jegyet a Stade de Genéve-be, látni akarták, mire mennek kedvenceik a Serie A ötödik helyezettje ellen. Svájci szempontból nem sok jót vetített előre, hogy októberben a két csapat összecsapását 4–0-ra megnyerték az olaszok, ám René Weiler együttese csütörtök este eltüntette a különbséget azzal, hogy motiváltabban, kezdeményezőbben futballozott vetélytársánál. A példás hozzáállás kifizetődő volt: noha a 21. percben hátrányba került, az 50. percben egyenlített és pontot mentett a sztárcsapat ellen.

„Le a kalappal a csapat és a srácok előtt, odaadóan küzdöttünk, megérdemeltük, hogy itthon tartsuk az egy pontot – mondta a Nemzeti Sportnak a lefújás után Bolla Bendegúz a genfi létesítmény sajtófolyosóján. – Kis szerencsével győzhettünk volna, de elégedettek lehetünk a végeredménnyel, már csak azért is, mert a Sheriff Tiraspol vereséget szenvedett a csoport másik meccsén, így biztosan az Európa-konferencialigában folytatjuk. Jól kezdtük a mérkőzést, semmiképpen sem akartunk visszaállni, támadólag léptünk fel. A Roma vezetése nem volt benne a levegőben, de egyszer csak Romelu Lukakuhoz került a labda, róla pedig tudjuk, milyen megoldásokra képes a kapu előterében, elég volt neki egyetlen lehetőség a gólhoz. A második fél­időre úgy mentünk ki, hogy mihamarabb betaláljunk, kicsit megleptük a rómaiakat azzal, hogy öt perc után sikerült. Örülök, hogy vissza tudtunk jönni, jó meccset láttak a szurkolóink, fergeteges hangulatot teremtettek.”

A 14-szeres válogatott labdarúgó beszélt arról is, hogyan érezte magát a pályán a 28 534 néző keltette parázs hangulatban: látványos koreográfiák, hanggránátok, görögtüzek és indulók harsogása kísérte a lelátóról a mérkőzést.

„Jó érzés volt csaknem harmincezer ember, telt ház ház előtt futballozni, feldobott a miliő, ráadásul a Roma, azaz egy olasz sztárcsapat ellen játszottunk, aminél nagyobb motiváció nem kell. Ez volt az egymást követő harmadik mérkőzésem a Servette-ben, amelyen bal oldali szélső középpályásként vetettek be. Élvezem, hogy ezen az oldalon befelé cselezhetek, de a bal lábam felé is szeretem tolni a labdát, úgyhogy tetszik ez a szerepkör, otthonosan érzem magam ebben is. Meggyűlt a bajom Zeki Celikkel, mindig közel helyezkedett hozzám, de úgy érzem, boldogultam a szorításában. A védekezésből is ki kellett vennem a részemet, talán jobban is, mint amikor az ellenfél négy hátvéddel játszik, mert a jobb oldali szárnyvédőjük folyamatosan fellépett segíteni a támadásokat. Labdaszerzést követően azonnal meg kellett lódulnom a kapu irányába, míg amikor hátulról építkeztünk, próbáltam minél többször visszalépni és lábra elkérni a labdát, hogy kis passzos játékot kezdeményezzek. Voltak szép megmozdulásaim, többségében jó, olykor látványos megoldásokat választottam, kapura is lőttem, az pedig külön öröm, hogy még a cseleim is bejöttek. Élveztem a meccs minden egyes percét, örülök, hogy jól ment a játék, főleg olyan létfontosságú rangadó előtt, mint amilyen vasárnap vár ránk a Young Boys ellen. Szívem szerint nyilván többet is játszottam volna még, vitt előre a lendület, meg akartam mutatni, mire vagyok képes – de nagyon boldog vagyok az eredmény miatt és készülök a hétvégére. Feszült érzés volt nézni a kispadról a hajrát, nyomott a Roma, de nem tudott ziccert kidolgozni, és kihúztuk döntetlennel – így volt kerek ez az este.”

A 24 éves futballista a FotMob statisztikái szerint 81 százalékos pontossággal passzolt (17/21), két kaput eltaláló lövése mellett egy-egy jó beadással és csellel rukkolt ki, kétszer teremtett passzával helyzetet, három labdaérintést számlált az ellenfél tizenhatosán belül, egy pontos hosszú labdája volt, egy szerelése mellett egy labdaszerzése volt, míg párharcainak 44.4 százalékát nyerte meg – a portáltól 7-es osztályzatot kapott.

„Igyekszem minél jobb formába lendülni, örülök neki, hogy egy ekkora csapat ellen jó teljesítményt nyújtottam. Még van néhány mérkőzésünk a téli szünetig, szeretném kihozni belőle a maximumot és a jó mezőnymunka mellett gólokkal, gólpasszokkal segíteni a csapatot.”

José Mourinhót megviselte az alibiző futballisták látványa
José Mourinho a mérkőzést követő sajtótájékoztatója után meredten nézett maga elé, a közlekedőfolyosón, tudomást sem véve a környezetéről, belement az előtte lévő kordonba – ez is szemlélteti, a Roma vezetőedzője nehezen emésztette meg csapata teljesítményét: „Sekélyesek voltunk akkor, amikor villantani kellett volna. Nem tartom tragédiának, ha csoportmásodikként végzünk, hiszen egy BL-csoportharmadikkal küzdhetünk meg, a saját közönségünk előtt fogadhatunk egy csapatot, amely aligha szeretne minket kapni. Az igazi tragédia számomra az, hogy azok a játékosaim, akik megtehették volna, nem ragadták meg az alkalmat a bizonyításra, a kispadról beszállók nem koncentráltak. Értetlenül állok a helyzet előtt. Százötven BL-meccs van mögöttem, amelyek fontosabbak voltak, mint ez a sorozat, mégis, azok a labdarúgók, akiknek nincs jelentős múltjuk az európai kupaszíntéren, rendre alibiznek. Ezzel együtt fantasztikus csapatunk van, a srácok imádják a Romát, csak éppen el kellene hagyniuk a komfortzónájukat...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik