7–0! Sorozatban ötödször csoportkörben a Fradi

Vágólapra másolva!
2023.08.31. 19:50
null
Ferencvárosi gólöröm (Fotó: Koncz Márton)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ekl-ftc-zalgiris-3-0-fotok-koncz-marton-szabo-miklos--7159" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének playoffkörében a Ferencváros hazai pályán 3–0-ra győzött a Zalgiris Vilnius ellen, ezzel bejutott a csoportkörbe.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
PLAYOFF, VISSZAVÁGÓ
FERENCVÁROS–ZALGIRIS VILNIUS (litván) 3–0 (2–0)

Budapest, Groupama Aréna, 12 043néző.Vezette:Urs Schnyder (Marco Zürcher, Benjamin Zürcher) – svájciak
FTC:
Dibusz – Macreckis, S. Mmaee, Abena, Civic (C. Ramírez, 73.) – Sigér, Abu Fani (Ben Romdan, 65.) – Zachariassen – Marquinhos (Nguen, a szünetben), Varga B. (Pesics, a szünetben), A. Traoré (Lisztes, 65.). Vezetőedző: Máté Csaba
ZALGIRIS:
Gertmonas(Duka, 23.)– Bopesu, Hnid, Kendis, Mamic (Pavelic, 65.) – Golubickas, Karasima (Kazukolovas, 66.), Buff (Novikovas, 65.), Verbickas – D. Kazlauskas (Jansonas, 71.), Oyewusi. Vezetőedző: Vlagyimir Cseburin

Gólszerző: A. Traoré (4., 48.), Varga B. (42. – 11-esből)
Továbbjutott: a Ferencváros, 7–0-s összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

A feröeri nyolc fokban kezdődött, és csütörtök este a Groupama Arénában, kellemes nyár végi időjárásban ért véget a Ferencváros idei selejtezősorozata. Emlékezetes időszakon van túl a bajnokcsapat: július 11-én a Klaskvík ellen elért kínkeserves 0–0 után kevesen gondolták, hogy a visszavágó égszakadást-földindulást hoz az Üllői úton, a 0–3-s blama Sztanyiszlav Csercseszov állásába és a Bajnokok Ligája (vagy az Európa-liga) csoportkörébe került.

Máté Csaba irányításával azonban sikerült megmenteni a szezont.

A Fradi új terepen, az Európa-konferencialiga selejtezőjében próbálta kozmetikázni az arcpirító kiesést, és nem is akárhogyan sikerült: az ír Shamrock Roversen, a máltai Hamrun Spartanson és a rájátszásban a litván Zalgiris Vilniuson is kettős győzelemmel jutott túl, a hat meccsen szerzett több mint tucatnyi gól pedig finoman fogalmazva is biztató. A kulcsjátékosok közül többen is felszabadultan, önfeledten futballoztak a selejtezőben, Adama Traoré újra száguldozott, Varga Barnabás termelte a gólokat, Mohammed Abu Fani pedig tanárként oktatott a középpályán.

A Zalgiris elleni visszavágón is jól futballozott a Ferencváros.

Nem sok idő kellett a magyar bajnoknak az első gólhoz, három perc és harmincöt másodperc elteltével máris a litvánok kapujában pihent a labda. Mondani sem kell, a találatot az utóbbi időszak két húzóembere, Varga Barnabás és Adama Traoré hozta össze, előbbi zseniális gólpasszt adott, utóbbi hidegfejű profiként értékesítette a ziccert. Hogy a mali támadó micsoda formajavuláson ment keresztül az elmúlt időszakban, mutatja, hogy míg Csercseszovnál utolsó 12 tétmérkőzésén egyetlen gólt sem szerzett, az orosz vezetőedző távozása óta kilencedik találkozóján már a nyolcadikat érte el...

Ha valaki tehát attól tartott, egy esetleges gyors Zalgiris-gól megzavarhatja a ferencvárosiak fejét, tévedett, az első találattól elenyészett a meglepetés lehetősége. A Fradi magabiztosan, jól futballozott, a szünet előtt Varga Barnabás 11. ferencvárosi tétmeccsén megszerezte 11. gólját is, s ahogy egy hete a litván fővárosban, az Üllői úti arénában is tizenegyesből volt eredményes. Máté Csaba a szünetben cserélt, a gólkirály az öltözőben maradt, helyére pedig a szerb Alekszandar Pesics állt be, aki Vilniusban első ferencvárosi tétmérkőzésén rögvest góllal mutatkozott be, ezúttal gólpasszal kezdett, Adama Traorét szolgálta ki, s rövid ideig azt hihette, hogy a második ferencvárosi gólja is megvan, ám videobírós vizsgálat után a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot.

A folytatásra már csak egy kérdés maradt, szerez-e még gólt a Ferencváros.

Máté néhány kulcsjátékosát lehozta a pályáról, érkezett többek között a támadósorba Lisztes Krisztián vagy éppen a középpályára Mohamed Ben Romdan, a ferencvárosi szurkolótábor pedig folyamatosan buzdította a csapatot (több mint tizenkétezren voltak a lelátókon), a játékosok meg egyértelműen újabb gólt, gólokat szerettek volna szerezni. A hajrára beállhatott Cristian Ramírez is, őt óriási taps köszöntötte, s a lefújás előtti percekben nem sokon múlott, hogy bal oldali védő létére gólt lőjön. A vendégek becsületére legyen mondva, háromgólos hátrányban sem törtek meg, olykor erőszakosan letámadták a Fradit, egyszer-kétszer Dibusz Dénesnek kellett résen lennie, nehogy a litvánok megszerezzék a becsületgólt.

Máté Csaba edzői karrierje legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy az Európa-konferencialiga csoportkörébe vezette a Ferencvárost, a korábbi örökös másodedző bizonyította, vele is hatékony a csapat, segítőjével, Leandróval remekül kiegészítik egymást, és megfelelően felkészítik a játékosokat. Tegyük hozzá, nehéz helyzetbe hozta ezzel a klub vezetőit, hiszen ha Sztanyiszlav Csercseszov utódjaként újabb neves külföldi tréner Budapestre csábításában gondolkodtak, ő bizonyította, akár hosszú távon megoldás lehet a kispadra... Érzelemdús pillanatok lehettek neki, amikor a találkozó vége előtt több mint tízezer ferencvárosi skandálta a nevét. Az Ekl-főtáblára jutás mérföldkő lehet az 53 éves tréner életében, ezt a sikert már senki sem veheti el tőle. A Ferencváros sorozatban ötödször jutott európai kupasorozat csoportkörébe: 2020 őszén a Bajnokok Ligájában, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben az Európa-ligában szerepelt, idén pedig az Európa-konferencialigában szerepelhet.

Nem akármilyen bravúr ez!

Újra lehet álmodozni, ellenfeleket kívánni, merthogy a Fradi idén is egyedüli magyar csapatként jutott el eddig.

Jöjjön a Klaksvík, hogy lehessen revansot venni? A Sepsit búcsúztató norvég Bodö? Vagy a HJK Helsinki és egy újabb északi túra, vagy inkább a néhány száz kilométerre lévő szlovén Olimpija Ljubljana?

Az Európa-konferencialiga csoportbeosztásának sorsolását pénteken 14.30-tól tartja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), az eseményt a Ferencváros az első kalapból várja. Az első csoportmeccs szeptember 21-én vár a zöld-fehérekre, és a rend kedvéért jegyezzük le: a csoportokban a csapatok körmérkőzéses, oda-vissza vágós rendszerben mérkőznek meg egymással, az első helyezettek a nyolcaddöntőbe, a második helyezettek a nyolcaddöntő rájátszásába kerülnek.

A péntek délelőtt még álmodozással telhet: kik legyenek a Fradi ellenfelei? 3–0

A MÉRKŐZÉS ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik