Súlyemelő Eb: két férfi és hét nő képviseli hazánkat

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2019.04.05. 19:37
Olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot rendeznek szombattól a grúziai Batumiban, a magyar színeket két férfi és hét női versenyző képviseli. Éremszerzésről már csak azért is felelőtlenség lenne álmodozni, mert két legjobb emelőnk, Nagy Péter és Magát Krisztina is térdsérüléssel bajlódott vagy bajlódik.

A szombaton kezdődő súlyemelő Európa-bajnokság az első olyan kontinenstorna, amelyen 10-10 kategóriában rendeznek versenyt, vagyis összesen 60 érmet osztanak ki. De nem csak az új súlycsoportok miatt lesz más a mostani kontinenstorna a tavalyinál: egy éve Bukarestben hét eltiltott európai nemzet, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Moldova, Oroszország, Örményország, Törökország és Ukrajna emelői is hiányoztak, ám most valamennyien képviseltetik magukat, vagyis jelentősen nőtt a konkurencia. Már ez is óvatosságra int, miként az is, hogy a Bukarestben két bronzot szerző Nagy Péter, az egy arannyal és két ezüsttel gazdagodó (az ólomsúlyról 87 kilóra váltó) Magát Krisztina is térdsérüléssel bajlódott vagy bajlódik.

A pénteken tartott technikai értekezleten pedig eldőlt, hogy a kilenc magyar közül csak a hetedik legjobb eredménnyel nevező Magát versenyezhet az A-csoportban, mindenki más a B-csoportban szerepel. Nagy Péter mérgelődhet, mert úgy került 410 kilós nevezési eredménnyel a B-csoportba, hogy a következő legerősebb rivális, az izraeli David Litvinov neve mellett mindössze 381 kg szerepel. Ennyi erővel nyugodtan besorolhatták volna tizediknek a végül kilenctagú A-csoportba, amelynek tagjai április 13-án, az utolsó napon kerülnek sorra – míg a B-csoport, így Nagy Péter is, egy nappal korábban leversenyez.

Az előzetes nevezések szerint 401 versenyzőt fogadott volna Batumi, ám a pénteki végleges adatok szerint 176 férfi és 149 női emelő lép pódiumra. A nőknél hihetetlenül foghíjas az utolsó három, azaz a 81, 87 és +87 kilós súlycsoport, ami azt jelenti, hogy a három magyar tini (Árva Cintia, 55 kg; Mitykó Veronika, 71 kg; Boros Viktória, 87 kg) közül a 17 esztendős Boros (legalább egy-egy jó gyakorlat esetén) biztosan a nyolc között végez.

98. FÉRFI ÉS 32. NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BATUMI (GRÚZIA)

A magyar csapat. Férfiak. 81 kg. Kmegy Máté (Kecskeméti TE). +109 kg. Nagy Péter (Szegedi Lelkesedés). Nők. 55 kg. Árva Cintia (Kecskeméti TE). 64 kg. Jung Beáta (Kecskeméti TE). 71 kg. Mitykó Veronika (Békéscsabai SZSSE). 76 kg. Szuromi Tímea (BKV Előre). 87 kg. Boros Viktória (Haladás VSE), Magát Krisztina (Testvériség SE). +87 kg. Gyürüs Barbara (Haladás VSE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik