Súlyemelés: több mint 11 év után jár a kétmillió forint Nagy Péternek

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 16:36
Nagy Péter hivatalosan a 8. helyen zárt a londoni játékokon (Fotó: Szabó Miklós)
Részletesen foglalkoztunk csütörtökön a MOB által közzétett hírrel, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 8.-ra módosította Nagy Péter súlyemelő londoni olimpián elért 11. helyezését. Felvetettük, a sportoló okkal tarthat igényt a 2012-ben meghatározott állami jutalomra, és pénteken meg is kaptuk a választ a MOB-tól.

Az akkor 26 esztendős súlyemelő, Nagy Péter első olimpiáján vett részt 2012-ben Londonban, és a B-csoportban emelve szakításban 191, lökésben egyéni csúcsot döntve 225 kilóig jutott. A legerősebbeket felvonultató A-csoport küzdelme után kiderült, a 416 kilós összetett egyéni rekord a 11. helyhez elegendő, ám a levett doppingminták utólagos, évekkel későbbi ellenőrzését követő kizárások révén egyre előrébb került a rangsorban a szegediek ólomsúlyú versenyzője. A 10. fehérorosz Javhen Zsarnaszek után a bronzérmes orosz Ruszlan Albegov, legutóbb pedig az 5. grúz Irakli Turmanidze lepleződött le, immár a 8. helyre segítve Európa-bajnoki bronzérmesünket.

Miután a 241/2012. (VIII. 30.) kormányrendelet az olimpiai nyolcadikok jutalmazását is lehetővé tette, okkal vetődött fel bennünk a kérdés: jár-e utólag Nagy Péternek a kétmillió forint? A logikus válasz igen lenne, hiszen ha több mint 11 évvel később is, hivatalosan nyolcadiknak vallhatja magát.

A MOB-nál érdeklődve pénteken megtudtuk, a Magyar Súlyemelő-szövetségnek kell beküldeni a javaslatát (bizonyos feltételeknek megfelelve az érintett edzők is jutalmazandók), a MOB elnöksége hoz döntést, továbbküldi a sportállamtitkárságnak, amely rábólint és fizet.

Ezek után Nagy Pétert is megkérdeztük, tájékozódott-e már.

„Fábián Lászlót, a MOB főtitkárát hívtam, aki azt mondta, természetesen jár a jutalom, egyúttal jó szívvel gratulált. Persze van ennek egy folyamata, szerinte a MOB májusi elnökségi ülésén kerülhet napirendre a kérdés. De csaknem tizenkét év elteltével teljesen mindegy, hogy egy hét vagy egy év után kapom meg, nagyon örülök a jutalomnak” – mondta a magyar súlyemelés zászlóvivője, aki háromszoros (2012, 2016, 2021) olimpikonnak vallhatja magát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik