Súlyemelés: Nagy Péter harmadszor is előrelépett, és már 8. a londoni olimpián…

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 19:26
Nagy Péter 8. a londoni olimpián (Fotó: Nemzeti Sport)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy az utólagos szankciók miatt a 2012-es londoni olimpián eredetileg 11. helyen végző súlyemelő, Nagy Péter immár 8.-nak tekintendő. Okkal vethető fel, ez esetben a 2 millió forintos jutalom is járhat neki…

 

Az akkor 26 esztendős Nagy Péter első olimpiáján vehetett részt 2012. augusztus 7-én Londonban, és a legszebb reményei között szerepelt a tíz közé jutás. A szegediek ólomsúlyú, +105 kilós versenyzője (időközben +109 kg-ra módosult a kategória elnevezése) a B-csoportban emelt, és miután szakításban 191, lökésben egyéni csúcsot döntve 225 kilóig jutott, 416 kilóval fejezte be a versenyt. A legerősebbeket felvonultató A-csoport küzdelme után kiderült, éppen csak, de kicsúszott a tízből, az összetett egyéni rekord a 11. helyhez volt elegendő. Az aranyérem a 455 kilót teljesítő iráni Behdad Szalimikordasziabi nyakába került.

Nos, ha „némi” késéssel is, megvalósult Nagy Péter terve, egyúttal megjegyezzük, a MOB honlapján csütörtökön megjelent rövid közlemény azt sugallja, hogy a Londonban levett doppingminták utólagos ellenőrzése következményeként most és egyszerre bukott le három rivális, és lépett hirtelen előre három helyet a magyar sportoló. A valóság az, hogy lépésenként találta magát egyre feljebb…

Történt, hogy előbb 2016 végén a tizedik fehérorosz Javhen Zsarnaszeket zárták ki, így Nagy Péter jó négy esztendőt követően befért a tíz közé; majd 2017-ben a bronzérmes orosz Ruszlan Albegovot találták bűnösnek, és a 192 centis magyar óriás immár kilencediknek mondhatta magát. Ezek után váratlanul jött a hír, hogy több mint 11 év után (!) az ötödik grúz Irakli Turmanidze is pórul járt, a 8. helyre segítve Európa-bajnoki bronzérmesünket.

„Én is csak öt perce értesültem a fejleményekről – mondta megkeresésünkre Nagy Péter. – Ha jól emlékszem, még tavalyelőtt elterjedt a hír, hogy Turmanidzének függőben lévő doppingügye van, de aztán elült minden, én is elengedtem. Hogy aztán miképp alakult így, nem tudom, hiszen a doppingmintákat tíz éven át kell megőrizni…”

Nos, könnyen lehet, hogy 2022-ben, még a tíz évbe beleférve vizsgálták meg újra a Turmanidze mintáját, és a Nagy Péter által emlegetett ügy valójában most zárulhatott le. De van még valami: a londoni olimpia után már a nyolcadik helyezettek is kaptak jutalmat, mégpedig 2 millió forintot. Okkal vetődik fel a kérdés, hogy utólag jár-e Nagy Péternek az összeg. A logikus válasz igen lenne, hiszen ha több mint 11 évvel később is, hivatalosan nyolcadiknak vallhatja magát.

Mint ismert, a magyar súlyemelés zászlóvivője, hosszú évek óta legismertebb alakja azóta háromszoros olimpikonnak vallhatja magát, Rióban a 10. (420 kg), Tokióban a 7. helyen (396 kg) végzett. Negyedik részvételére azonban kevés az esély, miután az utolsó kvalifikációs verseny előtt a 24. helyen áll a rangsorban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik