Sakk: „Szeretnénk, hogy az emberek kicsit komolyabban vegyék a döntéseiket”

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 14:35
null
Polgár Judit különleges sakkjátszmával mutatta be az újságíróknak a döntéshozatal jelentőségét (Fotó: Koncz Márton)
Vajon fejleszthető-e a sakkal a döntéshozatal? Erre a kérdésre keresi a válaszokat Polgár Judit 9. Világsakkfesztiválja október 14-én a Magyar Nemzeti Galériában és október 15-én online, ahol idén a legkiválóbb szakemberek segítenek a döntéseink mélyére ásni.

A Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján Polgár Judit különleges sakkjátszmán keresztül személyesen avatta be az újságírókat – e sorok írójával együtt – a döntéshozatali folyamat titkaiba. Segítségére volt Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. A partiban két részre osztották az újságírókat, egyik csapatnak Polgár Judit volt a „főnöke”, a másiknak Fogarasi, aki maga is erős sakkozó. Minden lépés előtt a csapatvezetők felajánlottak két lehetőséget, és amelyre a legtöbb szavazat érkezett, azt húzták meg a táblán. Bár a meccs a klasszikus időket idézve függőben maradt, betekintést adott a magas szinten sakkozók gondolkodásába.

„Minden Világsakkfesztiválnak van egy fókusz tematikája – árulta el Polgár Judit. – Idén a döntéshozatalt emeltük a középpontba, mert ez az egyik legfontosabb része a mai életünknek. A cél az, hogy azok, akik részt vesznek a rendezvényen, elgondolkozzanak ezen. Szeretnénk, hogy az emberek kicsit komolyabban vegyék a döntéseiket, tudatosuljon bennük, hogy azok következményekkel járnak. A döntéshozatal a sakkban hangsúlyosabban jelenik meg, ezért arra insprirálok mindenkit, hogy kezdjen el sakkozni, mert segít a döntéshozatalban.”

Onnantól kezdve, hogy reggel kinyitjuk a szemünket, több tízezer döntést hozunk meg a nap folyamán, de vajon milyen képességek kellenek a jó döntésekhez, és hogyan tudjuk ezeket fejleszteni az oktatásban a sakk segítségével? Többek közt ezeket a kérdéseket járja körül az idei sakk oktatási csúcstalálkozó kerekasztal-beszélgetésén Polgár Judit, Majosházi Linda családjogi bíró, Fogarasi Norbert és Leontxo García újságíró, oktatási szakértő október 15-én, online.

Számos egyéb ingyenes, kifejezetten családbarát program várja az érdeklődőket. Ilyen lesz a Sakkpalota kalandpálya, kódkeresés, meseszínpad, legorobotika. Természetesen személyesen lehet találkozni Polgár Judittal és Polgár Zsófiával is, akik a könyveiket is dedikálják. Az online program egyik fénypontja a Sakktriatlon, amelyben négy, sakkolimpikonokból álló vegyes csapat három versenyszámban méri össze a tudását.

A részletes programot ide kattintva nézheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik