Asztalitenisz csapat Eb: férficsapatunk a görögöket legyőzve nyolcaddöntős

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.09.12. 20:37
null
Kulcspillanat volt, amikor Majoros Bence öt játszmában legyőzte Joanisz Zguropuloszt (Fotó: ETTU)
A malmői kontinenstorna csoportkörének utolsó fordulójában a magyar férfiválogatott 3:1-re legyőzte Görögországot, ezzel a női együttesünkhöz csatlakozva bejutott a nyolcaddöntőbe.

 

A portugáloktól elszenvedett 3:1-es vereség után férficsapatunknak egy esélye maradt, hogy bejusson a malmői Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe: Görögország legyőzése. Ha csak a kontinentális ranglistát nézzük, ez nem tűnt megoldhatatlan feladatnak, hiszen a mieinket a 15., a görögöket a 22. helyen jegyzik, ám ez nem ilyen egyszerű. Az ellenfélnél ugyanis a hosszú sérüléséből felépülő Panajotisz Jonisz (európai ranglista-32.) két év kihagyás után visszatért a válogatottba, ami az ellenfelek, köztük a mieink számára némi aggodalomra adott okot: igaz, hogy már 42 éves, de védekező stílusban játszik, ami ritka az európai élmezőnyben, a tudásáról pedig legyen elég annyi, hogy a 2013-as schwechati Eb-n csapatban ezüst-, egyesben pedig bronzérmet szerzett. Mellette Joanisz Szguropulosz (55.) és Jeorjosz Sztamaturosz (179.) került be a mieink elleni ki-ki meccs kezdőjébe, míg Muskó Péter szövetségi kapitány ezúttal is a Majoros Bence (39.), Szudi Ádám (54.), Lakatos Tamás (84.) triónak szavazott bizalmat.

A „matematika” ezek után igencsak egyszerűnek tűnt: abból kiindulva, hogy Jonisz jó eséllyel mindkét egyéni meccsét megnyeri, csapatunk csak akkor győzhet, ha Szguropulosz és Sztamaturosz nyeretlen marad. A nyitó találkozón Szudinak hol jobban, hol kevésbé jól ment a Jonisz elleni türelemjáték, összességében azonban nem volt esélye a göröggel szemben. Magyar szempontból fontos kérdés volt, hogy az Eb előtt néhány nappal kisebb deréksérülést szenvedő, s emiatt az edzésből kieső Majoros melyik formáját hozza Szguropulosszal szemben. Első számú játékosunk a portugálok ellen nem tudott meccset nyerni, most viszont, ha nem is könnyen, de kiegyenlített – az ellenfélnek az ötödik szettben mérkőzéslabdája is volt... –, ezzel a számunkra kedvező forgatókönyv első fejezetét kipipálhattuk, majd miután Lakatos négy játszmában elintézte Sztamaturoszt, a másodikat is. Szudi Ádám következett, a túloldalon pedig a Majorost alaposan megizzasztó Szguropulosz állt. Ezt a partit mindenképpen hozni kellett, mert azt követően ugyebár Jonisz következett volna, ami nem sok jót ígért. Szudi tehát a most vagy soha helyzetben állt asztalhoz, s óriási szívvel küzdve 0:1-ről és 1:2-ről visszakapaszkodva 3:2-re győzött, a nyolcaddöntőbe ütve ezzel a magyar válogatottat.

„Nehéz mérkőzés volt – összegzett a győzelmet követően Muskó Péter szövetségi kapitány. – Azt tudtuk, hogy Jonisz kiváló asztaliteniszező, most is káprázatos teljesítményt nyújtott, nem nagyon hagyott helyet Szudinak az asztalon. Szguropuloszra is figyelni kellett, nagyon érzi a mieink játékát, nem ok nélkül írták be őt az első helyre, meccslabdája is volt Majorossal szemben. Lakatos sikere kötelezőnek mondható, de néha ezeket a meccseket a legnehezebb megnyerni. Örülünk, hogy ott vagyunk a nyolcaddöntőben, várjuk a sorsolást, s bízunk a szerencsében, jó lenne a németeket, a svédeket és a franciákat elkerülni.”

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ
Férfiak. D-csoport:

Magyarország–Görögország 3:1
Szudi Ádám–Jonisz 0:3 (–2, –9, –4)
Majoros Bence–Szguropulosz 3:2 (5, –8, 9, –7, 10)
Lakatos Tamás–Sztamaturosz 3:1 (11, 5, –6, 8)
Szudi–Szguropulosz 3:2 (–8, 6, –4, 6, 7)
A végeredmény: 1 Portugália 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Görögország 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik