Elismerés: Szent István-renddel tüntették ki Szilágyi Áront

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.08.20. 17:33
null
Novák Katalin köztársasági elnök és Szilágyi Áron (Fotó: Koncz Márton)
Emberi és szakmai nagyságokat díjaztak vasárnap Esztergomban, s a kitüntetek között volt a már aktív éveiben is legenda, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron is, akit Szent István-renddel tüntettek ki.

A LEGNAGYOBB ÁLLAMI KITÜNTETÉST adták át augusztus 20-án, nem is akárhol, Esztergomban. A Királyi Palota Nagyterme méltó helyszínt biztosított elsősorban azokhoz mérten, akik megkapták az elismerést, vagyis a Magyar Szent István-rendet és a Magyar Becsületrendet. Az említett kitüntetettek pedig nem voltak mások, mint Karikó Katalin, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok kardvívó, illetve Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, akit a Magyar Becsületrenddel tüntettek ki. A díjat természetesen Novák Katalin köztársasági elnök adta át, miután elmondta beszédét.

„Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk” – fogalmazott Novák.

Ami Szilágyi Áront illeti, amellett, hogy sportkarrierje is minden idők legnagyobbjai közé emeli – amelyre példa a sorozatban nyert három olimpiai bajnoki címe 2012 és 2021 között –, szellemi téren is példamutató a tevékenysége, amelyet főként pszichológia és nemzetközi tanulmányok diplomája mutat.

„Aki ismer Áront, az tudja, hogy nem egy magamutogató ember, inkább visszafogott, visszahúzódó, szerény, és mégis vállalta, hogy majdnem négy éven keresztül egy kamera végig kísérje az életét. Így nézhettük végig, hogy milyen küzdelmeken megy keresztül, amikor egy nemzetközi megméretésre készül. Ennek a filmnek az a címe, hogy »Egy mindenkiért«. És ez az, ami közös ebben a három emberben, ez a hozzáállás, ez a szlogen lehetne mindannyiunk életének jelképe” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, kardvívónk esetében nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy önként vállalta a fiatal tehetségek támogatását, gondozását profi karrierje mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik