Vívó-vb: két magyar főtáblás férfi tőrben

Vágólapra másolva!
2023.07.24. 17:23
null
Szemes Gergő is ott lesz a vívó-vb főtábláján (Fotó: Facebook/hunfencing)
A kiemelt Dósa Dánielhez Szemes Gergő csatlakozott a selejtezőből, így két magyar férfi tőröző vívhat csütörtökön a legjobb 64 között a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A női kardozók után a férfi tőrözők kezdték meg utolsóként vb-szereplésüket, a 177 fős mezőnyből 161-en léptek hétfőn pástra. A 16 kiemelt között ott volt Dósa, így neki egyelőre nem akadt feladata, három társára azonban selejtező várt.

Szemes Gergő, aki a tavalyi vb-n 19 évesen negyeddöntőig jutott, mind az öt ellenfelét legyőzte a csoportjában, de nem volt benne biztos, hogy ezzel közvetlenül főtáblára jutott, meg kellett várnia, hogy a 24 csoport összes asszója befejeződjön. Végül kiderült, hogy nincs további teendője.

Eredményesen vívott Tóth Gergely is, ő öt győzelemmel és egy vereséggel fejezte be az első szakaszt. A folytatásban egy 15 tusra menő direktkieséses asszót kellett volna megnyernie, de nem sikerült borítania a papírformát a 2018-ban egyéniben vb-bronzérmes Heo Dzsunnal szemben. A dél-koreai az elején ellenállhatatlan volt, 9–1-re elhúzott, majd a magyar tőröző szép tusokkal három találatnyira felzárkózott, utána viszont megint csak Heo adott tusokat, így végül 15–6-ra nyert.

Németh András négy győzelemmel és két vereséggel zárta az öttusos mérkőzéseket, így neki két sikeres asszóval nyílt volna lehetősége csatlakozni a legjobb 64-hez. Előbb a cseh Simon Chrennel vívott küzdelmes mérkőzést, a végén fordított, és 15–12-re győzött, majd a hongkongi Csoj Nicholas Edwardtól ugyanennyire kapott ki – szintén sok energiát igénylő ütközetben –, pedig a második szakasz vége előtt két tussal még ő vezetett.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám – egy világkupához képest egyéniben két és félszeres szorzóval – mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

Kedden a férfi kardozók és a női párbajtőrözők már az érmekért és a helyezésekért küzdenek. Magyar részről Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás, illetve Kun Anna, Muhari Eszter és Büki Lili lép pástra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik