Szilvásvárad Masters: új éllovas a négyes és a kettes fogatoknál is

Vágólapra másolva!
2023.07.15. 22:25
null
A négyes fogatoknál már Boyd Exell vezet Szilvásváradon (Fotó: Getty Images)
A négyes fogatoknál Boyd Exell, míg a ketteseknél ifjabb Dobrovitz József vette át a vezetést a szombati maratonhajtást követően a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban vasárnapig tartó nemzetközi fogathajtó-viadalon.

A királykategóriában sorozatban hatszoros világbajnok ausztrál hajtónak egy hibapontnál is kisebb hátránya volt a díjhajtás után, de a második számban fölényesen diadalmaskodott, mivel a hét akadályból hatban is a leggyorsabbnak bizonyult. Másodikként több mint tíz hibaponttal lemaradva a csapatban világbajnok, egyéniben négyszeres ezüstérmes amerikai Chester Weber zárt, aki így visszacsúszott a második helyre. A két világklasszis hajtó egyaránt először versenyez Szilvásváradon.

Magyar szempontból viszont jó hírt jelentett, hogy Dobrovitz József feljött a harmadik pozícióba. A 2004-ben csapatban világbajnok hajtó elsősorban kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti előkelő helyét, ugyanis a díjhajtás után maratonhajtásban is ötödik lett, mégis így tudott két pozíciót javítani. Hátránya viszont jelentős, közel 25 hibapont a két világklasszissal szemben, míg őt szorosan követi két cseh hajtó, Radek Nesvacil és Jirí Nesvacil. Az első szám után még legjobb magyarként negyedik Papp János nem tudta befejezni a maratonhajtást.

A ketteseknél is új ember vezet, mivel a címvédő Dani Marcell szintén feladta az embert és lovat próbáló számot. Az új éllovas pedig a csapatban háromszoros világbajnok ifjabb Dobrovitz József lett, aki a díjhajtáshoz hasonlóan maratonhajtásban is második lett. Ifjabb Fekete György összetettben több mint hat hibaponttal követi, míg a harmadik helyre a romániai Rákóczi Gergő jött fel azzal, hogy maratonhajtásban a legjobbnak bizonyult, de az ő hátránya már több mint nyolc hibapont.

Az egyes fogatoknál továbbra is a német Martin Stötzer áll az élen.

Vasárnap az akadályhajtással zárul a viadal.

A két évvel ezelőtt megálmodott Szilvásvárad Masters három lovassportszakágat fog össze, a fogathajtáson kívül a díjlovaglást és a díjugratást. A következő jelentős esemény augusztus 3–6-án egy nemzetközi díjugratóverseny – egyben világkupa-forduló és olimpiai minősítő – lesz, melyre a szervezők közel háromszáz lovat és húsz nemzet lovasát várják, de a nevezések folyamatosan érkeznek.

Szeptember végén a 16. Nemzeti Vágta döntőjét is Szilvásváradon rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik