Sportpolitika: elnökségi tagot választ a MOB

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 20:31
null
Ki lesz az új elnökségi tag? (Fotó: Dömötör Csaba)
Szombaton tartja tavaszi közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, amelyen – többek között – új elnökségi tagot is választanak a küldöttek.



Alelnökké választották novemberben Wladár Sándort, a Magyar Úszószövetség elnökét, miután Schmidt Gábor lemondott tisztségéről helyettes államtitkári kinevezése után, így megüresedett egy hely a testület elnökségében – az egyéb napirendi pontok (például elnöki és éves beszámoló, költségvetés elfogadása) mellett erről is határoz szombat dél­előtt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése.

A múlt szerdai határidőig két pályázat érkezett az elnökségi tagságra, az egyiket az atlantai olimpikon birkózó, a Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, a másikat Benczédi Balázs, az MVM Zrt. igazgatósági tagja, a Magyar Műugró-szakszövetség elnöke nyújtotta be.

Mindkét pályázat érvényes, vagyis megfelel a Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályában rögzített kritériumoknak.

A MOB alapszabálya szerint elnökségi tagsági tisztségre bármely, a közgyűlés napján tagsági viszonnyal rendelkező MOB-tag pályázhat, ugyanakkor a választás során tekintettel kell lenni arra is, hogy az elnökségben biztosítani kell az olimpiai sportágak országos sportági szakszövetségei által delegált tagok többségét.

A választás titkos szavazással történik – megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelen lévő tagok több mint felének igen szavazatát megszerezte.

Az új elnökségi tag megbízatása a közgyűlés napján, vagyis május 20-án kezdődik és a 2024. évi tisztújító közgyűlés napjáig szól.

Jó esély van arra, hogy a közeljövőben újra szavaz a tagság, hiszen egyelőre a MOB elnökségi tagja Vári Attila, aki októberben mondott le a Magyar Vízilabda-szövetség elnöki posztjáról – ahhoz, hogy így legyen, a vízilabdázóknak új tagot kell delegálniuk a MOB közgyűlésébe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik