Elindult az olimpiai értékek iskolai program továbbképzése

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.07. 11:24
null
Fotó: olimpia.hu
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) együttműködése keretében elindult az olimpiai értékek iskolai program továbbképzése.

Első körben 14 alkalommal összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola több ezer diákja csatlakozik a programhoz.

A MOB azt reméli, hogy a képzésben részt vevő pedagógusokon keresztül diákok ezrei ismerik majd meg az olimpiai értékeket, a kiválóságot, a tiszteletet, a barátságot, hogy aztán egyazon értékrendet követve az olimpiai mozgalom aktív támogatóivá válhassanak.

A térítésmentes, egynapos (10 órás) tréning célja, hogy a részt vevő – bármely szakos – pedagógusok és a szakképzésben részt vevők változatos és modern oktatási módszerek segítségével nyerjenek betekintést az olimpiai nevelés témáiba, emellett felkészüljenek arra, hogy a program oktatási módszereit a gyakorlatban is alkalmazni tudják saját iskolájukban. A gyakorlatorientált tréningen olyan feladatok szerepelnek, mint például képzelt interjú Coubertinnel, csalással kapcsolatos esetek megvitatása, kabalafigurák által közvetített üzenetek és a béke kérdésköre – írja az olimpia.hu.

A lebonyolítás vezető trénere Csányi Tamás, a TF Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszékének vezetője, a projekt menedzsere Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja.

A helyszínt is biztosító Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy a MOB megkereste a TF-et a projekt megvalósítása céljából.

„Jó néhány platformon működünk együtt, és azt gondolom, minél több a platform, annál eredményesebb lehet a két szervezet közötti együttműködés, a közös jövőkép – mondta Cserny Ákos.Emlékszem, középiskolás voltam a szöuli olimpia idején, óriási élményt jelentett a diáktársaimmal végigszurkolni a magyarok szereplését. Azt szeretném, hogy önök is közvetítsék azokat az olimpiai értékeket, amelyeket a MOB és a TF magáénak érez: az olimpizmust, a tiszta sport értékét, a sport szeretetét. Kívánom, hogy ezt az értékrendet, élményt önök vigyék tovább a diákoknak. Ennek az eredményességét úgy tudjuk majd mérni, ha látjuk, minél több gyermek, diák, hallgató érdeklődik az olimpia iránt és kerül közel a sporthoz.”

A MOB nevében Bartha Csaba operatív igazgató – egyben a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központjának igazgatója – köszöntötte a résztvevőket.

„Nem volt kérdés számunkra, hogy a Testnevelési Egyetemmel együttműködve valósítsuk meg az olimpiai nevelési projektünket. A program népszerűségét mutatja, hogy két nap alatt betelt a lehetséges jelentkezési létszám. Sokat dolgoztunk rajta, remek anyag született a kiadvány és a módszertan tekintetében egyaránt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rengeteget tesz azért, hogy megszólítsa a fiatalokat az olimpiai mozgalom, az olimpiai eszme megismertetése, elfogadtatása céljából. Éppen ezért jelennek meg a programban olyan sportágak, mint a falmászás, a gördeszka, a breaktánc vagy a BMX freestyle. Nyitnunk kell a fiatalok felé, ennek lehet egyik eszköze az olimpiai értékek iskolai program, amelyen keresztül többezer gyermekhez juthat el az ismeretanyag. Itt jegyezném meg, hogy az említett sportágakban júniusban a budapesti Ludovika Campuson rendezik meg az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik állomását, amelynek keretében a program is bemutatkozik.”

A NOB 2008-ban hozta létre olimpiai nevelés programját azzal a céllal, hogy az olimpia eszmeiségét átadja a fiatal nemzedéknek. Ezt a stratégiát vitte tovább Jacques Rogge azzal, hogy megálmodta az ifjúsági olimpiai játékokat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik